Universiteit betaalt voor tientallen leegstaande kamers

09 feb 2021

Enkele tientallen kamers die de Radboud Universiteit reserveert bij studentenhuisvester SSH& staan momenteel leeg. De kamers zijn bedoeld voor internationale studenten, maar die blijven door de coronacrisis grotendeels weg. Bewonersplatform Kamerbreed wil dat andere groepen de kamers tijdelijk kunnen bewonen.

Buitenlandse studenten die naar Nijmegen komen voor een studie hoeven zich over één ding geen zorgen te maken: huisvesting. Wie wil, kan het eerste jaar van de studie een gemeubileerde kamer huren. De universiteit reserveert hiervoor elk jaar achthonderd kamers bij studentenhuisvester SSH&.

Door de coronacrisis blijven internationale studenten echter grotendeels weg. De universiteit zette een streep door alle uitwisselingen, bijvoorbeeld in het kader van het Erasmus+-programma, op een enkele uitzondering na.

Belastinggeld

Daardoor staat een deel van de kamers van de SSH& waarvoor de universiteit garant staat leeg. ‘Het gaat om ongeveer veertig kamers’, laat universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen desgevraagd weten. ‘Al zijn dat dagkoersen – morgen kan dat weer anders zijn.’ Met een gemiddelde huur van zo’n 400 euro per maand voor een kamer, kosten de leegstaande kamers de universiteit om en nabij 15.000 euro per maand.

‘Laat dak- en thuislozen of gescheiden ouders tijdelijk gebruik maken van de kamers’

Bewonersplatform Kamerbreed, in Nijmegen bekend om zijn strijd tegen illegale kamerverhuur, vindt dat niet uit te leggen. ‘Het gaat om belastinggeld’, zegt voorman Ralf Nieuwenhuijsen. ‘Vanuit maatschappelijk oogpunt moet je daar als universiteit anders mee omgaan.’

Er zijn volgens Nieuwenhuijsen in Nijmegen genoeg mensen die staan te springen om woonruimte. ‘Denk aan dak- en thuislozen, gescheiden ouders die niet snel een nieuwe woning kunnen vinden. Laat die groepen tijdelijk gebruik van maken van de kamers.’

Zonde

Volgens Martijn Gerritsen doet de universiteit samen met de SSH& van alles om de woonruimtes alsnog op te vullen. Zo worden tweehonderd van de kamers tijdelijk verhuurd aan Nederlandse studenten. Ook kunnen promovendi er dit semester aanspraak op maken.

Los daarvan staat de universiteit niet onwelwillend tegenover het idee van Kamerbreed. ‘Het is natuurlijk zonde dat er ruimtes leegstaan’, zegt Gerritsen. ‘Wij zijn hierover met SSH& in gesprek.’

Er zitten wel haken en ogen aan het idee van Kamerbreed. ‘In beginsel verhuren wij namelijk niet aan andere doelgroepen’, zegt Vincent Buitenhuis, manager bij SSH&. ‘We zijn immers studentenhuisvester.’

Niet passend

Toch laat hij weten dat ook de SSH& de kamers liever bewoond ziet – en mochten studenten er niet voor in de rij staan, wil ook SSH& andere oplossingen overwegen. ‘Als we samen met de universiteit alles geprobeerd hebben te verhuren aan studenten of promovendi, staan we natuurlijk open voor jongeren die tijdelijke huisvesting zoeken.’

Oudere doelgroepen komen dus niet in aanmerking. Buitenhuis: ‘Zelf vind ik het bijvoorbeeld niet zo passend als een gescheiden man of vrouw van een hogere leeftijd vijf maanden komt wonen in een studentengang.’

Hoe dan ook: de kamers moeten op 5 augustus weer beschikbaar zijn. Dan hoopt de universiteit weer zo veel internationale studenten verwelkomd te hebben, dat de kamers in een mum van tijd gevuld zullen zijn.

11 reacties

  1. Kamerbreed Nijmegen schreef op 9 februari 2021 om 11:47

    Ja, ja, Corona beheerst ons leven nu bijna 1 jaar en in februari 2021 zeggen ze bezig te zijn met een oplossing. Zou ik ook gezegd hebben als ik hen was. Blijft natuurlijk op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Waar waren jullie toen onze lokale overheid op stel en sprong (oktober 2020) ruimte zocht voor dak en thuislozen. Toen stonden die kamers ook al leeg nl..

  2. Suzanne Romijnders schreef op 9 februari 2021 om 14:48

    Hoezo “proberen” te verhuren aan Nederlandse studenten? Zet ze op de SSHN website met loting als verdeelmethode en binnen 3 dagen heb je 800 reacties per kamer van studenten die al weken, maanden of zelfs jaren zitten te springen om een woonruimte. Over een week zitten ze erin.

  3. Marijke schreef op 9 februari 2021 om 18:20

    De universiteit en SSH& mogen zeker wel een keer met een plan komen, duurt nu lang genoeg, maar dan uitgewerkt en haalbaar. Namelijk wel weer te makkelijk gedacht van Kamerbreed, mensen die gewend zijn aan een eigen huis met alle voorzieningen privé. Als je als 19 jarige vrouw ineens verplicht wordt om samen te wonen met dak- en thuislozen dan doet dat ook wat met het gevoel van veiligheid. Daarnaast weten we allemaal dat alcohol- en middelenmisbruik veel voorkomt onder dak- en thuislozen en dat daar meer begeleiding op moet zitten dan een studentenhuisvester kan bieden. Maar daar horen we Kamerbreed dan weer niet over, want dat is niet makkelijk scoren.

  4. Kamerbreed Nijmegen schreef op 10 februari 2021 om 09:54

    @Marijke, bijzondere situaties vragen om (tijdelijke) bijzondere oplossingen. Hele groepen vragen om compassie de afgelopen periode, de ondernemers, dak en thuislozen, kinderen, oudere mensen en ook de studenten. Compassie is het tonen van erbarmen, van mededogen met mensen die het moeilijk hebben. Daar waar geen plaats is voor compassie, regeert egoïsme.

  5. Student schreef op 10 februari 2021 om 16:21

    @Kamerbreed Nijmegen: u neemt dus uit compassie ook een thuisloze in huis, begrijp ik? U heeft ongetwijfeld ook wel een kamertje van 3 bij 4 over.

  6. Kamerbreed Nijmegen schreef op 10 februari 2021 om 17:10

    @student, Kamerbreed is een platform en kan als zodanig niemand huisvesten. Belangrijk je te realiseren is dit niet gaat om een privaat initiatief maar dat dit gaat om publiek geld wat door de Uni gebruikt wordt voor leegstand terwijl met ander publiek geld dak en thuislozen gehuisvest moeten worden in een daarvoor gevonden pand in de wijk Hees. Kortom je mag hier best kritisch op zijn, vinden wij.

    https://www.gelderlander.nl/nijmegen/nieuwe-opvang-daklozen-in-woonwijk-hees-buurt-wist-van-niets-en-reageert-furieus-br~ad6eaedb/

    • Eva schreef op 11 februari 2021 om 09:16

      Dit artikel laat toch precies het NIMBY probleem zien dat d&t opvang heet? Niemand wil deze mensen graag in hun huis – u zelf ook niet al praat u er omheen. Uw argument van publiek geld houdt geen stand als u weet dat het geld van de uni uit de onderwijspot komt en dus aan studenten besteed zou moeten worden, en niet aan d&t lozen. Bovendien lijkt het me dat daar ook nog genoeg winst te behalen valt, want zo goed gaat het niet met het studentenwelzijn.

  7. Kamerbreed Nijmegen schreef op 11 februari 2021 om 12:23

    @Eva, Tolerantie komt tot stand indien het een vorm van wederkerigheid kent. Je reactie beschouwend betrap ik je hier niet op. Ik denk dat je na het lezen van je commentaar spijt hebt van je reactie zoals geplaatst. De IK -vorm is nl. wel heel dominant. En of het potje nu X of Y heet het blijft publiek geld en had dus anders besteed moeten/kunnen worden. bijvoorbeeld aan het welzijn van de student.

  8. David-Joris Nijenhuis schreef op 13 februari 2021 om 15:44

    Ik moest, zij het met een beetje leedvermaak erbij, meteen terugdenken aan het beruchte jaar 2017, waarin bekend werd dat SSH& dolgraag van de afgestudeerden op Boeckstatehof wilde en het complex zo nodig naar studentwoningen moest ombouwen met daarbij de jarenlange nodige bouwoverlast voor de omwonenden. Alles werd in eerste instantie erdoorheen gejast zonder oom maar één moment de bewoners erbij te betrekken. Gemeente-Nijmegen greep niet in en Huurdersplatform zat met ja-knikken er ook maar een beetje voor spek en bonen erbij. Pas nadat het in De Gelderlander uitlekte kwam er een overleg met de bewoners en werd er- zij het een heel klein beetje – rekening met de bewoners gehouden.

    Ik had destijds nog zo nadrukkelijk gewaarschuwd voor evt. fluctuaties op de woningmarkt en daarbij aangegeven dat het veel verstandiger was om in z’n geheel van het ombouwplan af te zien en er desnoods samenwonende stelletjes in te zetten. Krijg je op den duur leegstand, kun je Boeckstaetehof moeiteloos de oorspronkelijke functie teruggeven: het gebouw werd immers neergezet met als doel tussenschakel om afgestudeerden een woning te bieden om de sociale-woningmarkt wat te ontlasten. Nee, nu zit SSH& met een flinke hoeveelheid woningen, die nu niet meer aan andere doelgroepen verhuurd kunnen worden, (want juist in Coronatijd komen Erasmusstudenten hier veel minder tot niet studeren).

    Het komt er gewoon op neer dat sinds de wisseling van de bestuurswacht een soort simplistische wind is gaan waaien. Een soort One-Track-Mind dat SSH& nu in tijden als deze enigszins op is gaan breken. Gelukkig woon ik met aller tevredenheid in Neerbosch-Oost en heb met een beetje zoeken (én geluk erbij hebbend) een veel mooiere flat in Neerbosch-Oost gekregen, maar als Boeckstaetehof gebleven was, zoals het was, had ik daar met gemak best nog eens 11 jaar kunnen blijven wonen!

  9. Elles Blesgraaf schreef op 24 augustus 2021 om 22:55

    Ik heb een vriend uit Spanje die nu hier zit en geen kamer kan vinden. Wat moet hij hiervoor doen

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!