Universiteit blijft wellicht binnen de bestaande stichting, Radboudumc niet

06 jan 2020

Eind dit jaar moet de bestuurlijke splitsing van de Radboud Universiteit en het Radboudumc rond zijn. Vermoedelijk blijft de universiteit deel uitmaken van de bestaande stichting, het Radboudumc zal worden ondergebracht in een nieuwe stichting.

In het najaar van 2019 werd bekend dat de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de gezamenlijke toezichthouder van het Radboudumc en de universiteit, de mogelijkheid zou onderzoeken om beide organisaties bestuurlijk uit elkaar te halen. Tegen het einde van 2020 moet een definitief besluit zijn genomen over de zogenaamde ontvlechting.

Slagvaardiger

In zijn nieuwjaarsrede stipte collegevoorzitter Daniël Wigboldus in een volgelopen Aula aan dat de verschillen tussen het Radboudumc en de universiteit groot zijn. ‘Een universiteit is een andere organisatie dan een medisch centrum’, aldus Wigboldus. Reden daarvoor zijn de ‘verschillende financieringsmodellen’ en de daar bijbehorende ‘risicoprofielen’.

Het idee achter de ontvlechting is dat het Radboudumc en de universiteit apart slagvaardiger kunnen reageren op veranderingen in hun eigen omgevingen. Naast strategische overwegingen wordt de huidige wijze van besturen niet meer passend geacht bij de organisaties.

In een recent bericht op Radboudnet staat te lezen dat de bedoeling is dat beide stichtingen een eigen bestuur én een eigen raad van toezicht krijgen. Stilaan wordt ook duidelijk hoe die besturen er zullen uitzien. ‘In het gekozen voorkeursmodel blijft de Radboud Universiteit in de SKU en wordt beoogd om het Radboudumc onder te brengen in een nieuwe stichting’, aldus het bericht.

Digitale veiligheid

Toch blijft het de bedoeling dat beide organisaties na de ontvlechting met elkaar blijven samenwerken, zowel in de gezamenlijke medische faculteit als op inhoudelijk vlak. ‘De kansen binnen onze medische faculteit en daarbuiten zijn legio’, aldus Wigboldus tijdens de rede. ‘Denk aan de rollen die preventie en gedragsverandering, artificiële intelligentie en digitale veiligheid nu en in de toekomst binnen de gezondheidszorg spelen.’

Deze maand nog vindt overleg plaats met de medezeggenschap en andere belanghebbenden, eind 2020 moet een definitief besluit genomen worden. Medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc zullen geen gevolgen ondervinden van de bestuurlijke splitsing, aldus het bericht op Radboudnet.

2 reacties

  1. Jos Vrancken Peeters schreef op 7 januari 2020 om 19:21

    Dat is toch moeilijk te begrijpen. Binnen één bestuurlijke organisatie kunnen toch meerdere leden zijn met verschillende specialisaties. ‘De verschillende financieringsmodellen’ en de daar bijbehorende ‘risicoprofielen’ kunnen beter binnen één bestuurlijke organisatie ruzie maken dan dat twee bestuurlijke eenheden met elkaar ruzie moeten maken. Binnen de geneeskunde zullen zich specialisaties gaan ontwikkelen waarvan sommige geheel binnen de universiteit moeten worden en andere geheel of gedeeltelijk binnen het medisch centrum.

  2. Tom C.J. Gribnau schreef op 9 januari 2020 om 12:07

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!