Dossier

Campagne voeren zonder tablet onder de arm

24 mei 2016

Met een laptop de campus op om studenten à la minute te laten stemmen voor de Universitaire Studentenraad. Het mag dit jaar niet meer. Tot onvrede van De Vrije Student.

De digitale stemlokalen zijn geopend: studenten kunnen tot en met donderdag kiezen wie er plaats neemt in de Universitaire Studentenraad (USR). Dat betekent dat asap, AKKUraatd en De Vrije Student (DVS) deze week druk bezig zijn met hun campagnes.

Vorig jaar gingen DVS-lijsttrekker Caspar Safarlou en zijn kompanen met computers de campus op om studenten hun stem uit te laten brengen. Of dat wel mocht? ‘Er is ons toen niet verteld van niet.’ Volgens Safarlou waren asap en AKKUraatd niet blij met die actie, maar ‘wij hebben onze eigen ideeën daarover’. De Vrije Student haalde met de campagne één zetel binnen.

Tijdens een onderhoud met Jef van de Riet, secretaris van het universiteitsbestuur, is de lijsttrekkers dit jaar op het hart gedrukt dat niet meer te doen. Studenten oproepen te stemmen is oké, laten stemmen niet.

‘De universiteit doet erg weinig op het gebied van promotie voor de verkiezingen.’

Erg jammer, vindt Joppe Hamelijnck, die de lijst voor De Vrije Student dit jaar aanvoert. ‘De universiteit doet erg weinig op het gebied van promotie voor de verkiezingen. Met tablets de campus op gaan is dan een manier om het opkomstpercentage omhoog te krikken.’ Hamelijnck snapt de onderliggende motieven van de universiteit wel – het is misschien wat dwingend – maar vindt dat zij dan zelf wel meer moet doen om studenten hun stem uit te laten brengen. ‘Dat blijft nu beperkt tot het sturen van twee mails.’ Bovendien was er vorig jaar, toen De Vrije Student de campus op ging met computers, geen sprake van dat er mee werd gekeken tijdens het stemmen, benadrukt Safarlou.

Twee jaar geleden ontstond ophef over de manier waarop de campagne gevoerd werd. Student Willem van Sermondt schreef toen in een ingezonden brief op de site van ANS dat de campaigners letterlijk meekeken met studenten die hun stem uitbrachten. Volgens Twan van Erp, fractievoorzitter van asap, is er toen een afspraak gemaakt tussen asap en AKKUraatd om tijdens de campagne geen laptops in te zetten.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!