Universiteit draait thermostaat omlaag om (mogelijk Russisch) gas te besparen
Ook de Radboud Universiteit gaat de thermostaat lager zetten. Voortaan is 19 graden in gebouwen de norm. Morgen gaat de verwarming een eerste stapje omlaag.
Met de actie volgt de universiteit de oproep van de overheid om de verwarming lager te zetten. Het idee is dat Nederland zo minder afhankelijk wordt van gas uit Rusland. Bovendien is het goed voor het klimaat. Ook prettig, zeker met het oog op de stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen: de verlaging zorgt voor een minder hoge energierekening.
De actie is dus niet alleen gericht tegen Rusland. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen werd er vanuit de universiteit al ingezet op alternatieven voor gas: zo wordt in sommige gebouwen voor het verwarmen en koelen het warmte- en koudeopslagsysteem ingezet.
200 overheidsgebouwen
Recentelijk werd bekend dat in ruim 200 overheidsgebouwen de thermostaat standaard op 19 graden komt te staan. Nu volgt de Radboud Universiteit. Of de universiteit daadwerkelijk gebruik maakt van Russisch gas is overigens niet duidelijk. De universiteit heeft géén contract met Gazprom, maar sluit niet uit dat leveranciers gas uit Rusland aanvoeren, zo valt te lezen in een online bericht.
Het verlagen gebeurt niet in één keer. Per twee weken gaat de temperatuur 1 graad omlaag, tot het kwik uiteindelijk op 19 graden uitkomt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van het gebouw; de thermostaat staat namelijk niet overal op dezelfde temperatuur ingesteld. De eerste verlaging is morgen.
Uitzonderingen
De verlaging wordt doorgevoerd in bijna alle gebouwen. Alleen ruimtes die bepaalde condities vereisen, zoals laboratoria, vallen daarbuiten. Ook het kinderdagverblijf op de campus is uitgezonderd.
Klimaatbewuste medewerker schreef op 6 april 2022 om 10:14
Hoezo is het op mijn kantoor dan nog steeds 22 graden?