Dossier

Bestuur en medezeggenschap vinden elkaar in ‘splijtzwam’ BSA

09 jun 2016

Universiteitsbestuur en medezeggenschap zijn het toch eens geworden over de gang van zaken rond de ophoging van het Bindend Studieadvies. Met behulp van niemand minder dan mediator Wim Deetman is een compromis gevonden en is het geschil, dat de medezeggenschap wilde aanspannen, van de baan.

In de brief van gisteren, gestuurd aan de decanen Facultaire Gezamenlijke Vergaderingen (FGV’s), schrijven het college van bestuur en de centrale medezeggenschap dat de kou over de BSA uit de lucht is, met hulp van een mediator.  De mediator was niemand minder dan Wim Deetman, bekend als voormalig minister en voorzitter van de ‘commissie-Deetman’.

In maart wilde de Universitaire Studentenraad (USR) nog samen met de Ondernemingsraad een geschil aanspannen. Daarmee zou de medezeggenschap het ‘hogerop’ zoeken: bij het Stichtingsbestuur. Een onafhankelijke commissie moet zich in dat geval uitspreken over de bindende richtlijn die het college uitvaardigde om de verhoging van het BSA door te voeren.

Het Stichtingsbestuur wilde het niet tot zo’n vergaand geschil laten komen en zette een mediator in om een compromis te vinden. Dit uitkomst behelst grofweg het volgende: de ophoging van het BSA wordt wél ter instemming voorgelegd aan de medezeggenschap, zij het op facultair niveau, in plaats van op centraal niveau. De FGV heeft instemmingsrecht op de Onderwijs- en examenregelingen (OER) en daar vallen de BSA-regels onder. Dus moet de ophoging van het BSA langs de FGV’s, oordeelt Deetman.

Zeven geschillen
‘Daar zijn wij heel blij mee’, zegt USR-voorzitter Monique van Vegchel. ‘Het belangrijkste is dat de medezeggenschap zich mag gaan uitspreken over deze richtlijn. Of dat nu op centraal, of op facultair niveau is.’ Het geschil tussen USR en college van bestuur is weliswaar van de baan, dat wil niet zeggen dat de problemen uit de lucht zijn: als alle FGV’s zich tegen de ophoging keren, kunnen straks – theoretisch – zeven geschillen worden uitgevochten op facultair niveau.

Normaliter wordt het college van bestuur erbij geroepen als er sprake is van een geschil op facultair niveau. Dat is in dit geval vreemd, omdat de ophoging van het BSA uit de koker van het college zelf komt. Daarom wordt er in zo’n geval, zo is afgesproken, een externe commissie in het leven geroepen die een inhoudelijk, zwaarwegend advies doet, ‘waar het college alleen gemotiveerd van af mag wijken’.

Het college van bestuur is tevreden met de uitkomst van de mediation, laat het via de woordvoerder weten. ‘Een oplossing is gevonden waarin beide partijen zich kunnen vinden. Nu is duidelijk waar de verantwoordelijkheden liggen en hoe daarmee moet worden omgegaan. Deze afspraken zorgen voor helderheid.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!