Universiteit geeft snelcursus zitten
Deze week op de universiteit: een zitconsult. Want hóe zit je eigenlijk goed achter je bureau? En doet de Radboud Universiteit verder wel genoeg om goed zitgedrag te bevorderen? 'Tien uur op een stoel is voor een student geen uitzondering.'
‘Als ik vraag: zit jij wel goed, krijg ik altijd een “denk het wel” als antwoord’, zegt beheerder van ICT-middelen Wolter Jansen. ‘Als ik vraag: “Hoe dan?” weten studenten en medewerkers eigenlijk al niet meer wat te zeggen.’ Want hóe je goed zit, weten veel te weinig mensen op de universiteit.
Zitconsult
Vandaar de themaweek ‘Zit jij wel goed?’, deze week op de universiteit. Wolter, USR-leden, HAN-studenten ergotherapie en medewerkers van de arbo- en milieudienst houden pop-up inloopspreekuren op verschillende locaties op de universiteit. Gekleed in rode Radboud-hoodies spreken ze argeloze voorbijgangers op weg naar een studieplek aan en delen ze breed lachend folders uit.
‘Tien uur op een stoel zitten is voor een student geen uitzondering’, zegt USR-lid Auke van Wersch. Daarom pleitte de USR twee jaar geleden al voor bureaustoelen waarvan je de rugleuning en zithoogte kan verstellen. ‘Nieuw aangekochte stoelen zijn ergonomisch’, zegt Van Wersch.
Goed zitten? Drie tips
1. Verstel voor je aan de slag gaat je stoel en bureau op de juiste hoogte. Je knieën moeten in een hoek van 90 graden staan, de leuningen moeten gelijk zijn met het bureau (je bureauhoogte moet je dus aanpassen aan je stoel).
2. Zit niet te lang. ‘Maximaal een uur’, zegt USR-lid Van Wersch. ‘Ik zie tijdens het studeren dat iedereen om mij heen uren achter zijn bureau blijft zitten. Ik wist het zelf ook niet, maar om het uur of halfuur even opstaan is al veel gezonder.’ Plan, als je samen studeert, bijvoorbeeld wat koffiepauzes in, zegt van Wersch. ‘Dan doorbreek je die flow waar je tijdens werk of studie snel in zit, wat makkelijker.’
3. Beweeg meer. ‘Neem als je een lange dag voor de boeg hebt, ook even je sporttas mee zodat je aan het eind van de dag nog even naar het sportcentrum kunt’, aldus van Wersch. ‘Al is minder zitten uiteindelijk wél belangrijker voor je gezondheid dan af en toe sporten.’
Studenten en medewerkers kunnen ter plaatse een ‘consult’ krijgen op een ergonomische stoel en een laptopstandaard uitproberen. Maar wie de tips op zak heeft, moet nog wel een plek kunnen vinden waar daadwerkelijk zo’n goede stoel of verstelbaar bureau te vinden is. Dit meubilair, of nog beter: stabureaus, zijn nog lang niet overal op de universiteit gemeengoed, zegt Cora Klaver van de arbo- en milieudienst. Ze wijst naar de eerste twee bureaus aan de raamkant van de bibliotheek. ‘Die zijn in hoogte verstelbaar.’ De rest dus niet.
FNWI
De inrichting van gebouwen wordt aan faculteiten overgelaten. ‘De faculteit sociale wetenschappen is bijvoorbeeld met gezond werken bezig’, zegt Klaver. Het nieuwe Maria Montessori-gebouw krijgt modern kantoormeubilair. Koploper op het gebied, met een divers aanbod van stabureaus, verstelbare stoelen en tafels en zelfs bureaufietsen is de FNWI-faculteit. Klaver: ‘Zij besteden er meer geld en aandacht aan.’
Het laatste pop-up inloopspreekuur is vandaag in het Erasmusgebouw, van 11.00 tot 14.00 uur in de hal voor het Erasmus Study Centre.