Universiteit gooit emissierechten weg
Als het ene bedrijf energieverbruik bespaart, stelt dat een ander bedrijf in staat juist méér energie te gebruiken. Dat is niet erg duurzaam, vindt de Radboud Universiteit. Ze komt in actie met een opmerkelijke move.
Emissierechten…?
De Europese Unie probeert bedrijven te stimuleren energie te besparen. Een van de manieren waarop dat kan is door een handelssysteem op te zetten rond de uitstoot van CO2, oftewel: emissies. Elk bedrijf krijgt een bepaalde hoeveelheid CO2 die mag worden uitgestoten. Blijf je onder je eigen plafond, dan kun je je emissierechten verkopen aan andere bedrijven, die voor hun productie juist meer moeten uitstoten.
Wacht even, de Radboud Universiteit is toch geen bedrijf?
Nee. Het gaat overigens niet over de universiteit, maar over de universiteit én ziekenhuis, die samen opereren onder de koepel Stichting Katholieke Universiteit. Samen kopen universiteit en UMC energie in. Dat gaat om zo’n hoeveelheid, dat Radboud toch verplicht deelneemt aan het emissiehandelsysteem. Bedrijf of geen bedrijf.
Oké, en wat is de opmerkelijke move?
De Radboud Universiteit is druk bezig met energiebesparing. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiebronnen. Meer en meer gebouwen worden verwarmd met restwarmte, bijvoorbeeld afkomstig uit het magnetenlab HFML. In het systeem van emissiehandel zorgt de universiteit er daarmee eigenlijk voor dat andere bedrijven juist méér CO2 kunnen uitstoten, aangezien de universiteit minder emissierechten nodig heeft. Dat zit de universiteit niet lekker. Wat ze daarom doet is het volgende: van de waarde van de besparingen die zij doorvoert in CO2, haalt ze de emissierechten uit de markt (als in: die worden niet verkocht).
De uni betaalt dus voor emissierechten die ze vervolgens door de shredder gooit. Alsof je drie flessen cola koopt, om ze leeg te gieten in de gootsteen zodat een ander ze ook niet kan opdrinken.
Zoiets ja. Maar, zo zegt energiecoördinator Toon Buiting, de universiteit doet dat niet zomaar. Ze wil een maatschappelijke discussie losmaken over het systeem van emissiehandel. Buiting vertelt dat bedrijven door de crisis sinds 2008 minder energie zijn gaan verbruiken. Hierdoor ontstond een overschot aan emissierechten, die daardoor steeds goedkoper werden. Met het oog op klimaatverandering is dat niet erg handig: ‘we’ zitten immers nu al met orkanen, overstromingen en temperatuurstijgingen.
Hoeveel geld kost dit “grapje”?
In de huidige markt zijn de uit de markt gehaalde rechten zesduizend euro waard. Maar: de crisis is voorbij, bedrijven gaan weer meer produceren, dus op termijn zou het om zo’n 16.000 euro kunnen gaan. Op jaarbasis.
Is dat veel?
Op een begroting van een universiteit is het een kleine post. Ook op de markt van emissies zal geen schokeffect optreden. Volgens Buiting is de universiteit Kleinduimpje vergeleken bij grote jongens als Tata Steel. De pretentie om de hele markt op zijn kop te zetten, is er dus niet. Maar, zo zegt Buiting, het is wel een belangrijk signaal. Laat de discussie maar beginnen.
Henk daalder Pak de Wind schreef op 12 september 2017 om 21:37
Het is een belachelijk actie om emissievrechten te kopen, om ze te vernietigen.
Besteed dat geld dan aan duurzame opwek en isolatie, rechtse runderen. Dan doe je nog iets nuttigs voor het klimaat.
Raoul schreef op 13 september 2017 om 11:57
Het emissie trading scheme (ETS), beter bekend als de emissierechten-markt heeft wel degelijk de potentie om veel impact te hebben op het uitstoot gedrag van grootvervuilers. Echter momenteel werkt het niet naar behoren. Het feit dat radboud met deze actie aandacht probeert te vestigen en een discussie probeert te openen is naar mijn mening wel degelijk een zinvolle besteding van het geld.
Tinus Pulles schreef op 13 september 2017 om 14:51
Er zijn veel misverstanden rond emissiehandel. Ik heb recent en korte uitleg gegeven op LinkedIn. Zie https://www.linkedin.com/pulse/emissiehandelssystemen-tinus-pulles
Tinus Pulles schreef op 13 september 2017 om 14:48
Uitstekende en effectieve actie. Ook Zweden doet dit. Zie http://www.government.se/press-releases/2016/07/real-emission-reductions-and-more-pressure-on-the-eu-due-to-new-swedish-eu-ets-policy/
Markus Schmid schreef op 14 september 2017 om 09:41
Het opkopen en vernietigen van emissierechten is zinvol als dit gepaard gaat met het opbouwen van politieke druk om ETS snel te verbeteren en het aantal emissierechten schaars te maken. Wij willen ons daar vanuit WISE de komende tijd wat meer mee bezig houden en gelijkgezinden bijeen brengen.
Goede actie van de Radboud!
En @Henk: natuurlijk moet óók het bouwen van windparken op volle kracht doorgaan!
arie bijl schreef op 25 september 2017 om 08:49
Je moet gewoon alles uit de kast halen om de Parijse akkoorden te halen. Dus ook dit opkopen van emissierechten en vernietigen hoort daarbij. Heel goed van Nijmegen.