Universiteit laat weer mondjesmaat studenten toe vanaf 15 juni

20 mei 2020

Vanaf 15 juni gaat de universiteit weer een klein beetje open. Afstudeerders en kwetsbare studenten krijgen voorrang. Ook komt er plek voor onderwijs en onderzoek dat niet op afstand mogelijk is. Maar wie kan thuiswerken, moet dat tot september blijven doen.

Overdag studeren of werken op de campus, tussen de middag lunchen met collega’s en na de arbeid aanschuiven op een vol terras bij het Cultuurcafé: het zit er voorlopig niet in. Het kabinet mag de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus dan opnieuw versoepeld hebben, op de universiteitscampus blijven strikte regels gelden.

Voor de komende periode verandert er weinig voor de meeste studenten en medewerkers, blijkt uit een bericht op de website van de Radboud Universiteit. Onderwijs gebeurt nog steeds zoveel mogelijk online en wie thuis kan werken, moet dat ‘in elk geval nog tot september’ blijven doen.

Openbaar vervoer

De reden is onder meer dat het openbaar vervoer voorlopig een beperkte capaciteit heeft. Slechts 20 procent van het normale aantal reizigers mag gebruikmaken van treinen en bussen. De overheid heeft besloten dat studenten niet tijdens de spits mogen reizen, waardoor onderwijs enkel mogelijk is tussen 11.00 en 15.00 uur en na 20.00 uur. Onderwijsinstellingen mogen daar lokaal wel andere afspraken over maken met openbaarvervoersbedrijven. ‘De Radboud universiteit is hierover in overleg’, aldus het bericht op de website.

Ook de 1,5 meter-maatregel bemoeilijkt de herstart van onderwijs op de campus. In de meeste ruimtes op de Radboud Universiteit is dan maximaal plaats voor 20 mensen. Zelfs in de grootste collegezaal van de universiteit, in het Grotiusgebouw, kunnen in coronatijden slechts 48 van de 482 stoelen gebruikt worden.

Kwetsbare studenten

Wie mogen er dan per 15 juni wel terug naar de universiteit? Daarover hebben de Nederlandse universiteiten samen met de overheid een protocol opgesteld. Afstudeerders krijgen daarin voorrang bij de hervatting van onderwijs in laboratoria en practica. Ook zou kleinschalig onderwijs mogelijk moeten worden voor groepen die nu eenmaal thuis niet dezelfde lesstof tot zich kunnen nemen – denk aan werkgroepen bij tandheelkunde.

Daarnaast is tentaminering die niet op afstand te organiseren is, mogelijk op de campus. Hetzelfde geldt voor scriptiebegeleiding die niet online kan. Ook voor de begeleiding van kwetsbare studenten komt ruimte op de campus. Het college van bestuur geeft vooralsnog geen details prijs.

Hemelvaart

Wat deze principes exact betekenen voor het leven op de Radboud Universiteit, is op dit moment dus niet duidelijk. Het routeboek over de herstart is in concept klaar, maar komt pas volgende week online. ‘Het moet intern nog worden afgestemd. Ook willen we eventuele vragen van medewerkers en studenten meteen kunnen beantwoorden’, zegt Pim van Zanen van het Crisis Management Team. ‘In het Hemelvaartweekend gaat dat niet lukken.’

Het routeboek beschrijft de herstart tot na de zomer en bevat algemene richtlijnen waar faculteiten en opleidingen mee aan de slag kunnen. ‘De vertaling daarvan moeten zij op hun beurt communiceren naar studenten en medewerkers’, aldus Van Zanen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!