Universiteit maakte in 2020 minder verlies dan begroot, ondanks corona
De Radboud Universiteit heeft in 2020 een beter financieel resultaat behaald dan begroot. In plaats van de geplande 8 miljoen euro verlies, kwam de balans uit op slechts min 1,2 miljoen. Dat staat in het jaarverslag van de universiteit, dat deze week gepubliceerd is.
Het is voor het eerst in drie jaar dat de universiteit een negatief resultaat heeft. In zowel 2018 als 2019 bleef onder de streep meer dan 10 miljoen euro over. Dat was koren op de molen van politiek Den Haag, dat vond dat universiteiten te veel de hand op de knip hielden. ‘We gaan hard ons best doen om een negatief exploitatieresultaat te laten zien, door geld uit te geven aan onderwijs, onderzoek en gebouwen’, zei toenmalig financieel directeur Peter Bosman daarover eind 2019 tegen Vox.
Afgelopen jaar is dat gelukt, al is het verlies dus een stuk kleiner dan volgens de begroting, die nog voor de coronacrisis opgesteld was. Het beperkte verlies is opmerkelijk, aangezien vicevoorzitter van het college van bestuur Wilma de Koning in mei vorig jaar nog zei dat de coronacrisis de universiteit ook financieel zou raken. ‘Het is een verhaal van plussen en minnen, waarbij onze inschatting is dat de minnen fors groter zullen zijn.’
Meer meevallers dan tegenvallers
In 2020 zorgde corona inderdaad vooral voor meer kosten dan meevallers, aldus berekeningen in het jaarverslag. Netto kostte corona de Radboud Universiteit 8,1 miljoen euro. Deze onverwachte post leidde echter niet tot forse budgetoverschrijdingen. Dat komt doordat de universiteit zowel aan de inkomsten- als uitgavenkant in 2020 meer mee- dan tegenvallers had.
Zo zorgden hogere studentenaantallen voor meer collegegelden dan gedacht. Ook steeg de Rijksbijdrage met 18,2 miljoen euro, onder andere vanwege de zogeheten sectorgelden voor bèta en techniek.
Hier staat tegenover dat er als gevolg van corona bijna 23 miljoen euro minder dan begroot binnenkwam aan werk uitgevoerd voor derden. Ook het sluiten van de horeca leidde tot minder inkomsten. In totaal kreeg de universiteit in 2020 614 miljoen euro bijgeschreven op haar bankrekeningen, 12 miljoen euro minder dan op de begroting stond.
Huur van De Vereeniging
Dat het nettoverlies uiteindelijk toch bleef steken op 1,2 miljoen euro, komt doordat ook de financiële lasten onder de streep flink lager uitvielen: 616 miljoen tegen 635 miljoen. Ook dat had deels met de pandemie te maken. Enerzijds leidde die tot forse extra kosten – zoals de huur van collegezalen als De Vereeniging voor 0,7 miljoen euro.
Anderzijds werden juist veel uitgaven bespaard, waaronder 5,7 miljoen euro aan grondstoffen voor catering. Dat kwam doordat onder andere de kantines maandenlang dicht waren. Ook werd voor 5 miljoen euro minder gereisd, en werden minder diensten uitbesteed.
In vergelijking met 2019 waren de baten en lasten allebei wel groter, respectievelijk 10,7 en 22,7 miljoen.