Universiteit op zoek naar eigen lied

26 sep 2017

Een eigen Radboudlied om mee te zingen bij feesten en plechtigheden. Hiermee wil de universiteit het lustrumjaar 2018 kracht bijzetten. De beste inzending voor een lied wordt vereeuwigd op de campus en gaat naar huis met een cheque van duizend euro.

Tot 1 december hebben liedschrijvers de gelegenheid een tekst met melodie in te zenden, die door een jury wordt beoordeeld. De finale vindt plaats op 15 maart in de nieuwe theaterzaal C, met de uitvoering van de vijf beste inzendingen. Het publiek kan vooraf op een de vijf liedjes een stem uitbrengen.

‘Mooi als het de saamhorigheid tot uitdrukking brengt’

Op de finaleavond zal een nieuwe jury samen met de publieksstem bepalen wat vanaf dan door het leven gaat als het Radboudlied. Het lied moet Engels- of Nederlandstalig zijn, en de inzending hoeft nog geen uitgebalanceerde uitvoering te zijn. Inzending van alleen tekst en noten op bladmuziek kan ook. De winnaar verdient duizend euro, de plaatsen twee en drie zijn goed voor de helft.

Waarom nu een lied? En wat te denken van het Koningslied, dat in 2013 door het publiek massaal door de mangel werd gehaald? Bart Baeten van Student Life, organisator van de wedstrijd, denkt dat er genoeg kwaliteit is om een goede winnaar aan te wijzen. Het hele land kan immers meedoen. ‘Ook voor beginnende singer-songwriters is het bedrag denk ik interessant om een lied te maken.’

Belangrijk is dat het lied nieuw is en goed is mee te zingen, zegt Baeten, zowel bij formele als informele gebeurtenissen. De maximale lengte van het lied is weliswaar vier minuten, maar Baeten wijst op het gemak om het op te kunnen knippen. ‘Zodat je ook een versie van een halve of een hele minuut kunt presenteren.’

Massaal

Na de uitverkiezing van de winnaar in maart zal de Radboud Universiteit de eerste universiteit zijn in Nederland met een eigen lied. Een handvol universiteiten zet het Io Vivat in om een plechtigheid luister bij te zetten, maar de aard van de tekst – Io Vivat is een dranklied – maakt het naar oordeel van de lustrumcommissie minder geschikt om massaal aan te heffen bij formele plechtigheden. Baeten mikt op een andere inzet voor het lied. ‘Het is mooi als het de saamhorigheid tot uitdrukking brengt.’

1 reactie

  1. Jan Brabers schreef op 28 september 2017 om 15:06

    Helaas komt Student Life negentig jaar te laat met deze wedstrijd. Al bij het eerste lustrum in de geschiedenis van de Radboud Universiteit, dat van 1928, schreef men een prijsvraag uit voor de compositie van een ‘helemaal eigen universiteitslied’. Winnaar werd het lied ‘Laeta Flores’, op een tekst (in het Latijn) van de geschiedenisstudent J. Tesser SJ en op muziek van de hoogleraar Th. Baader. Het lied werd nadien bij allerlei feestelijkheden gezongen, dat wil zeggen: tot in de Tweede Wereldoorlog. Daarna is het afgeschaft, omdat het lied herinneringen opriep aan Baader, de componist, die in de bezettingsjaren een kwalijke rol had gespeeld en na afloop oneervol was ontslagen. Desgewenst heb ik een kopie van de tekst en de muziek beschikbaar.
    Mocht de Radboud Universiteit dus ‘de eerste universiteit zijn in Nederland met een eigen lied’ (hetgeen ik overigens niet kan bevestigen) dan was zij dit dus al in 1928, negentig jaar geleden … Kortom, het idee van Student Life is, ofschoon sympathiek, allesbehalve nieuw.

    Jan Brabers, universiteitshistoricus

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!