Universiteit past Vidi-pilot aan

07 sep 2018

De universiteit maakt een uitzondering op de nieuwe Vidi-regels. Waar ze eerst stelde dat alle subsidie-aanvragers in vaste dienst moeten komen na indiening, laat ze de teugels nu vieren. Onderzoekers voor wie het dit jaar de laatste kans is om een Vidi aan te vragen, mogen dat doen zonder dat ze meteen een aanstelling krijgen.

Voor de zomer begon de Radboud Universiteit met een pilot: álle onderzoekers die voortaan een Vidi-aanvraag indienden, moesten in vaste dienst worden genomen. Of de beurs al dan niet werd toegewezen, speelde geen rol. Het college van bestuur besloot tot deze maatregel omdat het ernaar streeft meer wetenschappelijk personeel een vaste aanstelling te geven. De bedoeling was hiermee nog een stap verder te gaan dan NWO, die dit voorjaar invoerde dat iedereen die in de toekomst een beurs binnenhaalt een vast contract moet krijgen bij zijn of haar universiteit.

‘Ons instituut zit de pilot dit jaar gewoon uit’

Echter, de ‘royalere’ Nijmeegse regels leidden tot onrust onder jonge wetenschappers en onderzoeksinstituten. Onderzoekers waren bang dat faculteiten veel selectiever zouden worden in het instemmen met aanvragen, want aanvragen betekent in de nieuwe situatie aannemen en daar is geen geld voor, stellen veel instituten. Deels kwam die vrees uit. ‘Ons instituut zit de pilot dit jaar gewoon uit’, zegt een jonge onderzoeker die gezien zijn afhankelijke positie anoniem wil blijven. Zijn aanvraag komt er niet. Vox sprak verschillende onderzoekers die dezelfde ervaring hebben. Op zich waarderen ze het initiatief van het college om iets te doen aan de ‘cultuur van tijdelijke contracten’, maar ze vinden de manier waarop de pilot uitpakt ‘vrij desastreus’. Ze hopen dan ook dat het college na de pilot stopt met de nieuwe regels en overwegen anders volgend jaar hun aanvraag via een andere universiteit te laten lopen.

Uitzondering

Het college van bestuur laat weten een uitzondering te maken voor onderzoekers voor wie het dit jaar de laatste mogelijkheid is om een Vidi-beurs in te dienen. Voor een Vidi geldt dat die binnen acht jaar na promoveren moet worden aangevraagd.

Het college maakt deze uitzondering omdat sommige instituten onderzoekers al toegezegd hadden dat ze een aanvraag konden indienen voordat het college met de nieuwe Vidi-regels kwam, verklaart woordvoerder Martijn Gerritsen het gewijzigde beleid. Alle ‘laatste-kansers’ blijven dit jaar uitgezonderd van de pilot. De maatregel geldt ‘voor alle faculteiten en instituten binnen de universiteit’, aldus  Gerritsen. De onderzoekers die het betreft hoeven alleen een vast dienstverband te krijgen als ze de beurs ook daadwerkelijk binnenhalen – de NWO-eis vanaf dit jaar.

‘Uitgezonderde’ wetenschappers zijn blij met de lossere teugels. ‘In het voorjaar kreeg ik nog te horen dat de kans heel, heel erg klein was dat ik mocht aanvragen, maar onlangs kreeg ik toch een go ahead’, vertelt Branka Milivojevic (38), postdoc bij het Donders Centre for Cognitive NeuroImaging.

Pilot ‘niet mislukt’

Onderzoeksinstituten vinden dat ze te weinig tijd hebben om ze alle nieuwe regels te verwerken, blijkt uit een kleine rondgang van Vox. De nieuwe Vidi-eisen werden dit voorjaar aangekondigd, direct daarna volgde de pilot van Radboud Universiteit. Parallel daaraan liep de invoering van de nieuwe cao. Peter Hagoort, directeur van het Donders Centre for Cognitive NeuroImaging: ‘Het grijpt allemaal op elkaar in. Daardoor is het lastig om de financiële consequenties te overzien.’

Het Donders Instituut ging de afgelopen maanden dan ook in gesprek met zowel het college als NWO. De verlichting van de pilotregels lijkt een van de concrete uitkomsten van dit overleg. Volgens universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen is de pilot overigens niet mislukt. ‘Hij wordt alleen kleiner.’ Pas tijdens de evaluatie na afloop van de subsidieronde in juni kan worden geconcludeerd of het een succes is, benadrukt hij.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!