Opinie

‘Universiteit slaat door in privacybeleid rondom college-opnames’

07 dec 2020

OPINIE - Sinds vorige maand gelden nieuwe regels voor het opnemen van (online) colleges. Alleen wanneer opnames geen enkele interactie met studenten bevatten - zelfs geen chatberichten - mogen docenten deze nog met studenten delen. Dat is onwerkbaar voor docenten, en studenten dreigen daarvan de dupe te worden, zegt Thomas Vissers, student natuurkunde en filosofie en lid van de Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen.

Al sinds de start van de coronacrisis wordt er volop gediscussieerd over de nadelen van online onderwijs. Een veelbesproken zorg is de privacy van studenten. Het college van bestuur draagt de verantwoordelijkheid over de privacy en hoewel haar afwegingen doorgaans een compliment verdienen, slaat die afweging nu compleet door.

Complete verrassing

Sinds halverwege november stelt de Radboud Universiteit als enige Nederlandse hogeronderwijsinstelling de eis dat alle college-opnames volledig geanonimiseerd moeten zijn. Oftewel: geen webcams, geen microfoons, en geen namen. Het gevolg daarvan is dat docenten momenteel moeten kiezen uit drie opties: alle interactie met studenten tijdens het hoorcollege uitzetten, niets opnemen behalve het microfoongeluid van de docent, of colleges simpelweg helemaal niet meer opnemen.

Dit nieuwe beleid zal voor veel studenten, docenten en zelfs betrokken medewerkers een complete verrassing zijn. Uit een rondgang blijkt dat er niet tot nauwelijks over is gecommuniceerd. Bij de weinige personen die het beleid wél hebben meegekregen heerst vooral onbegrip. Zo reageert een docent: ‘een paar maanden geleden moesten we al overstappen van Zoom naar Virtual Classroom en nu moet ik de interactie met studenten opgeven als ik de colleges wil opnemen.’ De conclusie wordt vervolgens al snel getrokken: dan maar helemaal geen opnames meer.

Verboden

Studentenorganisaties door heel het land hebben jarenlang gepleit voor het opnemen van alle hoorcolleges – en met succes. Maar nu is de Radboud Universiteit de eerste die het maken van opnames zodanig aan banden legt dat opnames praktisch verboden zijn. Dat betekent dat een grote groep studenten niet langer haar colleges kan volgen en dus verplichte tentamenstof mist.

Dat is erg teleurstellend, vinden wij als Jonge Democraten Arnhem-Nijmegen, want college-opnames zijn geen luxe. Door overlappende onderwijsroosters en extracurriculaire activiteiten is het voor veel studenten niet mogelijk alle colleges ‘live’ te volgen. Juist een universiteit die terecht trots is op haar vele keuzevakken, honoursprogramma’s, duale opleidingen en een bruisend bestuurs- en verenigingsleven zou dat moeten begrijpen. Daar komt nog bij dat ook de studenten die ziek worden geen mogelijkheid meer hebben om colleges in te halen; en dat middenin de grootste pandemie in een eeuw tijd.

‘Het zijn de drukste maanden van het collegejaar en juist nu worden de college-opnames verwijderd?’

De timing schiet ook in het verkeerde keelgat. Voor de meeste vakken staan de komende weken weer in het teken van tentamens en deadlines. December en januari zijn vaak de drukste maanden van het collegejaar en juist nu worden de college-opnames verwijderd?  Zelfs student-assistenten die het beleid moeten uitvoeren snappen het niet meer. Het beleid is inmiddels al zo vaak veranderd dat er een wirwar aan werkwijzen is ontstaan. Dat er dit jaar veel last-minute moest worden geïmproviseerd bij de universiteit is vanzelfsprekend, maar de onduidelijkheid die nu heerst in een toch al onzekere tijd had voorkomen kunnen en moeten worden. Flexibiliteit kent ook grenzen.

Privacy

Bij andere hogeronderwijsinstellingen speelt deze discussie rondom college-opnames vooralsnog niet. De meeste kiezen er weliswaar voor om geen discussiesessies en webcambeelden van studenten op te nemen, maar leggen verder geen beperkingen op. Interactie tussen docenten en studenten via de microfoons en chat blijven gewoon mogelijk. Bovendien worden studenten altijd voor het starten van de opname gewaarschuwd, en kunnen docenten nog steeds naar eigen inzicht bepalen om de opname uit te zetten. Vrijwilligheid vanuit studenten en maatwerk vanuit docenten, dus. De Autoriteit Persoonsgegevens, de organisatie die toeziet op privacy, keurt deze werkwijze ook goed.

Het terugkijken van een college is dan wel de slechtste onderwijsvorm, het is tegelijkertijd een noodzakelijk alternatief voor wie een college moet missen. Het aanbieden van opnames is eenvoudig uit te voeren, er zijn al jarenlang positieve ervaringen mee vanuit docenten en studenten, en het valt goed te rechtvaardigen in de privacy-afweging. De kans is dan ook groot dat een nieuwe afweging samen met studenten én docenten tot een andere conclusie leidt.

5 reacties

  1. Giovanni schreef op 8 december 2020 om 11:17

    “Bovendien worden studenten altijd voor het starten van de opname gewaarschuwd […] Vrijwilligheid vanuit studenten […] dus.”

    Ja dat klopt niet, want als je de opname weigert dan wordt je uit de zoom geknikkerd. Dat is niet vrijwillig volgens de AVG. Ik ben heel benieuwd waar de AP dit goekeurt want dit staat haaks op art. 4 lid 11 AVG, aangezien een keuze vrij moet zijn.

    Mijn inziens kan je prima opnames maken door interactie met studenten op vaste momenten te doen tijdens het college waarbij de opname wordt uitgezet. Afhankelijk van de manier van college geven kan dat een paar keer gedurende het college of voor de pauze en voor het einde. Ook kan je de interactie anonimiseren door gebruik te maken van Mentimeter die een Q&A optie heeft.

    Ja de Radboud is streng met privacy, maar het afwimpelen van privacy als iets dat in de weg staat van je rechten is absurd. Privacy is namelijk ook een recht.

    • Alex schreef op 8 december 2020 om 11:55

      “Als je de opname weigert dan wordt je uit de zoom geknikkerd”? Het privacybeleid van de universiteit schiet door, maar je wordt nergens het college uitgegooid.

      Die waarschuwing is zodat studenten zich bewust zijn van de opname en zelf actie kunnen ondernemen om zo naar hun wensen hun privacy te beschermen. Webcam uit komt het vaakst voor, maar studenten kunnen ook ervoor kiezen niet hun microfoon en zelfs niet de chat (=niet hun naam in de opname) te gebruiken. Andere interactie zoals de reactieknoppen, polls en inderdaad Menti blijven gewoon beschikbaar. Daarnaast lassen sinds dit jaar de meeste docenten al Q&A-momenten in aan het einde van hun college die, inderdaad, niet wordt opgenomen.

      Dat is niet het afwimpelen van privacy, maar dus studenten zelf de keuze te geven in hoeverre ze een probleem hebben met opgenomen te worden. En ongeacht de keuze die ze maken daarin kunnen ze allemaal meedoen met het college. Wat de docenten met hun maatwerk weer faciliteren, zoals ze natuurlijk altijd al doen.

      Tenminste, als de universiteit de college-opnames niet praktisch onmogelijk zou maken…

    • Giovanni schreef op 9 december 2020 om 19:11

      Als je op zoom niet akkoord gaat met opname wordt je door zoom automatisch uit het college gegooid

  2. Eric Maris schreef op 14 december 2020 om 14:56

    Beste Giovanni,

    Ik snap jouw reactie op Alex’ voorstel niet. Als je op je eigen privacy gesteld bent, dan kun je toch deelnemen met een alias, en indien je dat doet (en je webcam uitgezet hebt) dan is er toch geen probleem met het akkoord gaan met de opname.

    Ik ben coördinator van een groot BA1 vak (700 studenten) dat in Januari getentamineerd wordt. Wij hebben elke week 4 uur Q&A, waarvan 2 uur gereserveerd zijn voor de bespreking van wekelijkse zelfstudieopdrachten. Ik zie de bui al hangen als ik alle opnames van de Q&A sessies moet verwijderen… De studenten rekenen er nu op dat zijn hun eigen antwoorden kunnen vergelijken met de antwoorden van hun medestudenten en het commentaar daarop van de docent (op de opname vastgelegd).

    Het bewaken van privacy-gevoelige informatie is ook onze eigen verantwoordelijkheid, en dus ook die van onze studenten. Als Universiteit hebben wij de taak om de studenten in staat stellen om hun privacy-gevoelige informatie niet te delen (o.a., door software te gebruiken die dit toestaat, bijv. door een alias aan te maken) en hen over het gebruik van die mogelijkheden in te lichten.

    Eric Maris

  3. mentimeter docenten radboud universiteit login, make payment, customer service number online – hmaillogin.com schreef op 6 februari 2022 om 22:29

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!