Dossier

Universiteit springt bij voor Heumensoord

30 sep 2015

Het COA heeft de Radboud Universiteit ontdekt als manusje van alles om de opvanglocatie voor drieduizend asielzoekers op Heumensoord tijdig gereed te krijgen.

Hoofd beheer Louis van den Berg zet alles op alles om noodkeuken op tijd klaar te krijgen. Foto: Erik van 't Hullenaar
Hoofd beheer Louis van den Berg zet alles op alles om de noodkeuken op tijd klaar te krijgen. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Eerst was het vorige week vrijdag, toen vandaag, en nu is de aankomst van de eerste asielzoekers op Heumensoord verplaatst naar vrijdagmiddag. De eerste groep bestaat uit tweehonderd mensen, pas over een week of drie zijn alle voorzieningen klaar om alle vluchtelingen te kunnen huisvesten. Nu de nood aan de man is, maakt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dankbaar gebruik van het aanbod van de Radboud Universiteit om mee te helpen.

Directeur studentenzaken Ger Boonen, aanspreekpunt voor het COA op de campus, kreeg de laatste dagen meerdere verzoeken op zijn bord om vertalingen in het Arabisch te regelen. Zo heeft vertaalservicecentrum Radboud in’to Languages inmiddels de welkomstfolder voor de asielzoekers verzorgd, alsmede een tekst met plattegrond voor COA-medewerkers over parkeervoorzieningen. In het weekend is de parkeerplaats bij het Gymnasion hiervoor beschikbaar gesteld. Pendelbusjes zorgen voor vervoer naar de anderhalf kilometer verder gelegen opvanglocatie.

Noodkeuken
De grootste operatie op de campus is een noodkeuken. Het COA ontdekte afgelopen vrijdag een tekort aan ruimte en stroom op Heumensoord, waarna het de universiteit verzocht bij te springen met een keuken en krachtstroomvoorziening. Die keuken wordt sinds maandag opgetrokken langs de Erasmuslaan en draagt de komende maanden zorg voor dagelijks drieduizend warme maaltijden. Louis van den Berg, hoofd beheer van het Universitair Vastgoedbedrijf, zet alles op alles om deze klus tijdig geklaard te krijgen. ‘Dit doen we graag. De universiteit laat zich hier op zien als de maatschappelijke organisatie die we ook zijn.’

Ger Boonen heeft inmiddels vele blijken van hulp ontvangen van studenten en medewerkers van de universiteit. Een deel ervan verwijst hij door, bijvoorbeeld naar het Rode Kruis als het een aanbod van spullen betreft, of naar Vluchtelingenwerk als mensen asielzoekers willen bijstaan met juridisch advies of taallessen. Een bijzonder aanbod levert de opleiding Pedagogiek: die staat klaar om voor de kinderen op Heumensoord de dagbesteding te verzorgen, speciaal gericht op mensen met een vaak traumatische achtergrond. Het Centrum voor Migratierecht heeft het aanbod gedaan om de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk bijscholing te bieden.

Dan ligt er ook nog het verzoek van het COA om bij te dragen aan filmavonden. Evenementenmanager Rob Vaessen van de universiteit heeft daarvoor de eerste stappen gezet, al heeft hij nog geen idee welke films hij in het activiteitenpaviljoen op Heumensoord gaat programmeren. ‘Ik zit zelf niet zo goed in de films, suggesties zijn welkom.’ / Paul van den Broek

9 reacties

  1. Annemieke Ã…lenius schreef op 30 september 2015 om 17:10

    Fantastische inzet!!! Deze vluchtelingen en hun kinderen zullen dit nooit vergeten. Precies zoals onze ouders aan ons en hun kleinkindreren vertelde over de hulp die zij kregen uit o.a. zweden en zwitserland, na de tweede wereldoorlog. Ik ben er trots op Nederlander te zijn.

  2. Cindy van Dijk schreef op 1 oktober 2015 om 08:38

    Voor filmaanbod ben je bij Lux aan het goede adres. De programmeurs daar kunnen vast helpen met ideeën voor een goed filmaanbod.

  3. Marian Noorderwerf schreef op 1 oktober 2015 om 12:46

    Hoe leuk zou het zijn om de mensen zelf te laten koken en de Nederlanders uit te nodigen te komen kennismaken via een maaltijd. Het is voor het eergevoel belangrijk dat, mits tot rust gekomen, een vluchteling iets terug kan doen en zeker met een nationale dis. Integratie kan zo makkelijk zijn.

    • Eva van Teeseling schreef op 2 oktober 2015 om 10:24

      Vooral deze reactie/dit initiatief vind ik geweldig!

      Ik kijk uit naar een internationale dis op termijn….

  4. Linda schreef op 1 oktober 2015 om 21:04

    Misscschien wil cultuur op de campus ook wel mee denken over een cultuurprogramma. Of gewoon relavante films/programmas dubbel draaien.

  5. Ingrid de Bruijn schreef op 1 oktober 2015 om 21:27

    Even een plompverloren reactie op de vraag naar filmsuggesties. Ik doe de suggesties vanuit mijn ervaring als docent Nederlands als Tweede Taal.

    Zoek het in (nagenoeg) niet-talige films. Zoals Mr. Bean-afleveringen. Of e Dikke en de Dunne. Charlie Chaplin.

  6. Hans schreef op 3 oktober 2015 om 09:47

    Wellicht een idee dat de politie de gevonden fietsen in depot, die nooit meer zijn opgehaald door de rechtmatige eigenaar, ter beschikking gaat stellen als leen-/ruilfiets op Heumensoord?

  7. Rob M. Visser schreef op 4 oktober 2015 om 18:33

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!