Universiteit stelt collegezalen open voor Oekraïense vluchtelingen

25 mrt 2022

Het zou zomaar kunnen dat er binnenkort tientallen vluchtelingen uit Oekraïne onderwijs volgen aan de Radboud Universiteit. De meeste faculteiten hebben cursussen opengesteld. Studenten die willen helpen, kunnen zich aanmelden als buddy.

Het is niet de eerste keer dat de universiteit dit collegejaar vluchtelingen uitnodigt om onderwijs te komen volgen op de campus. Dat gebeurde ook al toen er vluchtelingen verbleven in de noodopvang op Heumensoord. Toen ging het vooral om Afghaanse evacués.

Met de komst van veel Oekraïners wordt dat project nieuw leven ingeblazen. In het volgende onderwijsblok, dat in april begint, zijn een kleine dertig cursussen opengesteld voor vluchtelingen.

Alle mensen met een vluchtelingenachtergrond zijn welkom, mits ze het niveau aankunnen. Dat kunnen ook vluchtelingen met een andere dan de Oekraïense nationaliteit zijn, net als asielzoekers zonder verblijfsvergunning.

Herkenning

Lia Kleuskens, coördinator vluchtelingenbeleid van de universiteit, heeft al signalen opgevangen dat er behoefte is aan universitair onderwijs onder gevluchte Oekraïners. Toch verwacht ze op dit moment nog geen grote aantallen aanmeldingen vanuit die hoek. ‘Dat zou bij het begin van het nieuwe collegejaar anders kunnen zijn, als er meer Oekraïners in Nederland zijn en zij hier al een tijdje verblijven.’

Volgens Kleuskens kan het heel waardevol zijn voor vluchtelingen om snel na aankomst in Nederland colleges te volgen. ‘Van de één op de andere dag hebben deze mensen hun land moeten ontvluchten. Weer naar de universiteit gaan, net als ze thuis deden, kan zorgen voor herkenning. Voor sommige mensen kan het na die vluchtervaring weer invulling geven aan hun identiteit’.

Kleuskens denkt bovendien dat de kwaliteit van onderwijs omhoog kan gaan door het toelaten van vluchtelingen. ‘Diversiteit is altijd van toegevoegde waarde. Vluchtelingen brengen andere perspectieven de collegezaal in.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!