Universiteit stuurt popmuziek de ruimte in
Je debuutalbum letterlijk de ruimte in sturen. De leden van de rockband The Hubschrauber bedachten het en vonden het zelf onrealistisch. Dankzij het Radboud Radio Lab wordt de fantasie van de vijf Nijmegenaren werkelijkheid.
‘Ons album heet Kepler-186f, naar de eerst ontdekte planeet met dezelfde leefomstandigheden als de aarde’, legt drummer Robbie Gerbrands (28) uit. De band bestaat zo’n vijf jaar. ‘Een eerdere EP ging over liefde en gemis. Voor ons debuutalbum wilden we juist loskomen van dat hier en nu. En hoe kan dat beter dan met een reis weg van de aarde? Zo ontstond het idee voor Kepler-186f.’
Brainstormend kwamen de mannen op het idee de muziek letterlijk de ruimte in te sturen. ‘Een heel vet idee. Maar niet haalbaar, dachten we.’ Op de radio mochten de vijf deze week over hun wilde idee vertellen in het programma De staat van Stasse. Marc Klein Wolt, directeur van het Radboud Radio Lab van de afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit, hoorde dat en was enthousiast. Zijn team bouwt een radiotelescoop die met een satelliet meegaat met een Chinese missie.
Dark Side of The Moon
‘De radiotelescoop bestaat uit drie antennes en een kastje dat radiofrequenties waarneemt. Het idee is dat ze de muziek in dat kastje stoppen’, zegt Klein Wolt. De Chinese satelliet vliegt naar de achterkant van de maan. ‘Een mooie referentie naar het nummer Dark Side of the Moon van Pink Floyd’, aldus Klein Wolt.
De bandleden ondernamen al eerder serieuze pogingen om hun idee onder de aandacht te brengen. Zo mailden ze met astronauten en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Gerbrands: ‘Geen reactie. Natuurlijk hoopten we dat iemand het zou oppikken. Maar we hadden nooit gedacht dat dit bizarre idee echt zou lukken.’ / De Gelderlander