Universiteit verlaagt ook dit jaar de bsa-norm vanwege corona
Net als vorig jaar hoeven eerstejaarsstudenten dit collegejaar minder studiepunten te halen om door te mogen met hun studie. Het college van bestuur wil de bsa-norm met 6,5 studiepunten verlagen, kondigde rector Han van Krieken gisteren aan in de vergadering met de medezeggenschap.
Met de verlaging van de bsa-norm volgt de universiteit het besluit van de Universiteiten van Nederland, de koepelorganisatie van universiteiten (voorheen VSNU). Door de coronacrisis hebben veel studenten te maken met stress en andere klachten, staat te lezen op de website van de universiteitskoepel.
6,5 studiepunten
In de Universitaire Gezamenlijke Vergadering bevestigde rector Han van Krieken gisteren dat de Radboud Universiteit dit besluit wil volgen. ‘Na een rondgang bij de faculteiten blijkt dat we hetzelfde willen doen als vorig jaar’, aldus Van Krieken.
Dat betekent dat de bsa-norm aan de Radboud Universiteit opnieuw met 6,5 studiepunten omlaag gaat. Eerstejaarsstudenten hoeven daardoor slechts 32,5 tot 38,5 studiepunten halen om door te mogen met de studie. Vorig jaar koos het college van bestuur ook voor dat aantal, omdat studenten op die manier één groot vak extra kunnen missen.
De regel geldt ook voor tweedejaarsstudenten met een aangehouden advies, die in het eerste jaar uitstel van een bsa-advies hebben gekregen, bijvoorbeeld vanwege bijzondere omstandigheden. In het tweede jaar moeten zij in principe alle studiepunten van het eerste jaar halen. Maar door het aangepaste beleid volstaat het nu om aan het einde van het tweede jaar 53,5 van de zestig studiepunten te halen.
Analyse
In dezelfde vergadering met de medezeggenschap werd een analyse besproken van de bsa-resultaten van vorig jaar, toen de lat eveneens lager werd gelegd. 78,2 procent van de studenten ontving als gevolg een positief advies. Dat is hoger dan in voorgaande jaren, toen het aandeel positieve adviezen schommelde tussen de 71 en 74 procent.
Van de studenten die in het collegejaar 2019-2020 een aangehouden advies ontvingen en zich opnieuw inschreven voor dezelfde opleiding ontving ruim 40 procent het jaar erop alsnog een positief advies. Een substantiële groep, vond studentenraadslid Isabelle Kik (AKKUraatd). Zou een aangehouden advies dan buiten corona om niet ook een goed idee zijn?, wilde Kik weten.
Rector Han van Krieken vond het te vroeg om conclusies te verbinden aan de analyse. Hij zag het hogere aandeel studenten dat door kon gaan met de studie als een positief signaal. ‘Wij denken dat het beleid precies bereikt wat we ermee bedoelen.’ Namelijk: dat studenten niet afhaken door bijzondere omstandigheden, terwijl ze wel geschikt zijn voor de studie. ‘Die wil je niet kwijtraken’, aldus Van Krieken.
Later dit jaar gaan college van bestuur en medezeggenschapsleden weer met elkaar in gesprek over het bsa.