Universiteit vraagt studenten en medewerkers om mee te denken over internationale partners
Hoe kijken studenten en medewerkers aan tegen samenwerkingen met internationale partners? Naar aanleiding van de protesten tegen de banden met Israëlische instellingen houdt de Radboud Universiteit vijf dialoogsessies over dit thema op de campus.
Maandag gaat de eerste zogenaamde ‘participatiebijeenkomst internationale samenwerking’ van start. Reden voor de sessies zijn de Pro-Palestinademonstraties die vorig jaar op de campus plaatsvonden.
Per sessie zijn een twintigtal deelnemers welkom. In totaal zijn er vijf bijeenkomsten voorzien, drie in het Engels en twee in het Nederlands. De sessies worden georganiseerd door Radboud Reflects en door Public Mediation, een extern bureau dat het college van bestuur adviseert over de opzet van het participatieproces.
Namens Radboud Reflects zal Marcel Becker optreden als gespreksleider. ‘Deelnemers krijgen de vraag wat zij zien als het grootste probleem, de grootste spanning, het grootste dilemma in deze thematiek’, zegt Becker, die ook universitair hoofddocent wijsgerige ethiek en politieke filosofie is. ‘Ik hoop dat ze hun persoonlijke ervaringen zullen delen.’
Becker zegt niet zozeer op zoek te gaan naar uitgesproken stellingnames van deelnemers. ‘De onderliggende argumenten die tot bepaalde standpunten leiden, vind ik interessanter.’
Hebrew en Tel Aviv University
Van de gesprekken zullen geen notulen worden gemaakt, maar de belangrijkste argumenten zullen wel op een flip-over worden genoteerd. ‘De opbrengsten zullen worden gedeeld met het college van bestuur’, zegt de universiteitswoordvoerder. ‘Het college van bestuur zal die vervolgens delen met de commissie en daarna ook publiek maken.’
De commissie in kwestie is de adviescommissie internationale samenwerkingen. Die ging afgelopen oktober aan de slag en heeft onder andere als opdracht om de samenwerkingen van de Radboud Universiteit met universiteiten in grootschalige conflictgebieden tegen het licht te houden.
Daaronder vallen uiteraard ook Israëlische instellingen, zoals Hebrew en Tel Aviv University. Samenwerkingsverbanden met deze universiteiten liggen sinds een jaar hevig onder vuur. Pro-Palestinademonstranten, die in een tentenkamp bivakkeerden op de campus en ook afgelopen najaar verschillende demonstraties hielden, eisen dat de banden met deze universiteiten worden verbroken. De reden die ze daarvoor aanvoeren, is dat deze instellingen direct betrokken zijn bij de ontwikkeling van wapens en militaire technologieën die worden gebruikt bij de aanvallen op Palestijnse burgers.
John Stuart Mill
In de sessies zou er wel eens hevig gediscussieerd kunnen worden, gezien er naast de Pro-Palestinademonstranten ook studenten en medewerkers zijn die wel voorstander zijn van samenwerken met Israëlische universiteiten. Toch denkt Becker dat het een goede zaak kan zijn om beide geluiden te horen in de bijeenkomsten.
De filosoof verwijst naar een opmerking van John Stuart Mill, uit de klassieke verdediging van vrijheid van meningsuiting. ‘Volgens Mill is een argument pas een argument wanneer je ook denkbeeldig hebt geargumenteerd met je tegenstanders. Dus jij weet pas wat jij vindt als je tenminste in je hoofd – maar bij voorkeur feitelijk – met iemand anders die het er niet mee eens is hebt gediscussieerd.’
‘Als je niet naar de bijeenkomsten gaat, dan weet je zeker dat je argumenten niet worden meegenomen’
Vraag is natuurlijk of de Pro-Palestinademonstranten daar hetzelfde over nadenken. In een opiniestuk op Vox noemden twee studenten van Nijmegen Encampment de adviescommissie eerder een ‘bureaucratisch rookgordijn dat bedoeld is om tijd te winnen en af te leiden van het feit dat de universiteit weigert een standpunt in te nemen.’ Het is niet uitgesloten dat zij de participatiebijeenkomsten als een nieuwe vertragingstechniek van het college van het bestuur zullen zien.
Toch bestrijdt Becker het idee dat de zogenaamde participatiebijeenkomsten een vorm van schijnparticipatie zouden zijn. ‘Uit de gesprekken komt in ieder geval een document waarin de argumenten van alle kanten van de discussie in zullen worden verwerkt’, zegt hij. ‘Als je niet naar die bijeenkomsten gaat, dan weet je zeker dat je argumenten niet worden meegenomen.’
Breder dialoogtraject
Na deze participatiebijeenkomsten komt er nog een zogenaamd “breder dialoogtraject over institutionele en individuele dilemma’s bij internationale samenwerkingsverbanden”. Hoe dat eruit komt te zien en wat precies het tijdpad zal zijn, is op dit moment niet duidelijk. ‘Dat is mede afhankelijk van de uitkomsten van de eerste gesprekken waarvoor medewerkers en studenten nu zijn uitgenodigd’, aldus de universiteitswoordvoerder.
Op de vraag wanneer de adviescommissie verwacht een beslissing te nemen over de samenwerkingen van de Radboud Universiteit met Israëlische universiteiten, verwijst de woordvoerder naar artikel 6 van de opdrachtbevestiging van de commissie, waarin een tijdpad is opgenomen. Een concrete deadline voor een beslissing over samenwerking met Israëlische instellingen is daarin echter niet opgenomen. Wel staat er dat de commissie in de pilotfase, die loopt tot maart 2025, samenwerkingsverbanden op instellingsniveau gaat afwegen.