Universiteit werkt toe naar vleesloze lunch
De universiteit heeft plannen om niet langer standaard vlees te serveren bij lunches tijdens universiteitsvergaderingen en bijeenkomsten. Radboud Green Office hoopt zelfs toe te werken naar standaard veganistische lunches.
Sander van der Goes van studentenfractie AKKUraatd en Arnoud Lagendijk van VAWO hadden gehoord dat het College van Bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit net als de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit Rotterdam over zou willen gaan op het standaard aanbieden van vegetarische lunches. Tijdens de Gemeenschappelijke Vergadering (GV) van de universiteit informeerden ze naar de stand van zaken.
Collegevoorzitter Daniel Wigboldus antwoordde hier lachend op dat tijdens CvB-vergaderingen de lunch al vegetarisch is. ‘Maar dat is vast niet waar u op doelt’, ging hij verder. ‘De vergaderlunches worden op dit moment steeds meer vegetarisch geserveerd binnen de universiteit. Het Facilitair Bedrijf ziet de vraag hiernaar toenemen.’
Wigboldus zei dat, in navolging van andere universiteiten, uiterlijk in collegejaar 2019-2020 de Radboud Universiteit overgaat naar het standaard serveren van deze vegetarische lunches. ‘Het vergt enige tijd om een assortiment uit te kiezen en daarom beginnen we er pas volgend collegejaar mee’, zei hij. ‘Er wordt aan gewerkt.’
Plantaardig
Ondertussen zijn er ook al andere initiatieven ontstaan omtrent vergaderlunches. Bij de Proeftuin Duurzaamheid, een initiatief van Green Office waarbij studenten, medewerkers en alumni wordt gevraagd om duurzaamheidsideeën, is een plan gehonoreerd dat vegan by default heet. Volgens dit plan zouden lunches zelfs helemaal plantaardig moeten zijn, tenzij de aanvrager van de lunch anders aangeeft.
In allebei de gevallen betekent het dus niet dat er helemaal geen vlees of andere dierlijke producten verkrijgbaar zijn, maar het moet apart worden aangegeven.
jaap schreef op 4 augustus 2020 om 20:50
Dit is echt een heel slecht idee! Dat vegetariers zichzelf tekort willen doen moeten ze zelf weten. Maar anderen hun wil opleggen zou het CvB niet moeten goedkeuren!