Universiteit wil demonstraties aan banden leggen, medezeggenschap is kritisch
Met een nieuw plan wil de Radboud Universiteit paal en perk stellen aan toekomstige demonstraties op de campus. De Universitaire Studentenraad is kritisch op het plan, de Ondernemingsraad is het er radicaal mee oneens. ‘Dit is een grote inbreuk op het recht op demonstratie.’
Criteria voor het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten op de campus. Zo heet het negen pagina’s tellende document dat gisteren op de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit besproken zou worden.
Zou. Want te elfder ure werd beslist om het plan, dat zowel criteria bevat voor het gebruik van universiteitsruimtes voor risicovolle bijeenkomsten als voor demonstraties op de campus, van de agenda te halen.
Haken en ogen
‘De overgrote meerderheid van de Gezamenlijke Vergadering vindt de criteria een grove inbreuk op het recht van demonstratie dat iedere burger toekomt’, legt Max Visser van de Ondernemingsraad uit. ‘Dus ook studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit.’
Olijfboom
Vanmiddag was opnieuw een pro-Palestinademonstratie op de campus. Zo’n zestig actievoerders plantten daarbij op het grasveld naast het Maria Montessorigebouw een olijfboom en hielden toespraken.
Ook de Universitaire Studentenraad (USR) is kritisch op het plan. ‘Aan de voorgestelde regeling zitten veel haken en ogen die naar onze mening niet goed aansluiten op de huidige praktijk en daarmee onnodig beperkend zijn’, zegt Sven Braster.
Daarnaast viel het de USR-leden op dat veel van de voorgestelde regels al in de huisregels en gedragscodes van de universiteit of in de Nederlandse wet staan, of komen te staan. ‘We vinden het daarom niet nodig om ze apart vast te leggen in nieuw, beperkend beleid’, aldus Braster.
Melden bij de burgemeester
Uit het document, dat wel openbaar is, blijkt onder andere wat de intenties van de universiteit zijn met betrekking tot demonstraties op de campus. Zo zouden toekomstige betogingen, demonstraties en stille optochten moeten voldoen aan de voorwaarden die de gemeente daarvoor stelt. Dit betekent dat ze 48 uur op voorhand gemeld moeten worden bij de Nijmeegse burgemeester.
Studenten of medewerkers die een demonstratie zouden willen organiseren, moeten minimaal vijf werkdagen van tevoren toestemming vragen aan de directeur van Radboud Services. Indien de actualiteit daarom vraagt kan de procedure sneller worden doorlopen, maar als de universiteit onvoldoende tijd heeft om een verzoek te beoordelen, wordt het afgewezen. Ook moet duidelijk zijn welke organisatie, afdeling of groep de bijeenkomst wil organiseren.
Het college van bestuur is van mening dat demonstraties onderwijs, onderzoek, impact en bedrijfsvoering niet mogen schaden en dat de universiteit het recht moet hebben om eventuele schades en schoonmaakkosten te verhalen op de organisatie. Als niet alle demonstranten studenten of medewerkers van de Radboud Universiteit zijn, moeten organisatoren dit melden bij de universiteit.
Parkeerplaats
Vorig academisch jaar waren er veel demonstraties op de campus, een paar keer mondden die uit in bezettingen en vernielingen. Twee keer moest de politie ingrijpen: een eerste keer bij de bezetting van het Erasmusgebouw, een tweede keer bij die van het Thomas van Aquinogebouw. Gedurende enkele dagen was het gebouw toen gesloten, er werden extra schoonmakers en een verfploeg ingehuurd om het op te knappen.
Als gevolg daarvan besliste de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls op basis van de Wet Openbare Manifestaties dat pro-Palestinademonstraties tijdelijk alleen nog waren toegestaan op een parkeerplaats naast het Elinor Ostromgebouw. Leden van de medezeggenschap vonden destijds ook al dat die inperking van het demonstratierecht op de campus veel te ver ging en zijn wat dat betreft nog niet van mening veranderd.
De kans lijkt dus klein dat bovenstaande demonstratiecriteria snel van toepassing zullen zijn aan de universiteit. Op de volgende Gezamenlijke Vergadering, begin december, zullen ze in aangepaste vorm worden besproken, samen met de huisregels van de universiteit.
Tom schreef op 8 oktober 2024 om 22:18
Hahahaha ja hoor, denk je dat de demonstranten onder die voorwaarden ooit een demonstratie gaan aanmelden. Als je dat zo graag wilt moet je er geen enkele voorwaarde aan stellen, anders gaat het nooit gebeuren. Als het over demonstratievrijheid gaat zijn het niet de demonstranten met de zwakkere postitie, maar de uni. De anti-genocidedemonstranten eisen hun recht toch wel op. Dat ziet het CvB duidelijk nog niet.
medewerker schreef op 10 oktober 2024 om 14:08
Het kan dan wel zijn dat de overactieve demonstranten dit zien als ‘inbreuk op het recht op demonstreren’. Maar ik ben niet de enige die onderhand meer dan genoeg heeft van het feit dat men hier in Nederland en dus ook Nijmegen nauwelijks iets anders doen dan steeds maar weer demonstreren. Als je veranderingen wil, moet je niet steeds maar jouw onvrede blijven schreeuwen en jouw eisen blijven opdringen.
>>Verbeter de wereld, begin met jezelf!<< Dat betekend dat je ZELF dingen moet veranderen. NIET eisen dat een ander dat voor je doet.
En zeker niet de fijne werksfeer verzieken met schreeuwen en andermans spullen vernielen als een kleine boze kleuter.
Als je in dit geval de Palestijnen wil helpen, zet daar bij de grens of een kamp wat eetkraampjes neer en zorg dat de vluchtelingen op z'n minst dagelijks een goede maaltijd krijgen.