Universiteit wil demonstraties aan banden leggen, medezeggenschap is kritisch

08 okt 2024

Met een nieuw plan wil de Radboud Universiteit paal en perk stellen aan toekomstige demonstraties op de campus. De Universitaire Studentenraad is kritisch op het plan, de Ondernemingsraad is het er radicaal mee oneens. ‘Dit is een grote inbreuk op het recht op demonstratie.’

Criteria voor het organiseren van bijeenkomsten en activiteiten op de campus. Zo heet het negen pagina’s tellende document dat gisteren op de Gezamenlijke Vergadering van de Radboud Universiteit besproken zou worden.

Zou. Want te elfder ure werd beslist om het plan, dat zowel criteria bevat voor het gebruik van universiteitsruimtes voor risicovolle bijeenkomsten als voor demonstraties op de campus, van de agenda te halen.

Haken en ogen

‘De overgrote meerderheid van de Gezamenlijke Vergadering vindt de criteria een grove inbreuk op het recht van demonstratie dat iedere burger toekomt’, legt Max Visser van de Ondernemingsraad uit. ‘Dus ook studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit.’

Ook de Universitaire Studentenraad (USR) is kritisch op het plan. ‘Aan de voorgestelde regeling zitten veel haken en ogen die naar onze mening niet goed aansluiten op de huidige praktijk en daarmee onnodig beperkend zijn’, zegt Sven Braster.

Daarnaast viel het de USR-leden op dat veel van de voorgestelde regels al in de huisregels en gedragscodes van de universiteit of in de Nederlandse wet staan, of komen te staan. ‘We vinden het daarom niet nodig om ze apart vast te leggen in nieuw, beperkend beleid’, aldus Braster.

Melden bij de burgemeester

Uit het document, dat wel openbaar is, blijkt onder andere wat de intenties van de universiteit zijn met betrekking tot demonstraties op de campus. Zo zouden toekomstige betogingen, demonstraties en stille optochten moeten voldoen aan de voorwaarden die de gemeente daarvoor stelt. Dit betekent dat ze 48 uur op voorhand gemeld moeten worden bij de Nijmeegse burgemeester.

Studenten of medewerkers die een demonstratie zouden willen organiseren, moeten minimaal vijf werkdagen van tevoren toestemming vragen aan de directeur van Radboud Services. Indien de actualiteit daarom vraagt kan de procedure sneller worden doorlopen, maar als de universiteit onvoldoende tijd heeft om een verzoek te beoordelen, wordt het afgewezen. Ook moet duidelijk zijn welke organisatie, afdeling of groep de bijeenkomst wil organiseren.

Pro-Palestinademonstrant bij de olijfboom. Foto: Johannes Fiebig

Het college van bestuur is van mening dat demonstraties onderwijs, onderzoek, impact en bedrijfsvoering niet mogen schaden en dat de universiteit het recht moet hebben om eventuele schades en schoonmaakkosten te verhalen op de organisatie. Als niet alle demonstranten studenten of medewerkers van de Radboud Universiteit zijn, moeten organisatoren dit melden bij de universiteit.

Parkeerplaats

Vorig academisch jaar waren er veel demonstraties op de campus, een paar keer mondden die uit in bezettingen en vernielingen. Twee keer moest de politie ingrijpen: een eerste keer bij de bezetting van het Erasmusgebouw, een tweede keer bij die van het Thomas van Aquinogebouw. Gedurende enkele dagen was het gebouw toen gesloten, er werden extra schoonmakers en een verfploeg ingehuurd om het op te knappen.

Als gevolg daarvan besliste de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls op basis van de Wet Openbare Manifestaties dat pro-Palestinademonstraties tijdelijk alleen nog waren toegestaan op een parkeerplaats naast het Elinor Ostromgebouw. Leden van de medezeggenschap vonden destijds ook al dat die inperking van het demonstratierecht op de campus veel te ver ging en zijn wat dat betreft nog niet van mening veranderd.

De kans lijkt dus klein dat bovenstaande demonstratiecriteria snel van toepassing zullen zijn aan de universiteit. Op de volgende Gezamenlijke Vergadering, begin december, zullen ze in aangepaste vorm worden besproken, samen met de huisregels van de universiteit.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!