De Radboud Universiteit wil iets betekenen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat vertelde collegevoorzitter Daniël Wigboldus maandag in de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. ‘We zijn in nauw overleg met de gemeente Nijmegen.’
Aan het begin van de Universitaire Gezamenlijke Vergadering, die nog steeds via Zoom wordt gehouden, stond Daniël Wigboldus uitgebreid stil bij de oorlog in Oekraïne. ‘Als college van bestuur raakt het ons diep wat in Oekraïne gebeurt’, aldus de voorzitter.
Aan de Radboud Universiteit studeren ongeveer 35 studenten met de Oekraïense nationaliteit of met Oekraïne als geboorteplek. ‘Maar ook andere studenten en medewerkers, bijvoorbeeld uit Rusland, worden geraakt door het leed’, zei Wigboldus.
Volgens de voorzitter heeft de universiteit de afgelopen twaalf dagen al veel ondersteuning geboden naar aanleiding van de oorlog. Op 25 februari, een dag na de Russische inval in Oekraïne, is een mail gestuurd naar Oekraïense studenten en medewerkers, net als een mail naar studenten en medewerkers met de Russische nationaliteit. ‘We hebben hen erop gewezen om contact met ons op te nemen wanneer ze dat nodig achten’, aldus Wigboldus.
Aan de bètafaculteit, waar relatief veel Oekraïense studenten studeren, is vorige week een bijeenkomst georganiseerd. ‘De behoefte contact met elkaar te hebben lijkt daar groot’, zei Wigboldus.
Bevroren
In het kader van de oorlog kwam de collegevoorzitter ook terug op internationale samenwerkingsverbanden van de Radboud Universiteit. Die zijn er niet alleen met wetenschappers en onderzoekscentra in Oekraïne. De universiteit heeft ook memoranda of understanding met universiteiten in Moskou en Sint-Petersburg, en een samenwerkingsverband met het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg.
Noodfonds
Studenten en medewerkers met zorgen, vragen of initiatieven rondom Oekraïne kunnen contact opnemen via [email protected]. ‘We hebben een apart team ingericht om mensen met zorgen snel door te verwijzen, maar ook om initiatieven te coördineren’, aldus collegevoorzitter Daniël Wigboldus. ‘Ook onze studentdecanen en psychologen besteden hier extra aandacht aan. Studenten en medewerkers met financiële nood kunnen gebruikmaken van ons reguliere noodfonds.’
Wigboldus herhaalde dat de Radboud Universiteit zich aansluit bij het standpunt van The Guild, een internationaal verband van samenwerkende onderzoeksuniversiteiten, om Oekraïense studenten en medewerkers te steunen waar mogelijk. Ook onderschrijft de universiteit het statement van de Universiteiten van Nederland en de KNAW om banden op het institutionele niveau met Russische instellingen voorlopig te bevriezen.
Wel riep Wigboldus in navolging van KNAW-voorzitter Ineke Sluiter op om persoonlijke relaties met Russische wetenschappers in stand te houden. ‘Die zullen heel belangrijk zijn om de banden met Russische instellingen weer op te bouwen na de oorlog.’
‘Persoonlijke relaties met Russische wetenschappers moeten we in stand houden’
Om een extra statement te maken is Huize Heyendael sinds kort ’s avonds geel en blauw verlicht. Ook heeft de universiteit Oekraïense vlaggen besteld, al is het op dit moment geen sinecure om deze snel geleverd te krijgen.
Studentenuitwisselingen met Russische universiteiten zijn op dit moment bevroren. Studenten van de Radboud Universiteit die dit semester aan het Nederlands Instituut in Sint-Petersburg studeerden zijn inmiddels via Helsinki terug naar Nijmegen gereisd. ‘We houden contact met hen over reiskosten’, aldus Wigboldus.
Opvang vluchtelingen
Namens de ondernemingsraad vroeg Nico ten Brink of de Radboud Universiteit iets kan betekenen in de opvang van Oekraïense vluchtelingen – volgens de UNHCR waren er gisteren al meer dan 1,5 miljoen Oekraïners het land ontvlucht, het overgrote deel via Polen. Wigboldus antwoordde dat de universiteit op dit moment in nauw overleg is met de gemeente Nijmegen over dit vraagstuk. ‘Het hangt ervan af hoe het met de vluchtelingenstroom gaat lopen.’
De collegevoorzitter verwees naar de manier waarop de Radboud Universiteit dit najaar is omgesprongen met de Afghaanse vluchtelingen in Heumensoord. ‘Toen hebben we geen slaapplaatsen geboden, maar de vluchtelingen konden wel gebruikmaken van onze faciliteiten en ons onderwijs. Dat kunnen we nu ook doen. Voor de rest is hoe snel we in actie zullen schieten afhankelijk van de grootte van de vluchtelingenstroom.’
Studentenkerk
In de Studentenkerk was vorige week een gebedsviering met studenten uit Oekraïne, waar ook een kaars werd aangestoken die dag en nacht brandt. Studenten en medewerkers zijn elke dag tussen 10.00 en 15.00 uur welkom om een kaars aan te steken of te bidden; op dat moment is altijd een studentenpastor in huis voor een gesprek. Elke zondag om 17.00 uur is er een misviering, daarna kunnen de aanwezigen met elkaar in gesprek.