Dossier

Universiteit wil oud-medewerker Honours via rechter ontslaan

16 dec 2015

Een jaar nadat drie medewerkers van de Radboud Honours Academy op non-actief werden gesteld, stond één van hen gisteren tegenover de universiteit in de rechtbank. ‘Mijn cliënt is monddood gemaakt.’

Universiteitsbestuur en oud-medewerker Honours Academy tegenover elkaar voor de rechtbank. Foto: Creative Commons
Universiteitsbestuur en oud-medewerker Honours Academy tegenover elkaar voor de rechtbank. Foto: Freeimages

Het heeft een jaar geduurd, maar gisteren stond voormalig Honours Academy-programmamaker Han Rouwenhorst tegenover de Radboud Universiteit om zich te verweren tegen het initiatief van de universiteit om hem te ontslaan. Het moet het einde inluiden van een dispuut tussen hem en zijn werkgever.

Rouwenhorst is vooral op zoek naar eerherstel, zo benadrukte zijn advocaat, nadat hij een jaar geleden via een anonieme melding werd beticht van weinig lichtzinnige zaken als seks met medewerkers en studenten, machtsmisbruik, woede-uitbarstingen en intimidatie. Rouwenhorsts vrouw en kinderen hoorden het allemaal aan in de rechtszaal.

Naar aanleiding van deze en andere signalen heeft het college van bestuur een commissie in het leven geroepen om nader onderzoek te verrichten naar de mogelijke misstanden op de burelen van ‘het paradepaardje’ van de universiteit. De advocaat van Rouwenhorst hekelde dat deze zaak door het college onder de ‘klokkenluidersregeling’ werd gebracht. ‘Alle betrokkenen zijn hiermee tot geheimhouding verplicht. Het heeft mijn cliënt monddood gemaakt.’ Volgens de advocaat is het universiteitsbestuur in deze zaak ‘vanaf het begin in de fout gegaan’.

Geen sprake
Het rapport van de commissie is tot op de dag van vandaag niet vrijgegeven, maar het werd wel in de rechtbank behandeld. Hoewel van ernstige misstanden geen sprake lijkt te zijn, zag het college van bestuur wel aanleiding tot stappen richting Rouwenhorst, op basis van een ernstig verziekte werksfeer op het bureau van de Honours Academy.

De rechter vroeg gisteren het universiteitsbestuur naar de concrete beschuldigingen in de richting van Rouwenhorst, die zijn vertrek zouden rechtvaardigen. Wilma de Koning, vice-voorzitter van het college van bestuur: ‘Als u hoort wat wij hebben gehoord van de medewerkers van de Honours Academy, begrijpt u onze beslissing’, zo verantwoordde zij de beslissing van het college. ‘De verhalen hebben diepe indruk op Gerard Meijer (collegevoorzitter, red.) en mij gemaakt.’

Een terugkeer van Rouwenhorst bij de Honours Academy is voor de universiteit geen optie. ‘Dat zou de continuïteit van het bureau schaden’, aldus de advocaat van de universiteit. De Koning gaf aan dat de angst van de vrouwelijke medewerkers van de Honours Academy er nog altijd in zit. Zij zouden zich volgens De Koning mogelijk ziekmelden als Rouwenhorst terug zou komen bij het bureau. Zij benadrukte nog eens dat voor het universiteitsbestuur de ‘continuïteit van de bedrijfsvoering’ steeds leidend is geweest bij de besluitvorming.

Herplaatsingstraject
Hoewel Rouwenhorst aanvankelijk niet mee wilde werken aan een herplaatsingstraject, verleent hij daaraan nu wel zijn medewerking. Henk Willems, voormalig hoofd van de Honours Academy,  heeft op die manier een nieuwe baan gevonden op de campus. Rouwenhorst ziet zijn imago geschaad en lijkt weinig vertrouwen te hebben in de goede afloop daarvan. Als voorbeeld noemde hij een recente sollicitatie bij de sociale faculteit, waar hij de opmerking kreeg open kaart te moeten spelen. Dat dacht hij niet te kunnen doen vanwege de geheimhoudingsplicht binnen de klokkenluidersregeling.

De rechtbank doet uitspraak op 12 januari. / Paul van den Broek en Mathijs Noij

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!