Universiteit wil plek in donjon

28 jan 2014

Het heeft de initiatiefnemers jaren gekost, maar de kogel lijkt door de kerk: dit jaar start de bouw van de donjon in het Valkhofpark. De toren, een namaaksel van een middeleeuwse toren op die plek, krijgt vier etages, waarvan er eentje kan dienen als ‘etalage van onderzoek’ van de Radboud Universiteit. 

Impressie nieuwe donjon. Afbeelding: Stichting donjon Nijmegen
Impressie nieuwe donjon. Afbeelding: Stichting donjon Nijmegen

Ongeveer tegelijkertijd kwamen deze maand twee gebouwen in het stadscentrum weer in beeld als voorportaal van de Radboud Universiteit in de stad. De een is de donjon in het Valkhofpark, waarvoor dit jaar waarschijnlijk de eerste paal wordt geslagen, de ander is de Mariënburgkapel nabij LUX, die in 2015 vrijkomt. Onlangs werd een al ouder plan uit de kast gehaald om deze kapel te benutten voor lezingen en plechtigheden.

Vorige week had het universiteitsbestuur een onderhoud met de Stichting Donjon, die eindelijk haar plannen kon presenteren over de herbouw van de donjon, in combinatie met een opgekalefaterd Valkhofpark en een opgeschoond stadsgezicht rondom het park. De universiteit heeft al sinds de eerste plannen op tafel lagen, in 2006, zich aan de donjon gecommitteerd en de belangstelling bestaat nog steeds. Universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen: ‘De donjon wordt een markant gebouw in een aantrekkelijke omgeving, waar de universiteit zich graag wil laten zien.’

Expositie
Een van de ideeën is om de etalage in de donjon te benutten als expositieruimte, waarbij het publiek kennis kan nemen van onderzoek op de Radboud Universiteit. Inspiratie is geput uit een soortgelijk centrum in Berlijn, waarin het Max Planck Instituut zich openstelt voor het brede publiek. Leon Eijkhout van de Stichting Donjon is blij met de belangstelling van de universiteit. Ook andere grote partijen tonen interesse in het gebouw, dat bovenin een horecabestemming krijgt. In welke vorm en tegen welke prijs de universiteit de donjon gaat benutten, is nog onduidelijk. Er is nog niks ondertekend, zegt Eijkhout.

De voorliefde van de universiteit voor de donjon brengt het plan voor de Mariënburgkapel niet dichterbij. Twee stadse locaties is te veel voor de universiteit, aldus Gerritsen namens het college van bestuur. ‘En dan heeft voor het college de donjon vooralsnog de voorkeur.’/ Paul van den Broek

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!