Universiteit zoekt met Vidi-beleid randjes van de regels op
Onderzoekers van buiten Nijmegen die met een Vidi-beurs naar de Radboud Universiteit komen, krijgen niet automatisch een vast contract. Dit beleid lijkt in tegenspraak met de nieuwe cao, die Vidi-laureaten juist een vast contract beloofde. Volgens de universiteit is de cao op verschillende manieren te interpreteren.
Vidi’s zijn subsidies van 800.000 euro waarmee getalenteerde wetenschappers een eigen onderzoeksgroep kunnen beginnen. Omdat daar logischerwijs een langetermijnperspectief bij hoort, eist subsidieverstrekker NWO sinds 2018 dat laureaten een vast contract krijgen van de instelling waar ze werken. Vorig jaar werd die eis wat versoepeld en is ook een zogeheten tenure track-contract toegestaan. Hierbij krijgen medewerkers vijf jaar om hun kwaliteiten te bewijzen. De eerstvolgende deadline voor het indienen van een Vidi-aanvraag is 2 november.
De nieuwe universiteits-cao, die 15 oktober definitief goedgekeurd is, heeft de situatie uit 2018 in feite weer in ere hersteld. ‘Het dienstverband van wp (wetenschappelijk personeel, red.) aan wie een VIDI-financiering wordt toegekend, wordt omgezet naar een dienstverband voor onbepaalde tijd’, valt te lezen in artikel 2.7.
Discrepantie
Die formulering lijkt in te gaan tegen de Nijmeegse Vidi-regels, die stellen dat Vidi-laureaten van buiten de Radboud Universiteit slechts een tenure track-aanstelling krijgen. Toch is die discrepantie volgens de universiteit juridisch in orde. ‘Wij hebben de nieuwe cao-bepaling zo geïnterpreteerd dat deze betrekking heeft op het zittend personeel’, laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten. De universiteit gaat er hierbij vanuit ‘dat het de bedoeling van cao-partijen was om het zittende personeel meer baanzekerheid te geven’.
Onderzoekers van buiten zijn straks slechter af dan Vidi-laureaten die al in Nijmegen werkten
Een belangrijk gevolg van de ruime Nijmeegse interpretatie is dat onderzoekers die van buiten komen arbeidsrechtelijk straks slechter af zijn dan Vidi-laureaten die hier al werkten. Dat zou hen kunnen afschrikken om de overstap te maken naar de Radboud Universiteit.
De universiteit lijkt hier niet zo bang voor, omdat binnen een tenure track concrete prestatieafspraken worden gemaakt. ‘Als een medewerker de afspraken nakomt, waar hij of zij zelf de regie over heeft, dan volgt een vast contract.’
Marijtje Jongsma, actief bij vakbond AOb en universitair docent bij Sociale Wetenschappen, noemt de Nijmeegse uitleg van de nieuwe cao-regels opmerkelijk. ‘De cao lijkt me in deze duidelijk. Ik zal de discrepantie laten agenderen voor het volgende Lokaal Overleg (tussen vakbonden en universiteit, red.).’
De universiteit biedt al wel een voorzichtige opening: ‘Ons beleid zal in lijn moeten zijn met de cao. Indien nodig zullen aanpassingen worden doorgevoerd’, aldus de woordvoerder.
Evaluatie Vidi-pilot
Sinds 2018 hanteert de Radboud Universiteit strengere regels dan NWO voor Vidi-aanvragen. Het effect van dit beleid – al drie jaar een ‘pilot’ genoemd – wordt eind van dit kalenderjaar geëvalueerd, laat universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen weten. Aanvankelijk was deze een jaar eerder gepland, maar corona, de ict-hack bij NWO en de nieuwe cao zorgden voor vertraging.
Het Nijmeegse beleid was een reactie op nieuwe voorwaarden die NWO in 2018 stelde. Iedereen die een Vidi kreeg, zou een vaste aanstelling moeten krijgen. De Radboud Universiteit ging een stapje verder: onderzoekers die een aanvraag mochten indienen van hun afdeling, werden voortaan in vaste dienst genomen. De universiteit wilde hun hiermee meer zekerheid bieden en tegelijk zelf in de hand houden wie ze wel of niet een contract voor onbepaalde tijd gunde.
Het gevolg was dat alleen kansrijk geachte aanvragers, wier onderzoek in het straatje paste van hun onderzoeksinstituut, nog een onderzoeksvoorstel mochten schrijven. En mensen die al een vaste baan hebben. Marijtje Jongsma: ‘In de praktijk zie je vaak dat alleen wetenschappelijk personeel met een vaste aanstelling een Vidi aanvraagt.’ Zo mocht een Donders-onderzoeker met een tijdelijke aanstelling, die op een haar na een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro binnenhaalde, geen Vidi-aanvraag indienen van de universiteit. Dat is precies wat veel jonge onderzoekers al vreesden.
Sinds vorig jaar is het Nijmeegse beleid iets versoepeld en mogen afdelingen Vidi-aanvragers ook een tenure track aanbieden. Halen ze de beurs binnen, dan wordt die omgezet in een vast contract, zoals de nieuwe cao verlangt. Die bepaalt ook dat Vidi-laureaten per 1 januari 2022 een aanstelling voor onbepaalde tijd krijgen.