Universiteiten bezorgd over salarisverlaging

25 aug 2014

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze schreven een brief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

foto: creative ccommons
foto: creative commons

Talloze belangenorganisaties verzetten zich tegen de plannen van minister Plasterk om de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector verder in te dammen, aldus RTL Nieuws. Tussen de vele protestbrieven zitten ook brieven van de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU.

De Vereniging Hogescholen voorziet ’tal van problemen’ als bestuurders (en toezichthouders) inderdaad minder salaris gaan krijgen. De raden van toezicht zien al leden opstappen sinds de eerste verlaging van topsalarissen in 2013, aldus de brief. Als er nog een verlaging komt, krijgen bestuurders zelfs minder goed betaald dan sommige van hun medewerkers. ‘Dan wordt het goed denkbaar dat aan een promotie van bijvoorbeeld een faculteitsdirecteur tot lid van het college van bestuur van een hogeschool meer nadelen dan voordelen zijn verbonden’, aldus de brief.

Bovendien steekt het de bestuurders van hogescholen dat hun collega’s aan de universiteiten meer betaald mogen krijgen. Zeker als het salaris verder omlaag gaat, is er volgens hen geen reden meer voor dit onderscheid. De brief van de Vereniging Hogescholen is ondertekend door voorzitter Thom de Graaf, tevens senator voor D66 in de Eerste Kamer.

De universiteiten houden het kort. Ze hebben wel begrip voor het inperken van de salarissen, maar wijzen erop dat de universiteiten nog maar ‘in zeer beperkte mate’ ervaring konden opdoen met de vorige verlaging, die in januari 2013 inging. Het is ‘jammer’ dat die niet eerst geëvalueerd wordt.

Verder vinden ze het zorgelijk dat Plasterk zijn vizier ook op hoogleraren en docenten richt. Plasterk wil eerst het salaris van bestuurders inperken, maar later komt ook het salaris van hoogleraren en andere topverdieners in de (semi-)publieke sector aan bod.

De universiteiten zijn naar eigen zeggen verwikkeld ‘in een wereldwijde strijd om de meest talentrijke onderzoekers en docenten’ om de wetenschap en het onderwijs op het ‘gewenste hoge internationale niveau’ te houden. Straks kunnen de universiteiten mogelijk niet meer concurreren met universiteiten in het buitenland. ‘Dit lijkt ons een niet-bedoeld effect van de aanscherping’, aldus de universiteiten.

Vorig jaar werd het salaris van bestuurders in de publieke en semi-publieke sector al verlaagd. Nieuwe bestuurders zouden hooguit dertig procent boven een ministersalaris mogen verdienen. De huidige bestuurders moeten hun salaris binnen afzienbare tijd tot die norm terugbrengen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag het salaris van bestuurders helemaal niet meer boven dat van een minister uitsteken./ HOP

0 reacties

  1. Pepijn schreef op 25 augustus 2014 om 17:27

    • maartje schreef op 1 september 2014 om 10:24

      Helemaal met alle commentaar eens!!!! oprotten dan maar, probeer maar eens rond te komen van 1200 euro dit is zo triest.

  2. student schreef op 25 augustus 2014 om 18:32

    De suggestie dat de markt voor universiteitsbestuurders zo internationaal georiënteerd is dat CvB-leden massaal voor het buitenland kiezen is volgens mij ook schromelijk overdreven.

  3. Rien Breteler schreef op 26 augustus 2014 om 11:58

    Elke organisatie functioneert door het samenstel van medewerkers, niet bij de gratie van topbestuurders. Met vijf keer modaal inkomen zit je nog steeds niet aan 170.000€. Maar als je komt van meer doet dat altijd pijn.

  4. Student schreef op 26 augustus 2014 om 16:14

    Dat ze het gore lef hebben in het jaar dat de studiefinanciering de nek om is gedraaid. Schaamteloos en een Schande!! en die vvd-er van een Thom de Graaf moet zich diep schamen.

  5. Heinz schreef op 26 augustus 2014 om 17:41

    Het leuke is dat al dat schoelje dreigt met opstappen terwijl er misschien helemaal geen werk voor ze is. Stap maar op.. ga maar.. is 170.000 niet genoeg? Dan vertrekken jullie ziekenhuisbestuurders, woningcorp. bestuurders, hoogleraren, professoren en Universiteitsbobos toch lekker? Er komt vanzelf een nieuw bestuursmodel waarbij er geen compleet uitgedijd midden- en topmanagement nodig is.

    Waar gaan jullie trouwens heen? Als jullie met zijn allen die arbeidsmarkt overspoelen sta je met 50 man op 10 vacature’s (met 170k max!).. Ga je naar het buitenland? En je partner en kind dan? En al je vrienden, familie en kennissen dan? Nog los van het feit dat het buitenland jou misschien niet eens wil.. Je hebt met je CV hoogleraarschap Radboud Universiteit wel wat leuks maar het is nou ook weer geen Yale of Harvard he!

    Omdat dit soort mensen in de regel niet onder de 40 zijn, heb je ze waar je ze hebben wil. Nu kaalplukken. Als ze het niet pikken beginnen ze maar adviesbureaux. Die smoes van emigreren en internationale concurrentie is zwaar overrated voor oud volk. Dit geldt vooral voor flexibele jonge mensen zonder een gezin.

    Hoogleraren kunnen ze een opgewaardeerde LD- onderwijsschaal geven met een max. van 6.000 bruto. Dit zijn banen zonder veel ontslagrisico’s die relatief conjunctuur ongevoelig zijn. Ook kun je niet echt iets fout doen anders dan een onderzoekje verprutsen. Medisch specialisten die fouten maken kunnen een sterfgeval veroorzaken. Door subsidie en taxpoet bouwen ze ook nog op onze kosten een wetenschappelijke reputatie op die, als ze inderdaad weg willen, internationaal als visitekaartje fungeert. Dat mag rustig als zware secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, het kunnen opbouwen van een reputatie op andermans kosten.

    Laten we meteen goed doorpakken en promoverende luyden op een promotiebeurs zetten i.p.v. salaris. Ze starten met +- 2.000 bruto maar leveren nog lang niet het baanbrekende revolutionaire werk waar we als maatschappij op zitten te wachten. Gewoon een beurs van 1000 euro voor x jaar (afhankelijk van opdracht). Zo filter je meteen de wannabe’s van de mensen die ook echt willen promoveren omdat ze de wetenschap in willen. Er lopen een beetje teveel zwarte RayBan merkbrillen rond te promoveren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!