College maakt einde aan bezetting

21 mei 2015

Als het aan het college van bestuur ligt, is Café Terecht! ten einde. Alle spullen zijn vanochtend verwijderd uit de voormalige rechtenkantine. De initiatiefnemers van de vrijplaats wisten niets van de actie.

universiteitsbestuur maakt einde aan Café Terecht!
Café Terecht! in betere dagen. Inmiddels zijn alle spullen verwijderd. / Foto: Vox

Vanochtend heeft het college van bestuur de spullen uit het tijdelijke café laten weghalen. Al sinds de bezetting van de voormalig rechtenkantine eind april, heeft het universiteitsbestuur zijn ongenoegen uitgesproken over het café. In een brief gisteren lieten de initiatiefnemers weten niets te zien in het opgeven van hun vrijplaats, die werd gebruikt voor vergaderingen, studieruimte en andere activiteiten.

Het college van bestuur zegt in een verklaring van vanochtend dat de extra studieplekken hard nodig zijn vanwege de verbouwing van de universiteitsbibliotheek vanaf half juni. De initiatiefnemers noemden dit argument in hun brief van gisteren doorzichtig.

Wachtlijst
Ook al grijpt het bestuur nu hardhandig in om aan het café een einde te maken, het college blijft open staan voor dialoog met de initiatiefnemers van Terecht! In zijn verklaring van vanochtend zegt Wilma de Koning, vice-voorzitter van het college van bestuur: ‘We vinden het zeer ongewenst en oneerlijk om een ruimte in beslag te nemen en pas daarna afspraken te willen maken.’ De Koning wijst erop dat de bezetters van het café andere studentenorganisaties passeren die op de wachtlijst staan voor een ruimte.

Mededeling van het CvB op het raam van Café Terecht! vanmorgen. Foto: Marjolein van Diejen
Mededeling van het CvB op het raam van Café Terecht! vanmorgen. Foto: Marjolein van Diejen

Het universiteitsbestuur maant nogmaals dat de studenten van het café zich moeten melden bij universiteitsfonds SNUF. Dit fonds helpt studentenorganisaties bij het vinden van een ruimte. Hier zijn we al mee bezig, lieten de bezetters gisteren per brief weten, maar tot een aanbod voor andere ruimte heeft dit nog niet geleid.

De initiatiefnemers van Café Terecht! wisten vanmorgen nog niets van de actie van het college. Student Simon reageert via de telefoon geschrokken en boos. ‘Het college heeft dus niks geleerd van de dingen die in Amsterdam zijn gebeurd. Dit is een pure top down-machtsvertoning. Het café was een goed initiatief, waar veel goede dingen gebeurden.’ De groep beraadt zich vandaag op stappen. / Paul van den Broek

0 reacties

  1. Tom schreef op 21 mei 2015 om 09:04

    Wat een arrogantie van het CVB. Ze hebben dit protest en deze eigenrichting gewoon zsm proberen te smoren. Het is een belangrijk project dat hun macht aantast en daarmee voor hun een bedreiging is.

    De universiteit en de rol van onderwijs, economie in de samenleving in z’n algemeenheid staan binnen Terecht en via De Nieuwe Universiteit ter discussie. Dit zijn zeer belangrijke vraagstukken die nu gewoonweg geen doorgang vinden.

    Verzet en verandering komt doorgaans niet door de instituten maar wordt gemaakt en afgedwongen door de mensen van onderop. De structuren van inspraak die er nu zijn, zijn niet meer dan klankborden voor de mensen aan de macht die via die weg hun eigen ideeën beter kunnen verwoorden om ze zo door te zetten.

    De ondermijning van Terecht is slechts een voortzetting van deze lijn om te voorkomen dat er structuren ontstaan die tegenwicht aan die macht kunnen bieden. Het CVB dwingt nu mensen af via het door hun gedefinieerde systeem te gaan, wat enkel zal leiden tot verslapping, gezapigheid en inkapseling – een afbraak van de fundamentele vragen.

    De strijd moet door, verzet is creatief en zal altijd nieuwe wegen vinden. Succes vrienden!

    • notpicnic schreef op 21 mei 2015 om 14:22

      en nog geen 24 uur nadat gisteren publiek duidelijk werd dat de Universitaire Studentenraad niet meer -zoals voorheen* – eenvoudig meeliep in de voetsporen van het College van Bestuur:

      “Naar aanleiding van de vergadering van woensdag 13 mei j.l. waarin Mark Vlek de Coningh aan deelnam, zijn wij bezig een voorstel te schrijven in samenwerking met het USR om in te dienen bij de SNUF. Zo kunnen we het café Terecht! ook via de formele kanalen legitimeren.” **

      besluit dit CvB om het Café Terecht! op staande voet te ontruimen.

      Open vragen aan de USR:

      – Wat voor (in)formele afspraken zijn er tijdens bovengenoemde vergadering gemaakt tussen vz USR en DNU Nijmegen ?
      – Heeft het CvB überhaupt nog de moeite de moeite genomen om Uw als medezeggenschapsorgaan vooraf eventjes in te lichten tav haar beslissing om tot onmiddelijke ontruiming over te gaan ?

      * https://twitter.com/ANS_Online/status/593725713888448512/photo/1

      ** http://www.pearltrees.com/t/freedom-choice/studentencafe-terecht/id14125994#item146156182

      PS: en kan kan de USR me uitleggen waarom het CvB denkt dat er extra werkplekken noodzakkelijk zijn tijdens de -niet voor niets- in de zomervakantie geplande verbouwing van de UB ? Je kunt er dan toch een kanon afschieten zonder dat je een student zult raken?

  2. Herman schreef op 21 mei 2015 om 09:30

    Na twintig keer te hebben uitgelegd dat Terecht! een open ruimte is waar meerdere organisaties gebruik van maken, wordt zelfs dat elementaire punt nog niet begrepen. Zelfs niet nadat er meerdere organisaties gesproken hebben met het CvB. Misschien zou het goed zijn als het College Meijer zich eerst eens gaat verdiepen in wat er onder studenten en medewerkers leeft, in plaats van slechts top-down door te drukken wat het zelf wil.

    • Een student schreef op 21 mei 2015 om 09:38

      Na twintig keer te hebben verzocht de ruimte te verlaten, wordt zelfs dat elementaire punt nog niet begrepen. Al maken twintig organisaties gebruik van de ruimte, dan nog is het geen argument voor het zonder toestemming gebruiken van die ruimte. Bovendien is het argument net zo doorzichtig als het argument van het CvB dat meer studieplekken nodig zijn, aangezien iedereen wel begrijpt dat het met name een initiatief was van DNU.

      • Herman schreef op 21 mei 2015 om 09:51

        Waar het een initiatief van is maakt niet uit. Het feit is dat andere groepen, zoals (een deel van) de vakgroep sociale geografie zich vrijwillig gemeld heeft om ook gebruik te maken van de ruimte. Daar heeft Terecht! altijd open voor gestaan. Daarnaast kwamen gedurende de dag vele studenten en medewerkers längs voor een praatje, een kopje koffie of een lezing. Een groot deel daarvan was niet verbonden aan DNU of een andere organisatie.

        Ook een aantal PhDs en anderen hebben bij ons over hun onderzoek kunnen vertellen. Nu zijn zij weer aangewezen op Soeterbeeck, dat hen ongetwijfeld zal vertellen dat ze geen grote naam zijn en dus niet in het programma passen. Maar hé, het idee van een universiteit is toch ook niet dat vrijelijk kennis uitgewisseld kan worden.

      • Tim schreef op 21 mei 2015 om 10:11

        Het blijft natuurlijk oneerlijk om gewoon maar een ruimte in te nemen. Je kan ook niet echt aan de intenties van het college twijfelen als het hier nu inderdaad studieplekken van maakt, of voor andere doeleinden inzet.

        Ik denk dat DNU veel meer steun zou krijgen als ze al via de gebaande paden heeft geprobeerd aan een ruimte te komen, en dat niet gelukt is.

        Desalniettemin vind ik het goed dat die ruimte in ieder geval werd gebruikt. Ik hoop ook dat er een permanente ruimte kan worden gevonden, en dat het college het statement in ieder geval heeft begrepen.

      • Billy schreef op 21 mei 2015 om 10:12

        Herman, wat nu als andere organisaties daar ook een ‘open ruimte’ willen creëren met ‘plek voor debat’ enzo? De argumenten van DNU zijn wat mij betreft net zo doorzichtig als van de CvB; gewoon in de rij gaan staan voor een plek en niet boven de regels gaan staan, daar zijn ook studenten de dupe van. Verder snap ik niet waarom DNU staat of valt bij de locatie. Zet lekker een tentenkamp je op ofzo, of verplaats de boel gewoon om de paar dagen (het was niet alsof erg hele belangrijke dingen in het café stonden die dat onmogelijk maken). Punt is dat er volgens mij manieren zijn om jullie punt duidelijk te maken zonder anderen te duperen

      • Een student schreef op 21 mei 2015 om 10:29

        Precies, Tim en Billy.

      • Peter schreef op 21 mei 2015 om 16:40

        Iedereen kreeg de mogelijkheid om de ruimte vorm te geven. Ook de organisaties die zaten te wachten op een plek.

  3. Een student schreef op 21 mei 2015 om 09:58

    Stel dat het argument dat meerdere groepen gebruik maken van de ruimte of langskomen geldig is, dan nog is het gebruik van de ruimte onrechtmatig. Ik zal niet verkondigen dat het allemaal geweldig gaat op de universiteit gezien de problematiek met betrekking tot publicatiedruk, tijdelijke contracten, inspraak, etc. Maar het protest kan ook prima doorgang vinden zonder een ruimte te kraken.

    • Student schreef op 21 mei 2015 om 10:53

      Eens. Daarbij, door hoe de DNU zich heeft gepositioneerd is er helemaal geen sprake meer van protest bij dit café. Als er grote problemen zijn, zal ik de laatste zijn die zegt dat je altijd de regels moet volgen. Maar als het gewoon neerkomt op een debatcafeetje, ben je daarmee je recht op kraken wat mij betreft kwijtgeraakt.

      DNU verwijt het college dat ze niet weet wat er onder studenten speelt, een verwijzing naar de ellende bij de UvA. Maar je kan de kritiek van Amsterdam niet zomaar doorzetten. Natuurlijk omgeeft iedereen zich met gelijkgestemden, maar als ik om me heenvraag zie ik meer steun voor het College dan voor het DNU. Ook het feit dat ze nooit nooit meer dan een flink handjevol studenten actief mee bezig is geweest. Dus DNU, waarom zijn jullie wel de aangewezen personen om te duiden wat er onder studenten speelt?

      • Student schreef op 21 mei 2015 om 10:55

        * Ook te zien aan het feit dat er nooit meer dan een flink handjevol studenten actief mee bezig is geweest.

  4. Francis schreef op 21 mei 2015 om 10:31

    Ik verbaas me wel weer over de hoeveelheid veren die deze mensen in hun kont steken. Ik ben meerdere keren langs de ruimte gelopen (zelfs er in geweest, ja ja!) en het was steeds het (kleine) groepje dezelfde mensen die aanwezig waren. Dat waren overigs hele aardige en beleefde mensen, maar de claim dat er ‘grote vraag’ is naar een ‘kritische ruimte’ lijkt me schamelijk overdreven.

  5. Teleurstelling schreef op 22 mei 2015 om 07:24

    Er zijn te veel studieplekken waar te weinig wordt gestudeerd door onze student-consumenten. Café Terecht was juist een leuk idee.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!