Universiteitsfonds krijgt eerste erfenis
Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Nijmeegse Universiteitsfonds een erfenis ontvangen. Om welk bedrag het gaat, is nog niet bekend.
De Radboud Universiteit is oud-student Theodoor Wubben eeuwig dankbaar. Wubben heeft een flink deel van zijn erfenis nagelaten aan zijn alma mater. De 81-jarige overleed in oktober.
Volgens fondsenwerver Eelco Keij is het voor het eerst in de 55-jarige geschiedenis van het Nijmeegs Universiteitsfonds (voorheen SNUF) dat er een gift binnenkomt in de vorm van een erfenis. De nalatenschap is bedoeld voor studenten die (te) weinig geld hebben.
Om welk bedrag het gaat, kan de fondsenwerver niet zeggen. ‘Dat weten we pas als de erfenis is afgewikkeld.’ Bezittingen van Theodoor Wubben, waaronder zijn huis, moeten nog worden verkocht.
Dankbaar
‘Meneer Wubben heeft als jonge student in Delft kunnen studeren dankzij beurzen’, verklaart Keij de vrijgevigheid van de oude alumnus. ‘Daar is hij zo dankbaar voor dat hij andere studenten wil helpen.’
‘Er is een grote groep die iets wil nalaten’
Pas op latere leeftijd kwam Wubben met de Radboud Universiteit in aanraking. Toen hij al gepensioneerd was, volgde hij er de master Interreligieuze spiritualiteitsstudies. Na zijn afstuderen in 2008 bleef hij betrokken. Hij bezocht alumnidagen en academische plechtigheden.
Keij hoopt dat andere alumni worden geïnspireerd door Wubben en de Radboud Universiteit opnemen in hun testament. ‘Er is een grote groep oudere alumni die vermogend en nog gezond is. Veel van die mensen willen iets nalaten. Op deze manier kunnen ze het stokje doorgeven.’
Vier miljoen
Universiteitsfondsen in andere steden mochten al eerder nalatenschappen ontvangen. De UvA ontving in juni het hoogste legaat van een alumnus ooit: ruim vier miljoen euro.
De erfenis van Wubben komt terecht in het ‘Wubbenfonds’ en wordt beheerd door het Nijmeegs Universiteitsfonds. In de loop van 2017 gaat dat fonds op in het nieuw opgerichte Radboud Fonds. Dat laatste is een spaarpot die de Radboud Universiteit en het Radboudumc delen. Het geld is niet alleen bedoeld om het Nijmeegse studentenleven te bevorderen, maar kan ook worden ingezet voor onderzoek en onderwijs. Wie de universiteit of het umc opneemt in zijn testament, kan zelf aangeven waar de nalatenschap terecht moet komen.
Eva schreef op 14 februari 2017 om 09:46
Nou, als er 1,5 jaar na de dood van de heer Wubben al voor wordt gekozen om zijn geld in een veel algemener fonds te steken, vind ik dat geen slimme zet van het CVB. Dat wekt bij mij niet bepaald vertrouwen dat het geld bij de door de overledene aangegeven mensen terecht zal komen: studenten van eenvoudige komaf die willen studeren maar weinig geld hebben. En volgens mij is er aan zulke studenten toch geen gebrek.