Student moet vaker wekker zetten

09 mrt 2015

Op de doordeweekse avonden en op vrijdag kun je een kanon afschieten op de campus. Maar dat gaat wellicht veranderen. Tijdens de aanstaande verbouwingen op de campus zal er vaker vroeg in de ochtend of juist in de avonduren college worden gegeven.

grotiuszaal1
Wanneer de vrijmibo is begonnen, hebben studenten straks college. Foto: Erik van ’t Hullenaar

De jaarlijkse inventarisatie van de bezetting van de collegezalen leverde dit jaar een aantal nieuwe inzichten op. Zo blijkt op vrijdagmiddag slechts dertien procent van de collegezalen bezet. Hoewel de exacte percentages ontbreken, lijkt dit percentage in het onderwijsblok van 18.00 uur en 19.45 uur nog lager. Maar dat gaat wellicht veranderen.

‘Na 1 januari gaan er door verbouwingswerkzaamheden in het Gymnasion en de latere sloop in de Thomas van Aquinostraat redelijk veel onderwijsruimtes tijdelijk dicht’, zegt René Hagels, die namens het Facilitair Bedrijf gaat over de collegeruimtes. ‘En dat wordt niet opgevangen met tijdelijke, nieuwe zalen, legt Hagels uit: ‘Want voor 10.30 uur en na 15.30 uur en op vrijdag is er immers plek genoeg. Studenten kunnen er vast rekening mee houden dat er vaker colleges op deze tijdstippen zullen zijn.’

Bezettingsgraad
De gemiddelde bezetting van de collegezalen lag in september op 65 procent, in november op 62 procent, ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Tijdens de piekuren op dinsdag, woensdag en donderdag is er met een bezetting van soms meer dan 90 procent nauwelijks een lege zaal te vinden. ‘Vergeleken met andere universiteiten in Nederland is er in Nijmegen erg weinig spreiding. De pieken in de bezetting zijn hoog, de dalen heel laag’, zegt Hagels.

Uit de telling blijkt tevens dat docenten het aantal studenten dat naar het college komt vooraf vaak overschat. Van alle colleges die gegeven worden in de zalen met minimaal driehonderd plaatsen, had de helft ook in een zaal voor 225 personen gepast. In een gemiddelde onderwijsruimte is slechts iets meer dan de helft van de stoeltjes bezet tijdens een college. / Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!