Van hulp bij het tapen tot vergelijken van rijscholen. Wie is de innovatiefste student?
Acht studenten van de Radboud Universiteit zijn in de race voor de titel van 'innovatiefste student van Nederland'. Wat zijn hun ideeën? Tot zondag kan er nog gestemd worden.
Acht studenten van de Radboud Universiteit doen mee aan de wedstrijd, georganiseerd door innovatiefestival Innovate, samen met de tijdschriften Quest en Quote. Allemaal denken ze een originele oplossing te hebben voor een praktisch probleem. Het doel is om de wereld een stukje beter te maken. Lichtend voorbeeld is voormalig TU Delft-student Boyan Slat, die met zijn Ocean Cleanup wereldwijd plastic afval uit oceanen en rivieren vist.
De helft van de Nijmeegse deelnemers is bedrijfskundestudent. Zo ook Stef van Hulst. Samen met enkele studiegenoten werkt hij aan een app die met kunstmatige intelligentie helpt bij het intapen na een sportblessure. De app laat personen die zichzelf intapen, bijvoorbeeld bij de enkel of knie, zien waar de tape hoort. Zo worden fouten, en daarmee ook blessures, voorkomen. Van Hulst benadrukt dat de app nooit een vervanging is voor een bezoek aan de fysiotherapeut. ‘Natuurlijk moet die eerst uitleg geven, maar daarna is dit een enorm handig hulpmiddel. Ik denk graag groot. Onze app heeft de potentie om de wereld over te gaan.’
Gat in de markt
Een andere Nijmeegse kandidaat is de Drive Maxy van Ivan Roy. Hij bouwde een rijschool-vergelijkingssite. Het is een antwoord op de veelal ondoorzichtige rijschoolbranche. ‘Klanten hebben naast mond-tot-mondreclame nauwelijks inzicht in de kwaliteit van een rijschool’, zegt Roy, eveneens bedrijfskundestudent. ‘En rijscholen kunnen eigenlijk alleen maar concurreren op prijs, terwijl ze willen dat er meer naar kwaliteit gekeken wordt.’
Dus bedacht hij een website waarop klanten betrouwbare informatie en recensies over rijscholen kunnen vinden. Een ‘Uber-achtig’ concept, noemt Roy het. ‘Als klant krijg je zo een overzicht van de kwaliteit van de rijscholen. Zowel rijscholen als klanten hebben hier voordeel van.’
Op de website van Innovate trekt Drive Maxy veel stemmen. De drie ideeën met de meeste stemmen van het publiek plaatsen zich voor de finale op 30 september, net als zeven jurykeuzes. In aanloop naar de finale krijgen de tien finalisten exclusieve workshops en coaching. De uiteindelijke winnaar neemt 5000 euro plus een reis naar Silicon Valley in ontvangst.
Zowel Van Hulst als Roy dromen van de reis naar Amerika. ‘Van de technologische ontwikkelingen daar kunnen wij veel opsteken’, zegt Van Hulst.
Afvalwater
Er zijn nog zes andere Nijmeegse ideeën: een slimme verwerker van afvalwater, een siliconen huid om mee te knuffelen, een meubelverhuurservice voor internationale studenten, een voorspeller van drukte bij restaurants, kunstmatige intelligentie die de impact van heftige beurswisselingen moet dempen en de spellenapp voor ouderen Gelijkspel. Stemmen kan tot volgende week op de website van Innovate.