Per september: college volgen vanuit je bed

20 jun 2014

Het had wat voeten in aarde, maar er wordt nu toch écht werk van gemaakt: het campusbreed invoeren van weblectures. Deze zomer wordt de opnameapparatuur geïnstalleerd in acht grote zalen op de campus. Overige zalen volgen kort daarna.

Weblectures
Foto: Dick van Aalst

Het wordt vanaf volgend studiejaar mogelijk om thuis via Blackboard het college van de dag ervoor nog eens terug te kijken. De universiteit gaat namelijk zorgen dat er vóór 1 september acht zalen zijn volgehangen met apparatuur (de zalen 1, 2, 4 en 5 in het Collegezalencomplex, de grote zaal in het Grotiusgebouw, zaal 0.307 in het Huygensgebouw, zaal 2 in het Spinozagebouw en de M230 Lammerszaal). Daarnaast komen er drie mobiele opnamesets. Vóór 1 februari 2015 komen daar acht zalen en drie mobiele sets bij. In de vier maanden daarna moeten de laatste tien zalen en twee mobiele opnamesets gereed zijn.

Op dit moment loopt de Europese aanbestedingsprocedure nog. Hoe het materiaal er precies uit gaat zien, is dus nog niet zeker. We kunnen wel kijken hoe FNWI het geregeld heeft, aangezien die faculteit al jaren weblectures aanbiedt. ‘Normaal gesproken zit er op de laatste rij een studentmedewerker die met een speciaal bedieningspaneel het college opneemt’, zegt Sacha Djuric van de audiovisuele dienst van de faculteit. ‘Draadloze microfoons vangen het geluid op en de student kan met een joystick zorgen dat de docent niet buiten beeld loopt. Hoewel de techniek achter de apparatuur zeer ingewikkeld is, kan iedere leek leren hoe je de knoppen moet bedienen. Dat gaat eigenlijk nooit verkeerd.’

Met de aanschaf van de apparatuur komt er een einde aan een lange discussie over de haalbaarheid en wenselijkheid van weblectures op de Radboud Universiteit. Dat ze uiteindelijk toch ingevoerd worden, is een overwinning voor de USR – die al jaren pleit voor het online aanbieden van weblectures. /Tim van Ham

0 reacties

  1. Kijken schreef op 21 juni 2014 om 03:59

    En zijn die colleges voor iedereen toegankelijk? Of slechts voor de studenten van de desbetreffende opleiding?

    • Joost schreef op 21 juni 2014 om 11:29

      Zoals in het artikel staat wordt bij de Betafaculteit een groot deel van de colleges al enkele jaren opgenomen. De URL van de pagina met video’s wordt wel via Blackboard aangeboden, maar je hoeft er niet voor te zijn ingelogd om deze te bezoeken. Als je de vakcode weet kan je die gewoon in de URL invullen en kan je dus ook colleges kijken van vakken die je niet volgt. Zie bijvoorbeeld deze pagina.

      Als men ’t systeem van de FNWI overneemt lijkt ’t me dus aannemelijk dat ’t voor de hele universiteit op deze manier zal worden geregeld.

      • Wessel schreef op 21 juni 2014 om 12:42

        Ook proefstuderen vanuit de huiskamer dus. Kun je meteen zien in hoeverre de open dag daadwerkelijk lijkt op de studie.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!