Vantilt stopt met boeken uitgeven

17 jan 2020

Uitgeverij Vantilt gaat geen nieuwe boeken meer uitgeven. Eigenaar Marc Beerens is overgestapt naar uitgeverij Boom in Amsterdam, het pand aan de St. Annastraat krijgt een nieuwe huurder.

Na 24 jaar zullen er geen nieuwe boeken meer verschijnen bij de Nijmeegse uitgeverij Vantilt. Het huurcontract aan de St. Annastraat is opgezegd en de vier medewerkers raken hun baan kwijt. Marc Beerens, eigenaar en uitgever, is in januari begonnen aan een nieuwe functie bij uitgeverij Boom. De distributiefaciliteit via het Centraal Boekhuis blijft wel intact, zodat de boeken die eerder werden gepubliceerd, leverbaar blijven.

Moeilijk voorjaar

Volgens Beerens zag de toekomst van Vantilt er financieel niet rooskleurig uit. ‘We gingen een moeilijk voorjaar tegemoet’, zegt hij. De afgelopen jaren kwam er weinig geld binnen en de uitgeverij heeft een beperkt eigen vermogen. Beerens: ‘Het is tegenwoordig heel lastig als kleine zelfstandige uitgeverij overeind te blijven.’

‘Het is tegenwoordig heel lastig als kleine zelfstandige uitgeverij overeind te blijven’

Daarmee bedoelt hij dat de meeste uitgeverijen inmiddels deel uitmaken van een concern. Bij Vantilt ligt de nadruk op non-fictieboeken met een beperkte oplage. Een groot deel van de auteurs is verbonden aan de Radboud Universiteit. Denk aan historicus Lennert Savenije en Neerlandicus Johan Oosterman. Beerens keek al langer uit naar een partij die zijn bedrijf wilde overnemen, maar vond die niet. Toen hij door Boom werd gevraagd om daar uitgever geschiedenis te worden, zei hij ‘ja’. Beerens hoopt dat hij een deel van zijn auteurs kan meenemen naar Amsterdam.

‘Bij Boom kan ik doorgaan met wat ik het liefste doe: mooie boeken uitgeven. Dat is beter dan in Nijmegen blijven wachten tot de uitgeverij echt in zwaar weer terechtkomt’, aldus de uitgever.

Proefschriften

Naast non-fictieboeken, gaf Vantilt ook studieboeken uit. Die afzetmarkt werd kleiner, omdat universiteiten meer en meer overschakelen op Engelstalig onderwijs. Een derde tak was het uitgeven van werk in opdracht, denk aan het publiceren van proefschriften. Vantilt fungeerde daarbij als tussenpersoon. Wetenschappers moeten zich voortaan rechtstreeks melden bij een drukker.

Enige jaren geleden lanceerde Beerens een plan bij de Radboud Universiteit voor een eigen ‘Radboud University Press’, bedoeld voor academische publicaties en studiemateriaal. Vooralsnog is dat plan niet van de grond gekomen. ‘Ik heb er niets meer van gehoord.’ Hij hoopt dat het alsnog wordt opgepakt.

Beerens vindt het ‘spijtig’ dat zijn uitgeverij geen langer leven beschoren is. Boekhandelaar Wouter Roelants sloot onlangs ook al de deuren van zijn vestiging op de universiteitscampus. Tegelijkertijd is de uitgever opgelucht dat hij de knoop heeft doorgehakt en voor zijn medewerkers via een vaststellingsovereenkomst een goede regeling heeft kunnen treffen.

In 24 jaar tijd gaf Vantilt zo’n vijfhonderd boeken uit. Een van de best verkopende was Nijmegen ’44 (2009) van historicus Joost Roosendaal. Marc Beerens (48) studeerde Nederlands aan de Radboud Universiteit en begon vrij snel daarna met zijn uitgeverij. De eerste publicatie was het proefschrift van Jos Joosten, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen.

6 reacties

  1. maarten van den Oever schreef op 17 januari 2020 om 14:11

    treurnis, ik had hem wel willen helpen had ik het geweten. Overigens vraag ik me wel af of digitaal uitgeven geen uitweg was geweest, juist voor de kleine niches. een uitgeverij draait vooral op het bereiken van het eigen nichepubliek, en daar was van Tilt relatief goed in. En Vantilt was ook goed in het riskante maar belangrijke uitsteken van de eigen nek omwille van de introductie van nieuwe opvattingen. Daar moet je bij Boom echt niet om komen, dat is alleen maar verdedigen van gevestigde belangen.
    De intellectuele diskussie in Nederland, die door de verengelsing al zo zwaar gehavend is, krijgt nu een nieuwe klap. Denkend aan Nederland, zoals het betreffende rapport heet, wordt opnieuw volledig genegeerd en de culturele identiteit krijgt nieuwe klappen.

  2. Kees de Kievid schreef op 23 januari 2020 om 00:27

    In de betrekkelijk korte tijd dat ik voor boekenbijlage recenseer, heb ik een aantal van Vantilt’s boeken mogen bespreken. Nog deze week betrof dat Vreemde verwanten. De wereld buiten Europa 1400-1600 – Ernst van den Boogaart. De uitgever had oog voor goede boeken en de uitvoering was altijd meer dan uitstekend. Het einde van deze uitgeverij vind ik een grote slag voor het betere boek! Ik wens Marc en ook Kasper, waar ik regelmatig contact mee had veel geluk in een nieuwe onmgeving.

  3. R. Jans schreef op 2 februari 2020 om 19:11

    Inderdaad, een slag voor het betere boek. In de boekenbijlage van de NRC werd met grote regelmaat een Vantilt-boek besproken. Dan wist je: deze recensie moet ik lezen want Marc Beerens heeft een neus voor kwaliteit. De volgende stap was dan: kopen wat bij je eigen interesse paste. Laten we hopen dat Boom hem de kans biedt zijn kwaliteiten in te zetten en het betere boek een plek te geven in het fonds van deze uitgeverij.

  4. Michael Riemens schreef op 5 februari 2020 om 20:48

    Wat een treurig nieuws is dit. Marc Beerens en zijn mensen gaven afgelopen jaar mijn boek ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’. De oorlogsdagboeken van minister van Buitenlandse Zaken mr. E.N. van Kleffens uit. Succes bij Boom, Marc!

  5. Geert Kocken schreef op 11 februari 2020 om 20:00

    Wat jammer Marc. Een zwaar gemis voor Nijmegen. Er zijn heel wat mooie boeken over de geschiedenis van onze stad bij jou verschenen. Dank voor je inzet hiervoor en succes bij Boom! Geert Kocken Stichting Kohesie Nijmegen

  6. hilly de vries schreef op 10 juni 2020 om 10:08

    Hallo,
    Altijd jammer dat je niet verder kunt.
    Ik heb de volgende vraag: U gaf de boeken van Robin de Bruin uit en op 2 na zijn die nergens meer op het internet te vinden. Hebt u enig idee waar nog wel. Gaat meer over satanisten.

    groet Hilly

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!