Vaticaan én Nederlandse bisschoppen: ‘Radboud Universiteit nog steeds katholiek’

12 nov 2022

Zowel volgens het Vaticaan als volgens de Nederlandse Bisschoppenconferentie is de Radboud Universiteit nog steeds katholiek. Dat vertelden kardinaal Wim Eijk en bisschop Gerard de Korte in een persconferentie na het ad-liminabezoek aan Rome.

Voor de Heilige Stoel (de pauselijke regering) én voor de Nederlandse bisschoppen is de Radboud Universiteit nog katholiek. Dat bevestigden kardinaal Wim Eijk en bisschop Gerard de Korte in een persconferentie na het ad-liminabezoek aan Rome. Daar gingen ze afgelopen week tijdens een werkbezoek onder andere in gesprek met Paus Franciscus en met de nieuwe prefect van het dicasterie voor onderwijs en cultuur, de Portugese kardinaal en hoogleraar Bijbelwetenschap José Calaça de Mendonça.

Slepend conflict

De mededeling dat de universiteit nog steeds katholiek is, is bijzonder nieuws. In het najaar van 2020 namen de Nederlandse bisschoppen het predicaat ‘katholiek’ namelijk af van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU), de toenmalige raad van toezicht van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Reden daarvoor was een slepend conflict tussen beide partijen over benoemingen van SKU-leden.

‘Rome beschouwt de Radboud Universiteit als iets wat hoort bij de bevoegdheid van de Heilige Vader’

‘Wij hadden het recht om onze relatie met de SKU op te zeggen, maar Rome beschouwt de Radboud Universiteit als iets wat hoort bij de bevoegdheid van de Heilige Vader’, aldus De Korte gisteren op de persconferentie. ‘In die zin is de Radboud Universiteit nog steeds een katholieke universiteit.’

‘Mooie viering’

Op de persconferentie benadrukte kardinaal Eijk dat plaatselijk bisschop Gerard de Korte hierover contacten onderhoudt met de rector magnificus van de Radboud Universiteit, Han van Krieken. ‘We hopen dat er een mooie viering komt in het najaar van 2023, bij de honderdjarige viering van de universiteit’, zei De Korte daar over.

Dat vertegenwoordigers van de Heilige Stoel de eerdere beslissing van de Nederlandse Bisschoppenconferentie betreurden, was al langer bekend. Zo stond de Radboud Universiteit in het Pauselijk Jaarboek van 2022 nog steeds vermeld als katholieke universiteit. En in een vier pagina’s tellend artikel in de Italiaanse krant Corriere della Sera schreef journalist Marco Ventura afgelopen september over geruchten dat de dicasterie voor cultuur en onderwijs het niet eens zou zijn met de beslissing van de Nederlandse bisschoppen om de universiteit het predicaat katholiek af te nemen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

6 reacties

  1. Jos Joosten schreef op 12 november 2022 om 08:26

    ‘disasterie’ moet zijn ‘dicasterie’ met een ‘c’ (het kan best een disaster zijn, maar da’s dan een ander verhaal).

  2. Mark schreef op 12 november 2022 om 15:15

    Zeer mooie conclusie, de katholieke identiteit is niet alleen belangrijk voor de universiteit maar ook voor de academische gemeenschap. De oprichting van de Radboud als eerste katholieke universiteit van Nederland is een verhaal van verheffing en het begin van vele academische carrières die zonder de katholieke kerk én de Radboud Universiteit nooit had kunnen bestaan.

  3. Antoine BERBEN schreef op 12 november 2022 om 16:44

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat het bestuur van de Radbouduniversiteit hier zelf van vindt.

  4. Klaas Landsman schreef op 14 november 2022 om 10:24

    Het is opmerkelijk, en natuurlijk geheel in de Geest van de katholieke leer, dat de Paus denkt te bepalen wat de identiteit van een organisatie van ruim 30.000 mensen is. Zorgwekkend is ook het vervolg van het citaat van De Korte, dat vanochtend in Trouw stond (geen katholieke krant maar wel nog een met een ouderwetse correspondent in Rome): “Je moet het contact met zo’n grote van oudsher katholieke gemeenschap als de Radboud Universiteit nooit verbreken. Dat is altijd mijn insteek geweest en gelukkig heeft Rome dit bevestigd. (…) We hopen dat er dan [op de 100e verjaardag van de RU in 2023] een rapport ligt waar Rome, de Nederlandse bisschoppen en de Radboud het over eens zijn. Het gebeurt allemaal onder een gunstig gesternte, want alle betrokken partijen willen dit” [i.e. “de katholiciteit van de universiteit”]. Echt?

  5. Stefan Dudink schreef op 14 november 2022 om 11:52

    De Radboud Universiteit stelt zich te willen laten inspireren door haar geschiedenis van ‘emancipatie-universiteit’. Misschien is het tijd dat deze geest van vrijmaking ook eens vaardig wordt over de universiteit en haar bestuur in deze kwestie? Misschien is het tijd dat de Radboud Universiteit zelf aan de Nederlandse bisschoppen en het Vaticaan laat weten dat zij het predicaat ‘katholiek’ niet meer in overeenstemming vindt met wat zij nu is? Misschien is het tijd dat zij laat weten zich niet meer onderworpen te achten aan het gezag van ‘de Heilige Vader’? Het schiet niet echt op wanneer we onze vrijmaking overlaten aan de bisschoppen, dat blijkt wel. College van Bestuur? Raad van Toezicht?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!