Dossier

Veel meer studenten kiezen voor Engelstalig onderwijs

16 okt 2018 ,

De groei van de Radboud Universiteit is grotendeels toe te schrijven aan de populariteit van de (nieuwe) Engelstalige opleidingen. Het aandeel bachelorstudenten dat ingeschreven staat bij een Engelstalige opleiding is bijna verdubbeld ten opzicht van vorig jaar.

Uit de definitieve inschrijfcijfers van de Radboud Universiteit blijkt dat dit jaar 3.381 studenten ingeschreven staan bij een Engelstalige bachelor. Dat is 27 procent van alle bachelorstudenten. Vorig jaar was dat aandeel veel kleiner: toen was dat percentage 15 procent.

Dat meer studenten voor een Engelstalige opleiding zouden kiezen, viel te verwachten. Zo kunnen de biologen en informatici in spe sinds dit jaar alleen nog voor een Engelstalige opleiding kiezen. Maar ook de al langer bestaande Engelstalige opleidingen winnen aan populariteit – vaak ten koste van een Nederlandse track die daarnaast bestaat.

Neem psychologie, een opleiding die zowel een Nederlandse als een Engelse track kent. Meer studenten schreven zich dit jaar in voor de Engelse variant: 681 ten opzichte van 539 vorig jaar. Omdat de opleiding als geheel een numerus fixus heeft, wordt de Engelstalige groei gecompenseerd met een Nederlandse daling: die inschrijvingen daalden van 866 studenten vorig jaar naar 734 studenten dit jaar.

De faculteit Filosofie, theologie en religiewetenschappen besloot zelfs een heel nieuwe Engelstalige bachelor te starten: Philosophy, Politics and Society. 35 studenten schreven zich in voor de eerste Engelstalige filosofie-opleiding.

Nieuw gebouw

De meest spectaculaire groeispurt van het Engelstalig onderwijs is te vinden bij de managementfaculteit. Business Administration (bedrijfskunde) en Economics and Business Economics groeien enorm. De eerste opleiding met 48 procent, de tweede met maar liefst 122 procent (van 79 naar 175 studenten). Overigens zijn het zeker niet alleen internationale studenten die hun weg weten te vinden naar de Engelstalige opleiding, ook onder Nederlandse studenten groeien die aan populariteit.

Of deze enorme groei te verwachten viel? Economiehoogleraar Eelke de Jong moet lachen om die vraag. ‘Het zou mooi zijn als we zelf aan de knoppen konden draaien. Zo werkt het helaas niet.’

‘We spelen met het idee ook het eerste jaar van economie Engelstalig te maken’

Toch komt de nieuwe aanwas niet helemaal uit de lucht vallen. De Jong wijst op de afschaffing van de decentrale selectie (methode waarbij studenten een motivatiebrief moeten schrijven en studiecijfers moeten voorleggen) twee jaar geleden. Ook het nieuwe Elinor Ostromgebouw noemt hij als een mogelijke reden voor de groeiende populariteit van de opleiding.

Overigens krijgen de studenten economie en bedrijfskunde in het tweede en derde jaar van de bachelor allemaal grotendeels onderwijs in het Engels – alleen het eerste jaar wordt in het Nederlands aangeboden. Hoe lang dat nog zo zal zijn, durft De Jong niet te zeggen. ‘Maar we spelen wel met het idee om dat eerste jaar ook Engelstalig te maken.’

Vrees

Zoals bij biologie dus, een opleiding die dit jaar overstapte op Engelstalig onderwijs. Bij deze opleiding krabben ze zich echter wel achter de oren: minder studenten meldden zich dan voorgaande jaren, toen de opleiding in het Nederlands werd aangeboden.

De verandering van taal is echter niet de oorzaak van de daling, volgens onderwijsdirecteur Gert Jan Veenstra. Waar het wel mee te maken heeft? De numerus fixus. Veel scholieren bleken vorig jaar nog onbekend met de nieuwe selectie en schreven zich daardoor pas na januari, dus te laat, in. De opleiding verwacht die onwetendheid met een uitgebreide voorlichtingscampagne te verhelpen.

Dat de biologen kozen voor een numerus fixus bij de start van de Engelstalige opleiding heeft te maken met de beperkte practicumfaciliteiten van de opleiding. Daarbij bestond bij de faculteit de vrees dat biologie, altijd al de grootste in de bètafaculteit, zou worden overstelpt door internationale studenten.

Informatica, die andere bèta-opleiding die dit jaar voor het eerst in het Engels is, is flink gegroeid (van 304 naar 386 bachelorstudenten). ‘De laatste twintig jaar hebben we niet zoveel studenten gehad als nu’, zegt onderwijsdirecteur Tom Heskes. Opvallend genoeg heeft de toename weinig van doen met de aanwas van internationale studenten. Van de in totaal 160 eerstejaars informatica hebben 126 de Nederlandse nationaliteit.

Bij de bèta’s zijn alleen natuurkunde, wiskunde en science op dit moment nog niet overgestapt op volledig Engelstalig onderwijs.

3 reacties

  1. Lisa Busink schreef op 16 oktober 2018 om 20:20

    Dit artikel suggerereert dat (nederlandssprekende) studenten in de meeste gevallen een bewuste keuze maakte voor een engelse track, maar volgens mij is er in de meeste gevallen helemaal geen keuze. Alle masters in de GPM-sectie zijn namelijk in het engels. Dus je kunt hier niet echt spreken van een keuze voor het engels, want er is simpelweg geen keuze.
    Hebben jullie misschien iets meer toesplitsing op de cijfers? Ligt de groei van studenten die een engelstalige opleiding doen vooral aan dat er ook meer engelstalige studies – en minder nederlandstalige studies – zijn, of aan dat studenten echt zélf kiezen voor een engelstalige studie?

    • Mathijs Noij schreef op 17 oktober 2018 om 10:18

      Dag Lisa,

      Bij sommige opleidingen kunnen studenten een keuze maken tussen een Engelstalige en Nederlandstalige opleiding, zoals psychologie, algemene cultuurwetenschappen, communicatie- en informatiewetenschappen. Andere opleidingen, vooral bij FNWI, kiezen ervoor geen Nederlandstalige track meer aan te bieden: biology, chemistry, computing science, molecular life sciences, artificial intelligence. Wil je dus als Nederlandse student informatica studeren aan de RU, dan heb je geen keuze en moet je je inschrijven voor de Engelstalige bachelor.

      Binnen een officieel Nederlandstalige opleiding kan het natuurlijk wel zo zijn dat er Engelse literatuur wordt aangeboden, of dat sommige colleges in het Engels gegeven worden. Een goed voorbeeld daarvan is Engelse taal en cultuur. Die opleiding heeft officieel een Nederlandstalige en een Engelstalige track, al zal er in de Nederlandstalige track natuurlijk ook veel in het Engels college worden gegeven.

  2. Josse de Voogd schreef op 17 oktober 2018 om 18:45

    Verengelsen betekent op ramkoers liggen met de samenleving. Hogeropgeleiden zullen steeds verder af komen te staan van de rest van de bevolking. De stof zal steeds minder gaan over het land waar men straks gaat werken. De internationale arbeidsmarkt wordt totaal overschat.
    Onverantwoordelijk. En kan als een boemerang terugslaan. Zie Turkije, Hongarije ed.
    https://www.folia.nl/opinie/111011/een-engelstalige-universiteit-is-een-middelvinger-naar-de-samenleving
    https://www.folia.nl/opinie/105801/kom-uit-de-internationaliseringsbubbel

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!