Veel ‘nieuwe’ Nederlanders onder tweede lichting verslavingsartsen
De tweede groep verslavingsartsen studeert vandaag af aan de Radboud Universiteit. Dertien basisartsen ontvangen het diploma van de tweejarige postacademische masteropleiding Addiction Medicine, de enige gespecialiseerde opleiding tot verslavingsarts in Europa. Onder hen zijn maar liefst acht ‘nieuwe’ Nederlanders, artsen uit Afhanistan, Iran, Irak en Rusland. Deze artsen zijn allemaal verbonden aan verslavingsklinieken in Nederland.
Schaarste
Dat zoveel uit het buitenland afkomstige artsen de opleiding tot verslavingsarts doen, heeft volgens Lonneke Luycks, coördinator van de tweejarige opleiding, deels te maken met het feit dat zij hier in hun oude vakgebied als specialist niet makkelijk aan het werk komen, ondanks dat ze in hun thuisland goed zijn opgeleid. En goede verslavingsartsen zijn schaars. ‘Verslaafden vormen een moeilijke doelgroep, ze zijn vaak niet gemotiveerd, vallen gauw terug. Voor artsen ook niet makkelijk om gemotiveerd te blijven. Daarbij is er in de reguliere medische opleiding praktisch geen aandacht voor verslavingszorg, waardoor artsen niet voldoende zijn voorbereid op het werken met deze specifieke doelgroep.’
Opiumverslaving
Een van de aanstaand gediplomeerden is de uit Afghanistan afkomstige Rouhollah Qurishi, als verslavingsarts werkzaam bij Novadic-Kentron. Qurishi wil zijn kennis graag inzetten voor zijn moederland. Daar is een op de dertig mensen – voornamelijk vrouwen en kinderen – verslaafd aan opium. Qurish: ‘Afghanistan is goed voor negentig procent van de opiumproductie ter wereld. Veel van dit verslavende middel gaat op in eigen land. Het land is in oorlog, er is een gebrek aan medische zorg, vrouwen worden mishandeld, velen kampen met een oorlogstrauma. Als vlucht uit deze ellende nemen ze opium, als zelfmedicatie. Daarbij zijn veel vrouwen kostwinners. Ze werken in de tapijtindustrie en ze geven hun kinderen vaak opium zodat ze rustig blijven. Opium helpt tegen pijn en griep. En het heeft ook een culturele achtergrond. Van oudsher gebruikten de Afghanen opium tegen het hoesten. ‘
Opleiden van Afghaanse artsen
Verslavingsarts Rouhalla Qurishi wil zijn kennis en ervaring inzetten voor zijn land van afkomst. In de afgelopen twee jaar heeft hij 35 vrouwen behandeld via telefoon, internet en email. Hoe ging dat?
Qurishi: ‘Ik heb in eerste instantie contact gelegd met artsen in een aantal provinciale klinieken. Zij hebben een behandelingsprogramma voor verslaafde vrouwen opgezet en ik heb die artsen daarin begeleid en soms ook met de vrouwen gesproken over hun klachten.’ Het ging om voor afkicken gemotiveerde vrouwen die zichzelf meldden bij de kliniek. Daar werd in een periode van drie tot vier weken het opiumgebruik overgezet naar andere medicatie.
Qurishi is samen met de verslavingskliniek Novadic Kentron bezig om middelen te vergaren om meer Afghaanse artsen te kunnen begeleiden. Een van zijn dromen is een wekelijks spreekuur te kunnen verzorgen op de Afghaanse tv-zender.