Veilige winnaar Kaf en Koren

28 mei 2015

De Limburgse punkrockers van The Mothmen wonnen gisteren de studentenbandcompetitie Kaf en Koren. Ze traden daarmee in de voetsporen van onder meer Rectum Raiders en The Smoking Chimneys. Met de keuze voor het strakke gitaargeweld maakte de jury een veilige keuze.

[slideshow_deploy id=’45203′]

Het was een clash der stijlen, gisteravond in een half gevuld Doornroosje. In ruim drie uur kwamen achtereenvolgens singer-songwriter-muziek, synthpop, indierock en garagepunk voorbij. Zie daar maar eens een winnaar uit te kiezen. Dan ga je toch voor de beste band, voor het meest op elkaar ingespeelde geheel.

Wat dat betreft valt op de overwinning van The Mothmen weinig af te dingen. De puntige punkmuziek van het trio uit het Noord-Limburgse Sevenum stond er: in 28 minuten tijd kregen bezoekers twaalf stevige songs op zich afgevuurd. Waren de laatste klanken van het ene nummer nog niet verdwenen, dan was daar alweer de volgende song.

Dat de teksten van The Mothmen gaan over ufo’s en ethiekrobots moeten we dan maar aannemen. Ze vielen grotendeels weg in de gitaarduels tussen beide frontmannen. In haar commentaar omschreef de driekoppige jury hun muziek als ‘leuk voor op je tuinfeest, tot de politie komt’.

Viool
Naast de Limburgers stonden nog drie bands in de finale. De avond werd geopend door de lieflijke klanken van These People. Met een cellospeler en een violiste kent de band absoluut een bijzondere samenstelling. Het jammere was dat de luistermuziek nooit echt losbrandde. De bezoekers vonden dit echter geen bezwaar en waardeerden de band met de publieksprijs.

Als tweede groep mocht Deer Jesus optreden. Hoewel bij aanvang van de voorronde slechts enkele weken actief, lieten de mannen nu al zien aanmerkelijke vooruitgang te hebben geboekt. De muziek kan het beste gekwalificeerd worden als naar de eighties verlangende synthpop. De melodietjes uit de computer klonken wellicht niet zo origineel, maar met de sterke zang van frontman Geert Hagelaar kon Deer Jesus absoluut rekenen op de sympathy vote van deze verslaggever.

Hitmachine
De afsluiting van de avond was er voor de indierockers van de band Ohlsen. Het was veelal rechttoe-rechtaan, af en toe catchy, maar nog lang niet volgroeid. Muziek die op termijn prima op 3FM zou passen. De jury noemde de band dan ook een ‘potentiële hitmachine’.

Goed, die winnaar dus. The Mothmen was de beste band. Wanneer regels voorschrijven dat elke groep minimaal één student moet bevatten, valt de deelname te verdedigen. Als het enige studerende bandlid echter 31 is, vallen daar vraagtekens bij te zetten. De groep is in Limburg inmiddels een zeer bekende naam. Dat maakte Kaf en Koren een wat scheve competitie. Aan organisator Cultuur op de Campus de taak om volgend jaar in hun deelnameregels het studentenelement van de competitie strakker te bewaken. / Jorg Leijten

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!