Verbeter de wereld, begin in Nijmegen!

15 jun 2015

Drie studenten hebben Masterpeace 024 opgericht, en doen nu een poging de wereld te verbeteren. Ze beginnen in Nijmegen. ‘Als je niets doet, verandert er sowieso niets.’

Foto: Dick van Aalst
Foto: Dick van Aalst

‘De wereld willen verbeteren klinkt misschien onrealistisch, maar dat valt best mee,’ zegt Sascha Wijnhoven, masterstudent Creative Industries. Samen met vier andere Nijmeegse studenten richtte ze Masterpeace 024 op, een team gelieerd aan – maar onafhankelijk van – de internationale Masterpeace. Masterpeace  is een grass-root peace movement, die mensen op lokaal niveau wil stimuleren om bij te dragen aan een duurzame wereld met minder conflicten. Verspreid over 45 landen zitten clubs die de kernpunten van Masterpeace als leidraad hebben, veelal in conflictgebieden. En nu is er dus ook een team in Nijmegen.

Sascha Wijnhoven Masterpeace
Sascha Wijnhoven

Vrede is hard werken
Nijmegen is niet bepaald een conflictgebied, geeft Wijnhoven toe. ‘Nijmegen is een open stad, dus onze motivatie is heel anders dan die van de clubs in conflictgebieden. Maar ook hier kunnen we iets betekenen, want botsingen komen overal voor. Bovendien vind ik het belangrijk om altijd aan vrede te blijven werken.’
De student vindt het zonde dat veel mensen met goede ideeën rondlopen en vervolgens niets ondernemen omdat ze denken dat het toch niet zal werken. Of omdat ze geen flauw idee hebben hoe ze moeten beginnen. ‘Daar willen wij graag bij helpen door bijeenkomsten te organiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en helpen.’

De eerste activiteit van Masterpeace 024 is al een feit. Op 16 juni vindt in samenwerking met de Huiskamer een Bread Above Bombs diner plaats in de studentenkerk, waarna in de openlucht de documentaire Be A Nelson vertoond zal worden. ‘Met elkaar eten vinden we een goed startpunt om saamhorigheid en maatschappelijk bewustzijn te genereren,’ vertelt Wijnhoven.
Masterpeace beperkt zich niet tot de universiteit. Door middel van educatie op basisscholen en middelbare scholen willen ze aannames bestrijden die kinderen al vroeg aanleren. ‘Kinderen vormen al snel vooroordelen, bijvoorbeeld over mensen met een lagere opleiding of een andere afkomst. We willen kinderen hier bewust van maken.’ Ook zouden ze het leuk vinden om asielzoekers en studenten met elkaar in contact te brengen. ‘We willen een dialoog tot stand brengen: wat kunnen wij van hen leren, en wat zij van ons?’

Droom groot
De drie dromen groot, dat staat wel vast. ‘Als je niets doet, verandert er sowieso niets,’ vindt Wijnhoven. Ze vindt studenten de aangewezen personen om voor verandering te zorgen. ‘We zijn gedreven, geïnteresseerd in de wereld om ons heen en willen onszelf ontwikkelen. Waarom zouden we niet wat van onze talenten en energie steken in iets dat mensen samenbrengt?’/ Jasmijn Lobik

 

 

0 reacties

  1. Ezzat Ammar schreef op 16 juni 2015 om 08:38

    Beste Sascha,

    Een geweldige initiatief die voor onze wereld noodzakelijk is. Ook als wij kunnen dromen van vrede dat ooit realiteit wordt kan en mag zolang wij op deze aarde leven.

    Ik ben net begonnen met studie rechten. Ik kom uit Egypte en ben ik ook onder meer politiek betrokken/actief in wat het Midden-Oosten gaande is. Mocht ik iets voor jullie kan beteken hoor ik dat graag.

    Groetjes,

    Ezzat Ammar

  2. Sascha Wijnhoven schreef op 18 juni 2015 om 13:43

    Hoi Ezzat,
    Wat gaaf dat je hebt gereageerd! Toevallig heeft MasterPeace ook een kantoor in Caïro en verschillende clubs in Egypte en het Midden-Oosten!
    Je bent van harte welkom om ons team te versterken of gewoon een keertje aan te schuiven bij de vergaderingen en te kijken of je het wat vindt!
    Persoonlijke groei is bij ons ook erg belangrijk, dus kijk vooral wat jij zou willen leren en zou willen bijdragen- ik weet zeker dat we iets moois voor je kunnen bedenken.

    Je kunt ons checken op Facebook bij MasterPeace Club the Netherlands of specifieker op MasterPeace 024, of stuur me een mailtje naar [email protected].

    Groetjes
    Sascha

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!