Dossier

Verdubbeling hoorzittingen vanwege bindend studieadvies

10 okt 2013

Liefst 71 hoorzittingen werden deze zomer gehouden voor eerstejaars die het niet eens waren met hun bindend studieadvies (bsa), ruim 30 meer dan het jaar ervoor. Uit een evaluatie blijkt dat het bsa doet wat het móet doen: eerstejaars die hier niet thuis horen tijdig de deur wijzen. Al werkt het bsa wellicht iets té goed.

exit
Foto: Loui Loui (Flickr, Creative Commons)
Sinds twee jaar ontvangen eerstejaars in juli of augustus een advies over het al dan niet doorgaan met de gekozen opleiding: bij een negatief advies is het einde verhaal,  gebaseerd op het niet bereiken van het benodigd aantal studiepunten (de lat ligt bij 40, op een totaal van 60 te behalen punten). 484 studenten (13,1 procent) werd vorig jaar met zo’n advies de deur gewezen, een iets lager aandeel dan het jaar ervoor. Het aantal positieve adviezen is toegenomen, vooral bij medische faculteit, de sociale faculteit en managementwetenschappen. Hoorzittingen Opvallend is het toenemend aantal studenten dat zich tegen het voorgenomen negatief advies keert: hoewel het aantal negatieve adviezen gelijk ligt aan vorig jaar, is het aantal beroepszaken gestegen. Ad van Hout, beleidsmedewerker verantwoordelijk voor het bsa, schrijft dit toe aan de toegenomen bekendheid met de mogelijkheid om gehoord te worden. De interne hoorzittingen zijn bijna allemaal prima afgerond, zegt Van Hout. Hij wijst op het gering aantal Nijmeegse studenten die zich tot de hoogste beroepsinstantie heeft gewend, slechts vier (vorig jaar: acht). ‘Bij andere universiteiten ligt dat aantal veel hoger.’ Van Hout maakt zich wel wat zorgen over het grote aandeel eerstejaars dat binnen een jaar de gekozen studie de rug toekeert. Naast de negatieve adviezen, is er ook een groep die voor 1 maart besluit de studie te staken. Beide groepen afhakers vormden twee jaar terug een kwart van het totaal aantal eerstejaars. Dat aandeel is vorig jaar iets gedaald (22,3 procent), maar volgens Van Hout nog altijd te hoog. Hij ziet winst in een nog betere afstemming met het vwo en de schooldecanen, om te zorgen dat eerstejaars niet voor onnodige verrassingen komen te staan en afhaken. / Paul van den Broek   

0 reacties

  1. micver schreef op 10 oktober 2013 om 08:40

    Het is maar de vraag in hoeverre afstemming tussen vwo en wo daadwerkelijk het aantal vroegtijdige studieverlaters kan verminderen. We leven in een tijd waarin de druk om te studeren zo groot is geworden, en de keuze voor een (zo hoog haalbare) vervolgstudie na de middelbare school zo vanzelfsprekend geworden, dat scholieren doorstromen naar studenten terwijl hun hart daar helemaal niet ligt, ofwel zich gedwongen voelen wo te gaan doen terwijl hbo veel beter bij hen past; enkel om geen vreemde ogen te krijgen. We leven in een prestatiemaatschappij en daar kan (gelukkig) niet iedereen in mee. Het getuigt juist van ballen dat studieverlaters de studie tijdig stoppen dan tot in het oneindige door te blijven proberen totdat er een negatief bsa-oordeel op de deurmat valt; we mogen om die reden wel wat minder negatief aankijken tegen deze groep personen.

  2. IrisRoggema schreef op 14 oktober 2013 om 09:51

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!