Verenigingen opgelucht: genoeg nieuwe leden

14 sep 2015

Hebben eerstejaarsstudenten door de invoering van het leenstelsel nog wel zin en tijd om lid te worden van een studentenvereniging? De Nijmeegse verenigingen maakten zich zorgen, maar de schade valt mee. 

De verenigingskleuren waren goed zichtbaar tijdens de cantus, afgelopen introductie. Foto: Erik van 't Hullenaar.
De verenigingskleuren waren goed zichtbaar tijdens de cantus, afgelopen introductie. Foto: Erik van ’t Hullenaar.

Door de invoering van het leenstelsel zouden veel eerstejaarsstudenten liever gaan werken en (extra) studeren dan zich aan te melden en in te zetten voor een studentenvereniging – zo was de vrees. Het aantal nieuwe inschrijvingen is inderdaad wat teruggelopen, maar de de drie grootste gezelligheidsverenigingen in Nijmegen maken zich geen zorgen.

‘Het exacte aantal weet ik nog niet, het zal rond de honderd liggen’, zegt Jafar Alhashime, de kersverse preses van Carolus Magnus. ‘Vorig jaar waren dat er 119. Het is dus wat minder geworden. Aan de andere kant: de vereniging in zijn geheel is gewoon gegroeid. Ik was er wel even bang voor dat het terug zou lopen, maar we hadden er vertrouwen in en het is goed gekomen.’

Bij Ovum Novum merkten ze een vergelijkbare daling in het aantal aanmeldingen: van 160 vorig jaar, naar 131 dit jaar. ‘Daar zijn we heel blij mee’, zegt preses Skander Kedri. ‘We merken dat de invoering van het leenstelsel wat invloed heeft, maar het effect valt mee.’ Ook roeivereniging Phocas, waar de eigen introductie nog volop bezig is, zag genoeg aanwas. Er begonnen opnieuw 280 studenten aan de intro – het maximum. Hoeveel er daar van overblijven, is nog niet zeker.

Volgend jaar
Zowel Ovum Novum als Carolus Magnus kijkt ook al met een schuin oog naar volgend jaar. ‘Als het leenstelstel voor ons negatieve gevolgen gaat krijgen, dan zal dat vooral volgend jaar echt zichtbaar worden’, meent Kedri. ‘Dan is er al een groep studenten die ervaring heeft met het leenstelsel. Die ervaringen komen via ouders, vrienden en kennissen bij de nieuwe lichting studenten terecht en die gaan daar wellicht hun beslissing op baseren. Dat zullen we moeten afwachten.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Rondje schreef op 14 september 2015 om 13:04

    En bij verenigingen die net wat minder groot zijn? Bij de top-3 zal het nooit zo drastisch dalen, maar misschien andere verenigingen wel?

      • Myrthe van Waal schreef op 15 september 2015 om 07:16

        Aangezien Carolus de term ‘praeses’ bezigt, zou dat ook het correcte woord voor in deze tekst zijn. Carolus heeft namelijk geen ‘preses’, maar wel een ‘praeses”

  2. maria schreef op 14 september 2015 om 17:18

    Is door Vox al onderzoek gedaan naar de omstandigheid dat een lid van Ovum is geroyeerd vanwege het aanranden van andere (vrouwelijke) leden?

    • Peter schreef op 15 september 2015 om 06:30

      Denk niet dat Ovum snel leden zou royeren als vrouwen aan andere vrouwen zouden komen..

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!