Verenigingen willen verantwoordelijker zuipen

03 nov 2015

De Landelijke Kamer van Verenigingen, waar Carolus Magnus en Ovum Novum lid van zijn, wil de huidige drankpatronen ombuigen. In Nijmegen wordt al verantwoordelijk gedronken, zeggen de verenigingen.

Ovumbier
In Nijmegen ligt er minder druk op veel drinken dan in de Randstad. Foto: Tobias van Stijn

De Landelijke Kamer van Verenigingen heeft zich verbonden aan het nationale preventieprogramma ‘Alles is gezondheid…’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van dat programma is een gezonder en vitaler Nederland. De verenigingen gaan hun leden daarom tot gezond drinken aanzetten. In het persbericht pleit LKvV-voorzitter Ruben Hoekman voor ‘het ombuigen van drinkpatronen en een grotere bewustwording van de negatieve kanten van overmatige alcoholconsumptie’.

De koepelvereniging wil bijvoorbeeld dat elke student die bier tapt een online certificaat haalt. Daarnaast kunnen verschillende verenigingen met het ‘Handbook of Practices’ voorbeelden van verantwoord alcoholgebruik met elkaar delen. Verenigingen die hier nog niet mee bezig zijn kunnen zich aansluiten bij een werkgroep van het LkvV.

Verantwoordelijk
In Nijmegen zijn Carolus Magnus en Ovum Novum bij de LKvV aangesloten. Zij zeggen niet veel verandering te verwachten van het progamma. Dennis van der Vegt, preses van Ovum Novum: ‘Het progamma is bedoeld om onverantwoordelijk drankgebruik te verminderen, maar ik geloof dat er bij ons al behoorlijk verantwoordelijk met drank wordt omgegaan.’ Volgens hem hebben er de laatste jaren bij Ovum Novum geen heftige incidenten plaatsgevonden. Het certificaat voor tappers is er al jaren verplicht.

Jafar Alhashime, preses van Carolus Magnus, vindt het wel goed dat eerstejaars zich bewust worden van de negatieve invloed van alcohol. ‘Maar het progamma is vooral bedoeld voor de grote steden, zoals Utrecht en Amsterdam. Daar is het gewoonte dat je als lid van een vereniging zeker drie of vier avonden komt drinken. In Nijmegen ligt er minder druk op je.’ Omdat Nijmeegse verenigingen kleiner zijn dan die in de grote steden is er ook meer sociale controle, zegt Alhashime. Voor studenten die toch een slok te veel op hebben wordt volgens Alhashime doorgaans goed gezorgd.

Geen ambulance
Beide presessen vinden in ieder geval niet dat hun drinkpatroon omgebogen hoeft te worden, zoals de LKvV-voorzitter voorstelt. ‘We zijn een vereniging voor iedereen’, zegt Van der Vegt, ‘we hebben geen verplichtingen en je hoeft echt niet per se te drinken.’ Alhashime: ‘In de vier jaar dat ik hier ben hebben we nog nooit een ambulance hoeven bellen voor een comazuiper, dus volgens mij gaat het ons prima af.’ / HOP, Maarten van Gestel

0 reacties

  1. Tijs Sikma schreef op 3 november 2015 om 10:43

    Misschien dat Ovum Novum dan eens iets moet gaan bedenken voor het kannenklassement: het moedwillig mensen ophitsen om meer te drinken dan de andere jaarclub. Elke donderdagochtend zijn er wel kotsplekken te vinden.

    • De Echte Tijs Sikma schreef op 4 november 2015 om 13:22

      Ik weet niet wie dit schrijft hierboven, maar dat is niet Tijs Sikma. Wat mij betreft moet Ovum Novum zelf weten wat ze doen bij de kannencompetitie.

  2. L.J. Lekkerkerk schreef op 5 november 2015 om 17:05

    Er komt binnenkort volgens Trouw van 5 nov een nieuwe schijf van vijf met voedings- en drinkadvies waarin geen alcohol (nou vooruit maximaal 1 glas per dag) als verantwoord geldt. Misschien moeten verenigingen Vitens maar als sponsor werven en ‘heerlijk, helder H2O’ als motto nemen?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!