Huisbazen harder aangepakt bij overlast
Herrie, vuil en onkruid. Wonen naast een studentenhuis is niet altijd fijn. De Gemeente Nijmegen neemt maatregelen tegen huiseigenaren.
Er komt geen rem op de kamerverhuur in Nijmegen. De overlast die de kamermarkt veroorzaakt, en waarover de laatste jaren steeds meer klachten binnenkomen, wordt wel steviger aangepakt door de gemeente. ‘We moeten die overlast tot een minimum beperken’, vindt wethouder Bert Velthuis. Er komen striktere verhuurregels: al vanaf drie kamers is een vergunning nodig. Dat is nu vijf kamers.
In Nijmegen worden naar schatting 20.500 kamers verhuurd. Veelal geconcentreerd rond het centrum, Bottendaal en Oost, met name in de 19de-eeuwse stadsschil.
Inkeerregeling
Velthuis wil de illegale kamerverhuurders eenmalig de kans geven zich alsnog te melden tegen gunstige voorwaarden. Nijmegen schat dat er 1.500 illegale kamerverhuurpanden zijn op een totaal van 8.000 kamerpanden, ontstaan in een periode van misschien wel tientallen jaren. Voor de melding (Velthuis spreekt van een ‘inkeerregeling’) krijgen de verhuurders straks zes maanden de tijd. Ze moeten na melding uiteraard aan alle brandveiligheidsregels en bouwkundige eisen voldoen voor verhuur. Wie zich niet meldt en daarna toch betrapt wordt als verhuurder, kan rekenen op stevige sancties, mogelijk zelfs beëindiging van verhuurmogelijkheden.
Velthuis wil dat kamerverhuurders zich voortaan ook kenbaar maken aan de buurt. Omwonenden kunnen de eigenaar dan gemakkelijker aanspreken. Na vijf gegronde overlastklachten binnen twee maanden moet die verhuurder op het stadhuis komen voor een gesprek. Als overlast niet afneemt, kan uiteindelijk intrekking van de vergunning volgen. De klachten worden voortaan centraal geregistreerd.
Goedkoper woningen
Voor het afgeven van nieuwe kamerverhuurvergunningen checkt de gemeente straks eerst of de woonkwaliteit in de buurt niet aangetast wordt door de komst van weer een nieuw kamerverhuurpand. Daarvoor wordt een ‘objectieve test’ ontwikkeld, aldus Velthuis. Hij wil de verkamering van goedkope woningen ook tegengaan. Woningen met een waarde tot 180.000 euro mogen niet meer verkamerd worden.
De maatregelen volgen na een lange discussie. Al enkele jaren staat de toenemende verkamering van huizen op de stadsagenda. Vooral het platform Kamerbreed ageert tegen de kameroverlast. / Dit artikel verscheen vandaag in dagblad De Gelderlander