Verkiezingen (1): oplossingen voor de wooncrisis

11 mrt 2022

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Zeven van de veertien Nijmeegse partijen hebben studenten van de Radboud Universiteit op hun kieslijst staan. Vox ging met studenten van al die partijen in gesprek over verschillende onderwerpen. Deel 1: de wooncrisis.

De prijzen van huur- en koopwoningen rijzen in Nederland de pan uit. Een betaalbare kamer of woning vinden is voor studenten en starters een zware opgave. Sommigen moeten weer bij hun ouders gaan wonen of belanden zelfs noodgedwongen op een camping of in een hotel.

Hoe moet het Nijmeegse stadsbestuur die crisis aanpakken? Vox vroeg het aan de zeven hoogstgeplaatste student-kandidaten op de kieslijsten.

Alle jonge politici zijn het in ieder geval over één ding eens: er móét meer woonruimte beschikbaar komen, want het aantal kamers en starterswoningen is nu te laag. De manier waarop dat moet gebeuren, verschilt echter volgens de partijen.

Regels en de hoogte in

Zo vinden Léonie Janssen (D66) en Anouk Stapel (VVD) dat er vooral in de hoogte moet worden gebouwd. Stapel: ‘Daardoor kun je ruimte creëren, maar verlies je geen groen. Voor de leefbaarheid is dat belangrijk.’ Amber Pater (PvdD) en Sophie van Lith (CDA) stellen om dezelfde reden dat de gemeente efficiënter moet omgaan met de gebouwen die er al zijn. ‘We moeten lagen bouwen op bestaande woningen en kijken waar aanbouw mogelijk is’, stelt Pater.

Volgens Sander van der Goes (GroenLinks) moet de wooncrisis vooral worden gezien als een ‘systeemprobleem’. Het is een wassen neus om alleen te bouwen, vindt hij. ‘We moeten ingrijpen: huisjesmelkers aanpakken, een koopgarantregeling invoeren (een regeling waardoor starters korting krijgen op de aankoopprijs van een woning, red.) en een grote rol zien voor coöperaties die geen eigenbelang hebben.’

‘We moeten het onderliggende probleem op de markt aanpakken, niet enkel woningen bijbouwen’

Mika Kraft (PvdA) en Menno Uphoff (SP) zijn het daarmee eens. Uphoff: ‘We moeten het onderliggende, sociale probleem op de markt aanpakken, niet enkel woningen bijbouwen. Dat heeft geen zin zolang de prijzen zo hoog blijven en veel mensen daardoor nog steeds nergens een huis kunnen kopen.’

Particuliere bouwers moeten daarbij grenzen opgelegd krijgen, vinden Uphoff (SP), Kraft (PvdA) en Van der Goes (GL) ‘Projectontwikkelaars handelen altijd in eigen belang en maken eigen plannen’, meent Kraft (PvdA). ‘We moeten daarom eisen stellen, bijvoorbeeld door enkel de gemeente te laten bouwen en financieringen binnen de provincie te zoeken.’

Bovenaanzicht van het stadseiland, een beoogde locatie voor nieuwbouw in Nijmegen. Foto via Wikicommons

Van Lith (CDA) en Stapel (VVD) voelen daar minder voor. ‘We kunnen beter met verhuurders in gesprek gaan dan hen verboden opleggen’, zegt Van Lith. Janssen (D66) ziet gesprekken voeren ook als een deel van een oplossing, maar denkt ook aan een aantal aanvullende regels. ‘Bijvoorbeeld voor subsidie, zodat huisbazen ook daadwerkelijk actie kunnen ondernemen in slecht geïsoleerde huizen.’

Plekken om te bouwen

Maar als er dan toch extra gebouwd moet worden, waar dan? Op de campus bijvoorbeeld, zeggen Stapel (VVD) en Janssen (D66). Ook andere locaties in de stad die nu minder in trek zijn – zoals Dukenburg en industrieterrein de Winkelsteeg – kunnen geschikt zijn, vinden Pater (PvdD), Kraft (PvdA), Van Lith (CDA), Van der Goes (GL) en Uphoff (SP). ‘Een voorwaarde is wel dat we een goede OV-verbinding naar die plekken realiseren’, zeggen de kandidaten.

Of misschien wel op Veur-Lent, hét pijnpunt binnen de huidige gemeenteraad. De grote vraag die nu speelt: moeten er huizen op het stadseiland worden gebouwd of niet? Binnenkort kunnen Nijmegenaren hierover stemmen bij een stadspeiling, ondertussen is er in het stadsbestuur al een tweedeling ontstaan tussen partijen die het wél zien zitten en partijen die het eiland groen willen houden.

‘We moeten zo veel mogelijk groen behouden op het stadseiland’

Ook de zeven kandidaten zijn verdeeld over de kwestie. Als uit de stadspeiling blijkt dat Nijmegenaren graag huizen zien op het stadseiland, dan moeten we dat doen, vinden Stapel (VVD) en Janssen (D66). ‘Maar: we moeten – en kunnen – wel zoveel mogelijk groen behouden’, zeggen ze daarbij.

Pater (PvdD) en Uphoff (SP) zijn erop tegen. ‘Het is zonde, want er komen dan waarschijnlijk alleen maar te dure woningen die ten koste gaan van de natuur daar’, zegt Uphoff. Andere kandidaten als Van der Goes (GL), Kraft (PvdA) en Van Lith (CDA) hebben geen eenduidig antwoord op de kwestie. Van der Goes: ‘Het gaat om een middenweg. Het is niet alleen bouwen óf groen, je kunt ook beide doen.’ Van Lith vult aan: ‘Alleen huizen bouwen heeft geen zin. We moeten ook voorzieningen als een supermarkt of sportclubs daar niet vergeten.’

De standpunten over de wooncrisis op een rijtje
De standpunten over de wooncrisis op een rijtje

1 reactie

  1. T. schreef op 4 juli 2022 om 04:09

    Particuliere verhuurders kunnen zo veel vragen als zij willen en er lijken geen spelregels aan verbonden. Het maakt hun niet uit dat er mensen zijn die naar de voedselbank toe moeten of dat er mensen zijn die geen of moeilijk een betaalbare woning kunnen vinden. Jongeren starters en mensen met een minimuminkomen en middeninkomen alleenstaanden en dat ouderen kunnen doorstromen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!