Verkiezingsdebat voor studenten: moet het leenstelsel de prullenbak in?

16 feb 2021

Het leenstelsel moet zo snel mogelijk de prullenbak in. En alle drugs moeten gelegaliseerd worden. Over dat soort stellingen gaan woensdagavond elf kandidaten van verschillen politieke partijen in debat tijdens het verkiezingsdebat van studievereniging ismus.

Wie nog niet weet wat te stemmen op 17 maart, kan natuurlijk naar het ‘premiersdebat’ kijken van RTL Nieuws. Maar wie een debat wil zien over onderwerpen die studenten nauw aan het hart liggen, kan misschien beter woensdagavond inschakelen voor het verkiezingsdebat van ismus, de studievereniging van politicologie.

Grote afwezige

Er doen elf kandidaten mee van verschillende partijen. Naast de regeringspartijen en de bekende oppositiepartijen, sluit ook nieuwkomer BIJ1 aan bij het online debat. Grote afwezige is de Partij voor de Vrijheid (PVV). Ook Forum voor Democratie, dat de grootste werd bij de provinciale verkiezingen in 2019, laat verstek gaan.

De organisatie had dat liever anders gezien. ‘Die partijen waren zeker welkom’, zegt ismus-bestuurslid Rik van Doremalen. ‘Ik heb meerdere pogingen gedaan om de PVV en Forum zover te krijgen, maar op een gegeven moment namen ze de telefoon niet meer op.’ Ismus had graag gezien dat de deelnemers aan het debat een goede afspiegeling vormen van het electoraat.

Eén-tegen-één

De organisatie heeft gekozen voor een opzet waarbij steeds twee kandidaten het over één stelling tegen elkaar opnemen. Zo zullen Silvio Erkens (VVD) en April Ranshuijsen (GroenLinks) bijvoorbeeld hun licht laten schijnen over de stelling of klimaatverandering alleen tegengegaan kan worden als er ook geïnvesteerd wordt in kernenergie. De SP en 50Plus kruisen de degens over het voortbestaan van het bindend studieadvies.

Hoewel het een debat is voor de Tweede Kamerverkiezingen, hebben verschillende deelnemers wortels in Nijmegen. Zo is April Ranshuijsen gemeenteraadslid in Nijmegen, en hebben Silvio Erkens, Eva van Esch (Partij voor de Dieren) en Bert Peterse (SP) aan de Radboud Universiteit gestudeerd.

Het verkiezingsdebat van ismus, in samenwerking met de Radboud Universiteit, begint om 18.30 uur en is te zien via Zoom. Meer informatie vind je op Facebook.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!