Verlicht Gight in 2025 heel Nederland?

29 jun 2017

Studeren én een bedrijf runnen? Dat dit kan, bewijzen de mannen van Gight. Ze ontwikkelden een gidslicht om valpartijen bij ouderen te voorkomen. In september lanceren ze hun product bij BrabantZorg, de grootste zorginstelling van Brabant. ‘We leren hier veel meer dan op de universiteit.’

Het kantoor van Gight bevindt zich in een groot statig pand aan de Kwakkenbergweg, waar je eerder een rijke familie verwacht. Hoewel er een voetbal in het kantoor ligt en de grote tuin uitnodigt om een balletje te trappen, timmeren de Nijmeegse studenten hard aan de weg.

De komende maanden moeten ze 170 gidslichten produceren; ledstrips die oplichten in het donker en ouderen zodoende begeleiden bij hun nachtelijke tochten naar de wc. Het product slaat aan, want naast BrabantZorg toont ook Nijmeegs grootste zorginstelling de Waalboog interesse in een pilot. In september start een wetenschappelijk onderzoek bij 150 ouderen in samenwerking met het Radboudumc naar de impact van gight op het aantal valpartijen bij ouderen en hun angst om ’s nachts te wandelen.

Valpartij van opa

‘Nu begint het echt te rollen’, stelt natuurkundestudent Joris Olde Rikkert, die twee jaar geleden op het idee kwam nadat zijn opa onderuit ging. Bij het keuzevak Student Company werkte hij het idee een jaar lang uit met studiegenoot Eef Lamers. ‘Door de docenten werden we niet echt geholpen, maar we ontdekten zelf dat ons plan potentie had’, aldus Olde Rikkert.

Tijdens een conferentie pitchten ze het product en het Anton Jurgensfonds hapte toe, onder meer door kantoorruimte beschikbaar te stellen. Via deelname aan de Ignite Award, een wedstrijd voor sociale startups trok Gight vervolgens de aandacht van een Ossche wethouder. Ondertussen werd het team uitgebreid met vrienden van school, studie en voetbal.

Olde Rikkert: ‘Dat we elkaar kennen is echt een voordeel; iedereen is heel open naar elkaar.’ Gight hanteert een horizontale organisatiestructuur, waarbij iedereen inspraak heeft in de besluitvorming. Het bedrijf wil een sociale onderneming zijn. ‘We richten ons niet op winst, maar veeleer op onze maatschappelijke impact’, zegt Olde Rikkert. Gight mikt op een dalend aantal valpartijen, een milieuvriendelijke productie en uitdagend werk en stages voor jongeren.

‘Onze moonshot is het verlichten van 2 miljoen ouderen in 2025′

Leerzame ervaringen

Zelf vinden ze Gight ontzettend leerzaam. Lamers: ‘Inmiddels hebben we studenten uit alle richtingen in huis, maar in het begin moesten we alles zelf doen.’ Volgens Olde Rikkert is het werk véél leerzamer dan zijn studie: het voelt alsof ik sinds 2015 tien jaar ouder ben geworden’. Volgens bedrijfskundestudent Max de Vriend is Gight een goede aanvulling op zijn studie. ‘De theorieën die ik in college leer kan ik hier toepassen’.

De mannen tonen zich ambitieus. Als de pilots aanslaan en het onderzoek gewenste resultaten oplevert, hopen ze over twee jaar 6000 ouderen aan een gight te helpen, en 60.000 in 2020. Tegen die tijd zal het team zijn uitgebreid naar zeker 60 parttime medewerkers, allemaal student of stagiair. Olde Rikkert: ‘Onze moonshot is het verlichten van 2 miljoen ouderen in 2025! Gight verlicht Nederland!’

 

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!