Verslag inleiding Palestijns-Iraëlisch conflict online

12 sep 2011

Als voorbereiding op de komst van de Palestijnse bevrijdingstheoloog Naim Ateek, verzorgde historicus Peter Raedts een inleiding in het Palestijns-Israëlisch conflict. Geboeid luisterenden de 180 deelnemers op 7 september 2011 naar zijn verhaal:

Verslag
De wortels van het conflict in Israël/Palestina liggen in een combinatie van 19e eeuws nationalisme en Europees imperialisme, en de botsing tussen die twee. Hoewel het idee van natie-staten voor ons iets vanzelfsprekends is, de centrale mythe van onze tijd, is het in feite een heel recente uitvinding: door de industrialisering en het aanleggen van de spoorwegen in de tweede helft van de 19e eeuw ontstond er een soort eerste globalisatie. Dit maakte nieuwe groepsvorming nodig, waaraan de overheid actief meehielp door het creëren en opleggen van een nationale taal, het Nederlands. Doordat de grote staten in Europa een vrij homogene bevolking hadden (bijv. Frankrijk, Skandinavië, Spanje, Portugal), was de natievorming in West-Europa een vrij eenvoudig proces. Hele verslag

Uit de evaluatie:
– Peter Raedts is een prachtige en gepassioneerde verteller. Zijn lezing werd overgebracht met zoveel enthousiasme en getuigde van grote kennis. Ik heb er ontzettend van genoten. Complimenten aan de organisatie voor deze keuze Dhr. Raedts uit te nodigen.
– Het had langer mogen duren. Zeker over dit onderwerp.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!