Video: Eerstejaars denken dat Nijmegen in de Achterhoek ligt
Waar ligt Nijmegen eigenlijk? Iets meer dan tweehonderd eerstejaars kregen de vraag voorgelegd hun nieuwe stad aan te wijzen op een blinde kaart. ‘Topografie is niet mijn sterkste kant’, zei er een. En dat bleek.
Het was zuchten en steunen bij het invullen van de Vox-enquête deze week. Waar ligt Nijmegen, luidde de vraag. De kruisjes die de eerstejaars op de blinde kaart moesten intekenen, gingen alle kanten op: een van de studenten situeerde de stad in midden-Limburg, een handjevol zette het kruisje in Twente. ‘Ik weet dat de Duitse grens niet ver is, maar waar precies?’
De blinde kaart hielp de eerstejaars een klein beetje mee, met de aanduiding van de landsgrens en de loop van de vier grote rivieren. ‘Ik weet wel dat Nijmegen aan de rivier ligt’, was een veel gehoorde reactie. ‘Maar welke precies?’ Een aantal kruisjes kwam terecht bij de Maas, nog meer eindigden bij de Rijn. 38 eerstejaars zetten het kruisje nagenoeg op de goede plek, op de Waal nabij de grens.
Campus Achterhoek
Van de 205 eerstejaars wisten negen niks in te vullen, terwijl een grote meerderheid (183) weliswaar op de goede provincie mikte, maar toch behoorlijk fout zat. Opvallend was het aantal kruisjes in de Achterhoek: twintig eerstejaars waanden zich in de buurt van Winterswijk of Lochem.
Grappenmakers of niet: twee eerstejaars situeerden hun nieuwe studiestad in Utrecht, één in Groningen en één op Terschelling. ‘Hier maak je me niet blij mee’, mopperde een student bij het invullen van de enquête op de intromarkt, afgelopen maandag. ‘Topografie was nooit mijn sterkste kant.’ Vertwijfeld keek ze naar de anderen aan de tafel, druk bezig met het bestuderen van de kaart. Eén student haalde zijn telefoon erbij om Nijmegen op te zoeken – zijn deelname telde niet mee.
[kader-xl]Maandag deel 2 van de resultaten van de Vox-enquête, over de inkomstenbronnen van de eerstejaars. In welke studierichting is de ouderlijke bijdragen het hoogste, en waar wordt het meeste geleend?[/kader-xl]
Uitwerking enquête en kaartbewerking: Luuk Winkelmolen en Stijn Zunneberg