Vijf films die je niet mag missen op InScience
Volgende week woensdag gaat de derde editie van start van het wetenschapsfilmfestival InScience. Vox blikt vooruit, met vandaag vijf hoogtepunten van het festival uit een overvol programma.
#1 The Farthest
The Farthest fascineert van begin tot eind en geeft een mooi beeld van een van de meest prestigieuze en succesvolste ruimteprojecten ooit. Gek om te bedenken dat de twee Voyager-satellieten – veertig jaar geleden de ruimte in geschoten met beeld- en geluidsfragmenten van de aarde – altijd zullen doorvliegen, wat er ook met de aarde gebeurt.
Donderdag 9 november, 21.00 uur | met filmmaker en planetair wetenschapper Maarten Roos.
Zaterdag 11 november, 13.30 uur | met regisseur Emer Reynolds.
Zondag 12 november, 16.00 uur
#2 Amateurs in Space
Qua onderwerp liggen The Farthest en Amateurs in Space in hetzelfde straatje, maar daar houdt de vergelijking wel op. Toen deze film op InScience werd geprogrammeerd, was Peter Madsen nog niet de veelbesproken man die hij nu is. De film biedt een mooi portret van twee Deense vrienden die tegen alle verwachtingen in een functionerende raket weten te bouwen. En dat met huis-, tuin- en keukenmaterialen! Een echt jongensboekverhaal. Naast het krankzinnige project, maken vooral de markante persoonlijkheden van de twee vrienden de documentaire tot een fijne wegkijker.
Zaterdag 11 november, 21.00 uur | met nabespreking.
#3 Dusk Chorus – Based on Fragments of Extinction
Prachtig, bijna verstild en absoluut een van mijn favoriete documentaires van het festival. We volgen activist, onderzoeker en eco-akoestisch componist David Monacchi. Zijn missie om het geluidslandschap van het Amazonegebied in Ecuador te redden, laat zien hoe fragiel de balans is van het ecosysteem. Het moge duidelijk zijn: geluidsvervuiling is een serieus probleem. Dusk Chorus is allereerst een fantastische luisterervaring door de speciale opnametechniek die Monacchi gebruikt. In combinatie met de mooie natuurbeelden op het scherm lijkt het alsof je midden in de jungle staat.
Donderdag 9 november, 21.45 uur | met nabespreking.
Vrijdag 10 november, 14.15 uur | met regisseur en maker Alessandro d’Emilia.
Zondag 12 november, 18.15 uur | met nabespreking.
#4 Cyborgs Among Us
Veel Hollywoodfilms spelen al met het concept van robotica in het menselijk lichaam. Het onderwerp van Cyborgs Among Us sprak bij mij dus al sterk tot de verbeelding. Vermakelijk om te kijken naar de maffe en geniale dingen die mensen verzinnen. Neem bijvoorbeeld de kleurenblinde Neil Harbisson, die met een antenne op zijn hoofd kleuren kan horen. Deze documentaire portretteert een aantal mensen die, vaak op eigen houtje, hun lichaam hebben uitgebreid met elektronica. Het riep bij mij een heleboel vragen op. Wil ik ook een cyborg worden? Hoever moeten we hierin gaan? Kennen we straks het eeuwige leven?
Vrijdag 10 november, 14.00 uur | met wetenschapsfilosoof Pieter Lemmens van de Radboud Universiteit.
Zaterdag 11 november, 21.30 uur | met hoogleraar Bioelectronics Wouter Serdijn van de TU Delft.
#5 Photon
Een ambitieuze film die het leven probeert te vatten, van de oerknal tot de toekomst en alles daartussen. Photon begint bij het ontstaan van het universum en gaat door tot een moment in de toekomst, waarin de mens geen fysiek wezen meer is. Fantastische animaties maken dit tot een fraai geheel. Photon is waarschijnlijk de film die het meest losmaakte bij ons op kantoor. Veel enthousiaste reacties. Het is een lange zit en een actieve houding is geboden om het verhaal goed te volgen, maar het is het helemaal waard!
Donderdag 9 november, 18.15 uur | met nabespreking.
Zaterdag 11 november, 15.45 uur | met biochemist en neurowetenschapper Pablo Izquierdo van de University College London.
Dit artikel staat ook in het speciale katern over InScience in Vox nummer 2, dat nu in de bakken ligt. Zie deze link voor het volledige programma.