Vijfdaagse ov-staking in Nijmegen: fietsen naar universiteit lijkt beste optie
Kom maar eens met het OV op de universiteit tijdens een grootschalige staking. Dat is nog niet zo makkelijk, blijkt maandagochtend in Nijmegen. 'Heel stom, ik had de staking niet meegekregen.'
‘Yes! Lijn 10 komt eraan!’ Alsof hun leven ervan hangt, sprinten tientallen studenten maandagochtend rond 08.30 uur naar de bushalte voor station Nijmegen. Bus 10 arriveert, de populaire ‘campusshuttle’, die personeel en studenten naar Radboud Universiteit, HAN en umc brengt.
Luxe
Normaal niks geks. Maar nu veel personeel van het regionaal streekvervoer vijf dagen lang het werk erbij neerlegt voor een betere cao, is vervoer een luxe. Hutjemutje staan de reizigers, vooral studenten, in de rij om een plek te bemachtigen in de bus. Nog dichter op elkaar gepropt staan ze in de bus zelf, die normaal om de paar minuten gaat.
Pakweg de helft van de rij heeft pech. De bus is zó vol dat de deuren dichtgaan en de chauffeur vertrekt. Voor pechvogels is het wachten op een volgende chauffeur die wel rijdt.
Vertraging
Wie deze week de bus wil pakken, heeft dus grote kans op vertraging. Student Claire Zegers behoort maandagochtend tot de categorie pechvogels. Ze heeft allerlei afspraken voor haar scriptie en moet op tijd op de universiteit zijn. ‘Heel stom, ik had de staking niet meegekregen. Anders had ik meteen de fiets gepakt’, zegt ze.
Dat had ze inderdaad beter kunnen doen. De trein nemen blijkt voor sommige trajecten geen optie. Ook veel regionale treinen – dus niet die van NS – rijden niet door de staking.
‘Ik ga m’n vriend maar bellen. Misschien kan hij me brengen’
Thay Cha (20) hoopt nog op de trein van Nijmegen naar Boxmeer. Als een Breng-medewerker haar vertelt dat ook de treinen naar Roermond niet rijden, is haar hoop vervlogen. ‘Ik heb m’n eerste stagedag het ziekenhuis in Boxmeer. Het is een kennismakingsdag met uitleg over van alles. Daar moet ik wel bij zijn’, zegt ze. Een auto heeft ze niet. ‘Ik ga m’n vriend maar bellen. Misschien kan hij me brengen.’
Maar ook met de auto is de kans groot dat de rit langer duurt dan normaal. Door de staking pakken veel mensen de auto, blijkt op de eerste stakingsdag. Rond 09.00 uur staat de Sint Annastraat richting de universiteit vol verkeer. Om voertuigen door te laten, staan de verkeerslichten langer op groen.
Op tijd op de universiteit komen? Fietsen lijkt de beste optie. Of veel eerder met de auto vertrekken.
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk verscheen eerder in De Gelderlander.