Vleesvrije maandagen op de campus

07 mei 2015

Even een kroketje of hamburger scoren bij De Refter? Niet meer op maandag. Vanaf vandaag is de hele campus een dag in de week vleesvrij. Het Facilitair Bedrijf wil op die manier bijdragen aan een beter milieu.

Zij zullen op maandagen niet meer op je bordje liggen als je in de Refter eet. Foto: MandaRose (Creative Commons)
Geen vlees meer op de campus op maandag. Foto: MandaRose (Creative Commons)

Of je nou wilt of niet, op maandag eet je voortaan vegetarisch op de campus. Alle vlees- en visproducten gaan in de ban. Zelfs congrescentrum Soeterbeeck serveert geen bitterballetje op de eerste dag van de week. Het Facilitair Bedrijf wil hiermee een statement maken, legt Anton van Looijengoed uit. Hij is afdelingshoofd Retail en Catering van het Facilitair Bedrijf. ‘De productie en consumptie van vlees is een enorme belasting voor het milieu. Een dag in de week geen vlees op het menu is de bijdrage die wij willen leveren aan een duurzame campus.’

Vegetarisch en veganistisch
De variatie in het aanbod blijft, zo verzekert Van Looijengoed. ‘We bieden nog steeds bladerdeegsnacks aan, maar dan met een spinazie/ricottavulling of een cheesecakevulling in plaats van gehakt. De twee basismaaltijden met vlees of vis in de kantines worden vervangen door een vegetarisch gerecht en daarnaast komt er een veganistische maaltijd.’ De kosten blijven gelijk.

De vleesvrije maandagen lopen tot eind juni. Daarna evalueert het Facilitair Bedrijf of er genoeg draagvlak is om door te gaan. Op Facebook zijn de reacties op het plan overwegend positief. ‘Sommigen spreken van betutteling, maar zo zie ik het niet’, zegt Van Looijengoed. ‘Het Facilitair Bedrijf is net zo goed verantwoordelijk voor het milieu als ieder ander en die verantwoordelijkheid willen wij op deze manier nemen.’

Worden er nog uitzonderingen gemaakt voor de mensen die echt niet zonder hun vlees kunnen? ‘Nee,’ zegt Van Looijengoed beslist. ‘Als we het doen, doen we het goed. Anders gaat de hele filosofie erachter verloren.’

Update: Een licht verontwaardigde student, die anoniem wenst te blijven, heeft de Facebookpagina ‘Geen betutteling op mijn Refterbordje‘ gelanceerd. Volgens de maker is de pagina als grapje bedoeld, maar de boodschap is wel serieus: ‘Vleesvrije maandagen vind ik echt betutteling. Ik wil zelf bepalen of ik wel of geen vlees eet.’/ Jolene Meijerink 

 

0 reacties

  1. Wild schreef op 7 mei 2015 om 16:33

    Ze kunnen beter wild op de kaart zetten. De productie daarvan belast het milieu nauwelijks. En die beesten worden toch wel afgeschoten om de populatie te reguleren. Dan kunnen we beter het nuttige met het aangename verenigen.

  2. Gerine schreef op 7 mei 2015 om 17:20

    Ik vind het een goed idee, ik hoop dat het aanslaat. Daarnaast is er misschien een optie om – als de resultaten wat tegenvallen – in het reguliere aanbod ook meer vegetarische en veganistische opties te nemen. Ik heb regelmatig rond een uur of 4 trek, maar wat er dan aan snacks ligt bevat doorgaans vlees. Bijvoorbeeld: een vlamtosti, kroket of saucijzenbroodje. Ik denk dat het niet verkeerd zou zijn om altijd een vegetarische optie in elke menukeuze te hebben.
    Daarnaast vind ik het idee om ook een veganistische optie te hebben erg aantrekkelijk, wel jammer dat dat beperkt blijft tot de hoofdmaaltijd (en niet bv snacks of yoghurtjes).
    Overigens begrijp ik aan de ene kant wel dat me het “betuttelend” vind, maar ik vind het altijd vreemd dat dat soort argumenten alleen wordt genoemd als het gaat om het aanbieden van vegetarische producten / het niet aanbieden van vleesproducten. Als er bijvoorbeeld geen pastagerechten zouden worden geserveerd zou het waarschijnlijk niemand opvallen.
    Ik ben benieuwd naar het succes van de actie!!

    • Hongerige student schreef op 8 mei 2015 om 09:34

      Ik vind het erger dat er na 14:00 uur überhaupt geen fatsoenlijk eten meer te krijgen is, zelfs geen broodje gezond of een soepje. Als je dan nog wil lunchen (wat volgens mij toch een prima tijdstip is), kun je kiezen uit een zielige (groente)kroket en misschien nog een slappe appelflap.

    • Thomas schreef op 8 mei 2015 om 11:11

      Het verschil tussen pasta en vlees is dat vlees een kernonderdeel van elk gerecht is. Pasta is vaak vervangbaar door onder andere aardappelen. Natuurlijk zijn er vleesvervangers, maar bijna niemand vindt die lekkerder dan normaal vlees, ze worden vrijwel alleen gegeten door vegetariërs. Ik vind dit een schande. Het facilitair bedrijf is er niet om statements te maken, het is er om te faciliteren. En niet-vegetarische studenten een normaal (want vlees is nog steeds normaal voedsel) gerecht voorschotelen hoort daarbij. Waarom moeten niet-vegetariërs wel vegetarische gerechten opgedrongen worden, maar wordt vegetariërs geen puur-vlees gerechten opgedrongen?

      Voor de duidelijkheid: dat is niet mijn ideaalbeeld, maar ik wil wel aangeven wat voor onzin het is dat kennelijk zelfs hoogopgeleiden niet meer in staat zijn om een eigen keuze te maken.

      • Maranke schreef op 8 mei 2015 om 22:10

        Wat een onzin. Ik ken genoeg niet-vegetarische mensen die vleesvervangers heerlijk vinden. Maar ieder zijn smaak natuurlijk.

        Desalniettemin is de benodigde +-2500 liter drinkwater voor 1 hamburger (en dan heb ik het nog niet over landgebruik voor krachtvoerproductie voor vee terwijl er mensen -vaak in datzelfde land- ernstig ondervoed zijn, pesticiden enzovoort) een ENORME belasting op het milieu. Ja, jij mag best je stukje vlees hebben. Maar het doet niemand pijn om stil te staan bij het milieu. Mocht dat je niet lukken, wellicht een idee om de maandagen dan te gebruiken om te realiseren hoe blij je wordt van je stukje vlees op de dinsdag.

      • Thomas schreef op 8 mei 2015 om 23:26

        Stilstaan bij het milieu is iets anders dan ze verplichten zich aan te passen aan idealen van een ander. Als er op maandag in de Refter aandacht zou worden besteedt aan hoe belastend vlees is voor het milieu, zou dat nog niet eens zo’n probleem zijn (hoewel ik ook dat niet de taak vindt van het facilitair bedrijf). Maar keuzevrijheid ontnemen op basis van “stilstaan bij een maatschappelijk probleem” is je boekje ver te buiten gaan als facilitair bedrijf. Dat is het opdringen van denkbeelden aan anderen, iets wat zeker op een universiteit niet zou moeten kunnen. Meningen, idealen en denkbeelden kenbaar maken is geen probleem, maar mag ik alsjeblieft mijn eigen keuze maken. Dat hoeft iemand anders niet voor mij te doen.

      • Maranke schreef op 9 mei 2015 om 12:09

        En de millenium-doelstellingen zijn ook denkbeelden die ons opgedrongen worden?

        Enfin, jij hebt gekozen voor de Radboud universiteit. De RU op haar beurt, geeft ontzettend veel aandacht aan duurzaamheid omdat zij van mening is dat zij een voorbeeldfunctie hebben én in de positie zitten om van externe partners ook een duurzamere aanpak te vragen.

        http://www.ru.nl/radboudduurzaam/

        Het is bizar dat mensen zich hier zo in beperkt voelen.

  3. Peter schreef op 7 mei 2015 om 19:12

    Goed initiatief! Hoewel ik zelf hou van stukje vlees op z’n tijd, is het goed dat we alleen de keuze hebben tussen producten die meer (biologisch) verantwoord zijn.

    Het verrast me dat als het vlees op aankomt, sommige mensen zich meer aangetast voelen in hun keuzevrijheid dan bij andere producten. Dan kan je net zolang blijven doorzeuren totdat double half-soy nonfat decaf organic chocolate brownie iced vanilla frappuccino wordt aangeboden in de Refter.

    Gelukkig heeft de horeca de vrijheid om te bepalen wat ze wel of niet op de menukaart zetten en wij hebben de vrijheid om ergens anders te gaan eten. Maak er gebruik van zou ik zeggen.

    • Thomas schreef op 8 mei 2015 om 11:15

      Vlees is een kernonderdeel van elk gerecht. Dat is bekend. Al die andere dingen die je noemt, zijn dat niet. Vlees is enkel te vervangen door vleesvervangers (want die specifieke voedingsstoffen heb je toch nodig), waarvan bijna niemand het lekkerder vindt dan normaal vlees. Het was altijd al mogelijk om vegetarisch te eten. Als je dus vegetariër bent of bezorgd bent om het milieu, neem dan dat menu! Ik ben voor keuzevrijheid, niet voor het opdringen van idealen. Het facilitair bedrijf is er niet om studenten een eetstijl op te leggen of “een statement te maken”. Het facilitair bedrijf is er om te faciliteren, ook het faciliteren van vleeseters. Daarin faalt het nu gigantisch.

      • Peter schreef op 8 mei 2015 om 16:19

        Dat iets milieuvervuilends zoals vlees wordt gezien als ‘basis’ en ‘iets normaals’ is juist het probleem. Zo te horen is de keuzevrijheid blijkbaar alleen essentieel als het basisproducten betreft, maar vraagt men zich niet af wat die basis hoort te zijn. Wat mij betreft: geen vlees.

        Dat sommigen niet bezorgd zijn om het milieu, is geen rechtvaardiging om het milieu te vervuilen door vlees te eten. Het FB is er inderdaad om te faciliteren. Hoe en op welke manier ze dat doen, bepalen ze zelf. Dat ze per se in dienst staan van vleeseters, is de reinste onzin.

      • Thomas schreef op 8 mei 2015 om 23:30

        Het facilitair bedrijf staat niet specifiek in dienst van vleeseters, dat is nu juist mijn punt. Het staat ook niet in dienst van vegetariërs. Het staat in dienst van de medewerkers en studenten van de RU. In het algemeen. Dus niet alleen de vegetariërs, en ook niet alleen de vleeseters.

        En ook hier zie ik weer: een ideaal wordt opgedrongen aan degene die dat ideaal niet delen. Dat mensen vinden dat vlees eten niet basis hoort te zijn is prima en ik vind het ook geen probleem als het ontmoedigt wordt (door bijvoorbeeld informatieverspreiding en campagnes van oa Wakker Dier), maar dat is niet hetzelfde als verbieden. En dat is wat hier gebeurt: Het restaurant wat plaats zou moeten bieden aan alle medewerkers en studenten van de RU biedt nu enkel ruimte aan de vegetarische medewerkers en studenten van de RU. Degene die vlees willen moeten maar van de campus af.

        Dát is het probleem wat ik met deze idealistische actie heb.

      • Peter schreef op 9 mei 2015 om 02:06

        Een bedrijf zou eerst biologisch verantwoord moeten zijn nog voor ze de vraag stellen voor wie ze in dienst staan en ze rekening houden met hun marktpositie. Daarom zou vlees sowieso al niet aangeboden moeten worden. Los van wat individuen en groepen daar van vinden.

        Een vraag daarbij is dan weer waar je de grens moet leggen, maar geen vlees aanbieden is een goed begin.

        Een ‘gezond’ milieu een ideaal? Eerder noodzaak.

  4. student schreef op 8 mei 2015 om 09:40

    Veganistische maaltijd!

    Als mensen klage over keuzemogelijkheden.. nu is er ook een keuze mogelijk om veganistisch te eten! Vegetarische maaltijd is dit vaak niet. Nu kunnen mensen met een veganistisch dieet of allegiën voor melk/ei ook eens eten in de refter :D.
    Een dagje zonder vlees is echt niet het ergste ooit. Ik vind het een goed initiatief, vooral omdat het ruimte maakt voor een veganistische maaltijd. Wel jammer dat ze dit niet op de snacks doortrekken, maar beter dan niks!

    • Jolene Meijerink schreef op 8 mei 2015 om 12:44

  5. Janine schreef op 8 mei 2015 om 10:06

    De vraag blijft, het aanbod verdwijnt. Ik wandel op maandag voortaan wel naar de Fest in m’n middagpauze. Doeg Refter!

  6. Thomas schreef op 8 mei 2015 om 11:26

    Waarom de keuzevrijheid beperken? Waarom moet opgelegd worden dat men geen vlees meer mag eten? Hier is het facilitair bedrijf niet voor. Het facilitair bedrijf moet faciliteren, geen statements maken. Daar hebben we genoeg idealistische organisaties/clubs voor, denk aan DNUN. Die maken statements, facilitaire bedrijven niet. Die faciliteren, ook de vleeseter. De vleesetende student is nu kennelijk niet meer de doelgroep van het facilitair bedrijf, waardoor het faalt in zijn functie.

    Vlees eten is lekker, maar het is ook normaal. In vlees zitten voedingsstoffen die je nodig hebt. Daarom zit in een standaardmaaltijd vlees, koolhydraten (aardappelen, pasta, etc.) en groente. Dat zijn de drie kernonderdelen. Op het moment dat je studenten verplicht om een inferieure vervanger te eten, ben je niet goed bij je hoofd. Dit kan alleen in Havana aan de Waal, waar hoogopgeleiden goed gedrag aangeleerd moet worden. Ga weg met die idealen! Dat jij iets goed vindt, betekent niet dat je dit aan iedereen op moet leggen.

    Mensen zouden ook boos worden als groente of koolhydraten uit hun maaltijd gehaald zouden worden, en terecht! In dit geval wordt het derde onderdeel uit de maaltijd verwijderd. En dan worden mensen pissig, ja. Ik weet voor mezelf wel wat goed is, dat hoeft meneer Van Looijengoed niet voor mij te bepalen. Ga je schamen!

    • Dayon schreef op 8 mei 2015 om 12:45

      Beste Thomas,
      Ik wijs je er graag op dat het een pilot van 6-7 weken betreft. Dit houdt in dat indien het niet aan slaat, alles gewoon weer terug gedraaid wordt. De wereld vergaat dus niet. Jouw idee van wat een facilitair bedrijf wel en niet moet (alsof de Refter je iets oplegt), is puur gebaseerd op eigen mening. Het is een facilitair bedrijf, zij kunnen zelf bepalen wat voor bedrijfsvoering zij hanteren en vanuit welke idealen. Als je dat niet bevalt, dan eet je er niet en ga je ergens anders heen, zo simpel is het. Dan moet je niet lopen huilen omdat ze één dag in de week geen vlees aanbieden, het is niet alsof je gedwongen wordt daar te eten.
      Daarnaast krijgen we meer dan genoeg vlees binnen, als jij een dag in de week geen vlees eet heeft dat heus geen invloed op je gezondheid en je benodigde voedingsstoffen. Er zijn bovendien echt wel alternatieve producten die dezelfde voedingsstoffen bevatten, zonder dat je een inferieure vegetarische burger op je bord hebt liggen.

  7. Rand schreef op 9 mei 2015 om 18:38

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!