Fraude VW kost 45.000 gezonde levensjaren

03 feb 2016

Door de fraude van Volkswagen zijn al 45.000 gezonde levensjaren verloren gegaan. Dat blijkt uit onderzoek van Nijmeegse wetenschappers. En als er niet snel iets gebeurt, dan loopt dat aantal verder op.

Foto: Keys Photography, Creative Commons.
De schadevergoeding die Volkswagen wil betalen is veel te laag, zeggen Nijmeegse onderzoekers. Foto: Keys Photography (Creative Commons).

Dat Volkswagen er een potje van gemaakt heeft door de zogenoemde sjoemelsoftware in te bouwen in zijn diesels, is bekend. Maar de exacte schade aan de volksgezondheid was lang onduidelijk. Tot vandaag: er zijn door de vervuilende auto’s al 45.000 gezonde levensjaren verloren gegaan in de Verenigde Staten en Europa. En als de ‘foute’ diesels niet worden teruggeroepen, dan staan er nog eens 72.000 levensjaren op de tocht. Dat blijkt uit onderzoek van Nijmeegse wetenschappers.

‘Toen ik die cijfers voor het eerst zag, schrok ik daar ook van’, zegt onderzoeker Rik Oldenkamp, milieuwetenschapper aan de Radboud Universiteit. ‘Volkswagen zal hier niet blij mee zijn. Of ik contact gezocht heb? Nee, maar ik geloof dat er ook een Duits persbericht komt, dus dit onderzoek zal daar uiteindelijk ook wel terecht komen. Ik hoop vooral dat het voor bewustwording zorgt over de gevolgen van dit soort gesjoemel – niet alleen bij autofabrikanten maar ook bij het volk.’

Werkwijze
De grootste uitdaging voor de onderzoekers was om uit te rekenen hoeveel extra stikstofoxiden door de vieze diesels zijn uitgestoten. ‘We hebben eerst uit allerlei rapportages het aantal verkochte Volkswagendiesels per jaar van 2009 tot 2015 berekend’, aldus Oldenkamp. ‘Om vervolgens te bekijken hoeveel er gereden is per auto. Dat was lastig, want hoeveel kilometer een auto gemiddeld rijdt, hangt ook weer af van de leeftijd en het land waarin gereden wordt.

‘Als je het aantal gereden kilometer weet’, gaat Oldenkamp verder, ‘kun je de totale uitstoot berekenen en vergelijken met de wettelijke normen. Volgens ons onderzoek was dat verschil 526 kiloton stikstofoxide – hetgeen neerkomt op 45.000 verloren gezonde levensjaren, waarvan 44.000 in Europa.’ Het verschil tussen de VS en Europa is zo groot omdat Europa veel dichtbevolkter is en er veel meer Volkswagens rondrijden.

Die verloren levens zijn volgens de value of statistical life-methode in totaal 29 miljard euro waard. Volkswagen heeft een bedrag van 5,5 miljard euro vrijgemaakt om de gevolgen van de fraude op te vangen. ‘Dat is volgens ons onderzoek dus veel te laag.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Henk schreef op 3 februari 2016 om 14:26

    Hoeveel per persoon? Dan schrijf ik morgen een leuke brief naar Volkswagen voor mijn geld 😀

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!