Volle bak bij ouderavond universiteit

09 nov 2018

Sinds wanneer organiseert de universiteit ouderavonden? Nou, al meer dan vijf jaar. Gisteravond zat de Aula vol vaders en moeders die kwamen snuffelen aan de academische wereld. Centraal stond de vraag: hoe help ik mijn vwo-kind bij het maken van de juiste studiekeuze?

Dit is geen verhaal voor studenten. Dit is een verhaal voor ouders. Specifieker: voor vaders en moeders die op een dag ouders zijn van studenten. Gisteravond kwamen ze met bijna driehonderd bij elkaar voor een ouderavond. Centrale vraag: hoe help ik mijn kind bij het kiezen van de juiste studie? Dat blijkt best ingewikkeld. Een vader in de zaal die zijn vinger op stak: ‘Heeft u een advies wat te doen als je puberzoon alle tips afwijst en meent dat hij alles zelf wel kan?’ De zoon in kwestie vond het al een ondraaglijke gedachte dat zijn vader naar een ouderavond op de universiteit ging.

‘Praat erover tijdens het uitruimen van de vaatwasser’

Het antwoord van studiekeuzeadviseur Annelies van Rijckevorsel was misschien niet helemaal waar de vader op gehoopt had: soms moet je je kind het dan maar zelf laten uitzoeken. En ja, dan bestaat de kans dat de zoon struikelt. Het puberbrein kan immers nog niet alle consequenties van gemaakte keuzes overzien (al denkt het zelf van wel).

Juiste vragen

Maar voor het stadium ‘laat gaan’ is bereikt, kun je als ouder nog wel wat doen. Bijvoorbeeld aan het kind vragen ‘wat maakt je blij’ en ‘wat lijkt je zo leuk dat je het een week lang onbetaald zou willen doen’? Je kunt samen open dagen bezoeken. ‘Help je kind bij het structureren van ideeën en informatie’, adviseert Van Rijckevorsel. ‘Maar houd het luchtig. Praat erover tijdens het uitruimen van de vaatwasser.’ Letterendecaan Margot van Mulken – ervaringsdeskundige, want moeder van twee afgestudeerde kinderen – had eerder op de avond al geadviseerd af en toe eens een folder te laten slingeren. Vooral niet officieel overhandigen!

Moeder Nicoline Nieuwenhuizen uit Wageningen is op de avond afgekomen omdat ze een dochter heeft die heel zeker weet dat ze wiskunde wil gaan studeren. ‘Wij vragen ons af op grond waarvan ze die keuze heeft gemaakt. Ze zit in 4 vwo.’ Ze hoopt wat handvatten aangereikt te krijgen. Hoe kan ze de juiste vragen stellen om erachter te komen dat wiskunde echt de juiste keuze voor haar kind is?

Grote invloed

Monique Heyl en Monique van de Geyn uit Cuijk zijn samen aanwezig omdat hun zestienjarige dochters vriendinnen zijn. ‘Ze zijn bij ons allebei het oudste kind’, vertelt Van de Geyn bij de koffie. ‘Als ouders hebben we hier dus nog geen ervaring mee. We willen graag meer weten over de overgang van vwo naar hbo of universiteit.’

Ze weten dat ze als ouders een grote invloed hebben op de studiekeuze van hun kinderen, dat is gebleken uit onderzoek. ‘Een hele verantwoordelijkheid’, vindt Van de Geyn. Liefst zien de moeders hun kinderen niet struikelen. Vader Servan Mekkes uit Zetten heeft een zoon die ervan overtuigd is dat hij psychiater wil worden en dus geneeskunde gaat studeren. ‘Zelf ben ik niet naar de universiteit geweest. Ik wil vooral graag zien wat hier gebeurt en waar we rekening mee moeten houden.’

Op het podium in de grote zaal vertellen zoon Jop (derdejaars bedrijfskunde) en moeder Renate aan het publiek hoe het bij hen ging, het maken van die keuze. Thuis spraken ze vooral veel over de interesses van Jop. ‘Je moet kiezen wat je leuk vindt’, aldus de zoon die zich als een vis in het water voelt bij bedrijfskunde.

Twee dames lopen geïnspireerd de zaal uit. ‘Wat een schattig jong, hè?’

3 reacties

  1. Vic schreef op 13 november 2018 om 23:38

    Fijn dat er aan de ouders van aankomend studenten wordt gedacht. Wordt er bij de Radboud Universiteit ook aan de studenten gedacht die zelf ouder zijn? Helaas is er nog steeds geen verlofregeling voor mannen die tijdens hun studie een kind krijgen.
    Te triest voor woorden in 2018!

  2. Sofie van Breemen schreef op 15 november 2018 om 17:11

    Voor studenten die vader of moeder zijn, heeft de Radboud Universiteit de mogelijkheid om flexibel te studeren. Binnen dit project zoeken we samen met de student en opleiding naar oplossingen voor de praktische belemmeringen die de combinatie van studeren en zorgen voor je kind/gezin met zich meebrengt. Informatie hierover vind je op http://www.ru.nl/flexibelstuderen. Daarnaast vind je op deze pagina algemene informatie over studeren & ouderschap: https://www.ru.nl/studenten/tijdens-studie/begeleiding-advies/studeren-functiebeperking/evaluatie-maatjestraject-student/zwanger-ouderschap-tijdens-studie/
    Voor advies hierover zijn studenten altijd welkom bij de studentendecaan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!