Voor het eerst in tien jaar wordt de Radboud Universiteit een beetje kleiner
Er is een halt gekomen aan de almaar stijgende studenteninstroom aan de Radboud Universiteit. Voor het eerst in meer dan een decennium staan er minder studenten ingeschreven dan vorig jaar. De trendbreuk is vooral zichtbaar bij managementwetenschappen.
Voor het eerst sinds 2012 krimpt het aantal studenten aan de Radboud Universiteit. Op 1 oktober stonden 24.633 studenten ingeschreven, een fractie minder dan de 24.678 van vorig jaar. In 2012 liepen er nog minder dan 18.000 studenten rond op de campus.
Dat blijkt uit de zogeheten oktobercijfers die de universiteit deze week bekend heeft gemaakt. In dit overzicht zet de universiteit elk najaar op een rijtje hoeveel mensen ingeschreven staan bij een studie en ook daadwerkelijk collegegeld hebben betaald.
Met de trendbreuk lijken de studentenaantallen eindelijk meer in de pas te gaan lopen met het streven van het college van bestuur. Rector Han van Krieken gaf al meermaals aan dat de Radboud Universiteit ‘geen groeiambitie’ heeft en liever inzet op kleinschalig onderwijs. Die ambitie staat in de praktijk op gespannen voet met de toenemende onderwijsdruk die docenten al jaren ervaren, mede door de stijgende studenteninstroom.
Daling bij management
Over de hele linie mag het aantal studenten nagenoeg gelijk zijn gebleven, tussen faculteiten bestaan flinke verschillen. De Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) zet haar groeispurt door (+3,8 procent) en blijft met 5668 studenten de grootste faculteit.
De managementfaculteit daarentegen, de op een na grootste faculteit, kent opvallend genoeg voor het eerst in meer dan tien jaar geen groei maar juist een krimp. Er studeren nu minder dan 5000 studenten in het Elinor Ostromgebouw, een situatie die zich sinds 2019 niet meer voor heeft gedaan. De daling – 3,7 procent – is bijna gelijk aan de stijging bij FSW.
Een andere opvallende daler is letteren, waar dit jaar 5,3 procent minder studenten ingeschreven staan dan in 2021. De afgelopen jaren waren de inschrijvingen daar juist redelijk stabiel. De faculteit startte in 2020/2021 met een nieuw minorenstelsel, waar studenten zich vorig jaar kritisch over uitlieten. Of dit van invloed is geweest, is onbekend.
Een blijvend zorgenkindje blijft de Radboud Docenten Academie, waar de inschrijvingen al jaren teruglopen. Momenteel staan er nog slechts 64 studenten ingeschreven, minder dan de helft ten opzichte van vier jaar terug. Van het college van bestuur mocht de lerarenopleiding juist ‘best iets groter’ worden, zei Van Krieken eerder.
Ook tussen bachelor- en masteropleidingen bestaan verschillen. Waar het aantal bachelorstudenten juist toenam (2,3 procent, naar 14.295), daalde het aantal master- en premasterinschrijvingen (met 3,5 procent, naar 10.338).
Meer Grieken
De verhouding Nederlandse en buitenlandse studenten blijft nagenoeg gelijk, het percentage internationals is nu 11,6. Wel zijn er flinke onderlinge verschillen tussen nationaliteiten. Het aantal Duitsers nam af (een trend die al jaren bestaat), met 10 procent. Desondanks blijven onze oosterburen met 1014 nog altijd veruit de grootste groep. Opvallende stijgers zijn studenten uit Griekenland (meer dan een derde gegroeid in aantal) en studenten uit Oost-Europese landen, met name Roemenen (ook meer dan een derde gegroeid in aantal) en – in mindere mate – Polen en Bulgaren.
De universiteit gaat de cijfers in november nader analyseren, laat woordvoerder Anja van Kessel weten, als de cijfers van alle universiteiten bekend zijn. Ook komt er dan een onderzoek onder internationale studenten die uiteindelijk niet kozen voor de Radboud Universiteit en hun motivatie voor die beslissing. Internationals schrijven zich namelijk vaak in voor meerdere universiteiten tegelijk, waardoor het lastig inschatten is hoeveel er daadwerkelijk komen.